Rég nem látott migrációs nyomás nehezedik az USA-ra

2021. május 4. 13:33
A Biden-adminisztráció egyelőre tanácstalan.

A Migrációkutató Intézet mérlegre tette Joe Biden amerikai elnök első 100 napjának eredményeit és hatásait a bevándorlás területén.

Veres Kristóf György elemzésében leírja, hogy az elnök választóinak liberális migrációs politikát ígért, ennek következtében beiktatása után rögtön lazított több határőrizeti intézkedésen, a demokraták pedig a már az Egyesült Államokban élő irreguláris migránsok számára legális státuszt biztosító törvénytervezeteket terjesztettek a Kongresszus elé.

Az USA migrációs politikájában meginduló változások egyértelműen azt üzenik, hogy aki eljut az ország „kapujába”, az tulajdonképpen bebocsájtást fog nyerni, és ott is maradhat. Ennek, illetve a Közép-Amerikában fennálló push tényezőknek köszönhetően Biden elnökségének első 100 napjában rég nem látott migrációs válság alakult ki az Egyesült Államok déli határán.

Az ország intézményrendszerét felkészületlenül érte a Guatemalából, Hondurasból, és El Salvador-ból érkező családok, valamint kísérő nélkül érkező gyermekek sokasága. A helyzet kezelésére jelenleg nem találják az eszközöket, így nem tudni, mikor enyhül a migrációs-nyomás.

Az elemzés a Migrációkutató Intézet által kiadott Horizont folyóiratban olvasható.

Nyitókép: MTI/EPA/Larry W. Smith

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Biden meghívta őket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés