Már többen haltak meg idén koronavírusban, mint tavaly egész évben

2021. június 10. 22:16
A globális járvány még korántsem ért véget dacára annak, hogy az oltások visszaverték a vírust a gazdag országokban – derül ki a Wall Street Journal cikkéből.

Kevesebb, mint hat hónap kellett ahhoz, hogy a világon több mint 1,88 millió Covid-19 halálesetet rögzítsenek ebben az évben, derült a Johns Hopkins Egyetem által gyűjtött adatok elemzéséből. Ez a szám megegyezik a teljes tavalyi éves halálozással – írja a Wall Street Journal.

Míg a tömeges oltási kampányoknak köszönhetően az olyan nyugati nemzetek, mint az Egyesült Államok, Kanada és az Egyesült Királyság az alacsony esetszámot és csökkenő haláleseteket ünneplik, Ázsia és Latin-Amerika egyes részein a járvány intenztívebb, mint valaha, ez pedig a globális halálozások számát növeli.

A világjárvány kezdete óta a legrosszabb időszakot éljük meg most” – mondta Alberto Fernández argentin elnök a múlt hónap végén.

Argentina a leghosszabb és legsúlyosabb hullámmal néz éppen szembe, és jóval több mint 500 ember hal meg átlagosan naponta a Covid-19 betegségben. A kormány újabb lezárásokat hajtott végre, amelyek Dél-Amerikában a legszigorúbbak közé tartoznak, ideértve a kereskedelem bezárását és a járművezetőkre vonatkozó korlátozásokat, valamint a tanórák és vallási szertartások teljes felfüggesztését.

Fordult a kocka

A Covid-19 jelenlegi terhelése fordulatot mutat a gazdag és a szegény nemzetek között. A 2020-2021-es év fordulóján Európa és Észak-Amerika a napi esetek 73%-át és a napi halálozások 72%-át adta, mivel a vírus újra megerősödött az őszi és téli időszakban. Jelenleg azonban – függetlenül az időjárástól – Dél-Amerika, Ázsia és Afrika teszi ki a napi új esetek több mint 80%-át és a napi halálozások háromnegyedét – derül ki a Wall Street Journal elemzéséből.

A nagyon eltérő oltási arány is tovább növelte a globális megosztottságot. 

A World of Data adatai szerint az afrikai emberek alig 2%-a van beoltva, míg Ázsiában ez az arány alig több mint 6%. Az Egészségügyi Világszervezet szerint Dél-Amerikában 22% az Európai Unióban 40% az arány. A Egyesült Államok 50%-os adata globális téren kiemelkedő, míg a negatív rekorder Haiti, mely azon túl, hogy a nyugati félteke legszegényebb országa még nem adott be egyetlen oltást sem polgárainak. 

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A mi statisztikánk az egyik legpontosabb. Ugyanakkor a who szerint a világon akár háromszorosa is lehet a halottak száma az országok által jelentetteknél.

Szerintem sokféle statisztikát lehet csinálni sokféle szempont alapján.
Nekem az a hiteles, ami a halálozások öt éves átlagához hasonlítja a többlethalálozást.

Szerintem az az egységes, az ad valódi összehasonlítási alapot az egész világon

Ez is igaz.
De az országok nem egységes szempontok alapján tekintettek a covidos halálozásra, tehát valójában összehasonlíthatatlanok az adatok.

Ez is nagyon fontos szempont, mert néhány esetben valóban kilógott a lóláb.

Igen. Ezért korrekt a pandémiát megelőző öt év átlagához hasonlítani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés