A lengyelek szerint Joe Biden politikája fokozza Oroszország agresszívitását

2021. június 11. 20:09
Az amerikai elnök, Joe Biden kormányának Moszkva iránt folytatott politikája Oroszország agresszív magatartásának fokozódását eredményezheti – figyelmeztetett Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter a Rzeczpospolita lengyel napilapban pénteken megjelent, vele készített interjúban.

A terjedelmes beszélgetésben a lengyel diplomácia vezetője a többi között annak kapcsán nyilatkozott, hogy Biden májusban bejelentette az Északi Áramlat-2 gázvezeték német-orosz projektjét kivitelező cégek ellen kivetett amerikai szankciók visszavonását.

Az amerikaiak nem konzultálnak szövetségeseikkel

Rau elmondta: az amerikai döntésről a médiából értesült. „Az amerikai szövetségesek nem találtak időt arra, hogy a döntés következményeinek leginkább kitett térséggel konzultáljanak” – tette hozzá. Áttekintette a tavasz folyamán folytatott lengyel-amerikai diplomáciai egyeztetéseket, amelyek során az amerikai fél cáfolta azokat a kiszivárgott híreket, hogy

bizalmas amerikai–német beszélgetések zajlanak az Északi Áramlat-2 gázvezeték befejezéséről.

Utalva azokra a megbeszélésekre, amelyeket sajtóértesülések szerint e héten Washingtonban Angela Merkel német kancellárhoz és Joe Bidenhez közeli munkatársak folytatnak a gázvezeték ügyében, Rau leszögezte: „az amerikai-orosz-német párbeszéd ilyen formája” nem helyettesítheti az Egyesült Államok és a NATO keleti szárnyán fekvő szövetséges országok közötti tárgyalásokat.

Az amerikai–német szövetség átnyúl Közép–Európa országai fölött

Aláhúzta: különösen a közép– és kelet–európai országok fogják érezni az amerikai-német megbeszélések nyomán született döntések következményeit. A gázvezeték ugyanis radikálisan megerősíti Németország és Oroszország közös érdekeit, közvetlen veszélyt jelent majd az európai békére. Ukrajna, valamint Lengyelország és más közép-európai NATO-tagállamok katonai fenyegetettsége fokozódni fog – fejtette ki Rau.

Úgy látta: Moszkva kezdettől fogva úgy tekintett a (már létező) Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 gázvezetékekre, mint „a Nyugat egységét szétverő projektekre”.

„Oroszország agresszív, fegyveres támadásokat, zsarolást és fenyegetéseket alkalmazó politikát folytat a szomszédaival szemben” – állapította meg.

Az oroszok csapdát állítottak

Rau szerint a német kormány már korábban „beleesett az orosz csapdába”, most pedig Biden kormányzata is ezt teszi. „Ez Oroszország agresszív magatartásának fokozódását fogja eredményezni” – vélekedett a miniszter, utalva a Zapad-2021 nagyszabású orosz-fehérorosz hadgyakorlat ősszel esedékes újabb manővereire, amelyek során – mint mondta – Oroszországnak lehetősége lesz az Egyesült Államok és Németország reakcióit tesztelni.

Az interjúban kitértek az Egyesült Államok lengyelországi katonai jelenlétének további erősítésére, amiről Varsó és Washington még Donald Trump elnöksége idején állapodtak meg. Rau aláhúzta: ez „természetesen” megvalósul, hiszen Lengyelország „szavahihető szövetséges, melynek (...) politikája független attól, az amerikaiak kit bíztak meg kormányzással”.

(MTI)

Fotó: MTI/Soós Lajos

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"a lengyelek nem tanulnak és egyre butábbak"

Sajnos, elvakítja őket az oroszellenesség. Nem veszik észre azt, amire az USA már kénytelen. Kína egyre erősödik, egyre nagyobb befolyásra tesz szert. Túl nagy erők feszülnek a világban egymás ellen, és az USA-nak sincs már ereje a sok frontos harcra egyidőben. Ezért ha tetszik ha nem, kénytelen a viszony bizonyos enyhítésére az oroszokkal. A lengyeleknek észre kéne venni, hogy változott a világ, többszáz milliós országok váltak atomhatalmakká, gazdasági tényezőkké.

Az USA előbb, utóbb magára marad a két óceán között, és egyedül Dél Amerikával szórakozhat, ha azok hagyják magukat. Eurázsia szövetsége természetesebb megoldás. Európa ebből kimaradhat, de ha Kína és Oroszország összefog, akkor Európa az USA csiskásaként egy muszlimokkal kevert katyvasz lesz. Ami a gazdasági lezüllést is magával hozza.

A lengyelek eddig csak az amcsikban bíztak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés