Von der Leyen: Megbántva és megsértve éreztem magam nőként és európaiként is

2021. április 26. 19:47
A nők jogainak tiszteletben tartása és a Földközi-tenger keleti medencéjében kialakult feszültség csökkentése a Törökországgal folytatott párbeszéd folytatásának fontos előfeltételei között szerepelnek – jelentette ki Ursula von der Leyen.

Ahogy korábban megírtuk, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Ursula von der Leyen április 6-án közösen tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török államfővel az EU és Törökország közötti kapcsolatokról. A találkozó kezdetekor kiderült, hogy csak két fő részére készítettek ki karosszéket, amelyeken Erdogan és Michel foglalt helyet, miközben az EB elnökének csak egy távolabbi díványon jutott hely.   

Kanapébotrány 

Ursula von der Leyen a kanapébotrányként elhíresült esettel összefüggésben a hétfői vitán hangsúlyozta: elvárta volna, hogy bizottsági elnöki tisztéhez megfelelő bánásmódban részesüljön Ankarában, az illetlen bánásmód azonban egyszerűen női mivolta miatt érte.    

Megbántva és megsértve éreztem magam nőként és európaiként is. Az eset ugyanis nem a protokollról, hanem az Európai Unió értékeiről szól. Azt mutatja, mennyire messze járunk attól, hogy a nőket mindig és mindenhol egyenlőként kezeljék” – fogalmazott.    

Női jogok

A bizottsági elnök a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzését célzó, az Európa Tanács égisze alatt elfogadott isztambuli egyezmény ratifikálására szólította fel az attól még távolmaradó tagországokat. Azt hangsúlyozta, a távolmaradás, illetve az, hogy Törökország nemrégiben bejelentette: kivonul az egyezményből, rossz jelzést küld a nők jövőbeli helyzetére vonatkozóan. Szükségesnek nevezte, hogy az Európai Unió nemzetközi szervezetként csatlakozzon az egyezményhez.    

Ursula von der Leyen a Törökországgal fenntartott párbeszéd folytatásával kapcsolatban a nők jogainak tiszteltben tartásának fontossága mellett hangsúlyozta, Ankarának a Görögországgal és Ciprussal a Földközi-tenger keleti felében a szénhidrogén-források kitermelése miatt kialakult feszültség csökkentésére kell törekednie, valamint végre kell hajtania az Európa Tanács égisze alatt működő Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ítéleteit a gazdasági és migrációs együttműködés megerősítéséhez.    

Jogállami aggodalmak

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke beszédében kiemelte: az EU Törökországgal fenntartott kapcsolata „nehézségekkel terhes, komoly és kényes”, egyebek mellett Ankara jogsértései miatt. A kapcsolatok elmélyítése mindaddig nehéz marad, amíg Recep Tayyip Erdogan török elnök irányítása alatt a tekintélyelvűség kiépítése folytatódik – mondta.   

Mély aggodalmunkat fejeztük ki a jogállamiság, az alapvető jogok, az isztambuli egyezményből való kilépés, valamint a véleménynyilvánítás szabadságának, illetve a politikai pártok és a média elleni irányított támadások miatt Törökországban. A széleskörű együttműködést nehéz tovább erősíteni akkor, ha az intézkedések negatív tendenciája folytatódik az említett területeken” – fogalmazott.    

A Törökországi látogatás során történt „protokolláris incidenssel” összefüggésben kijelentette: mindig is fontos volt számára az európai intézmények közötti kapcsolat megerősítése.    

Hasonló incidens nem fordulhat elő még egyszer” – jelentette ki. Hozzátette ugyanakkor: megítélése szerint másfajta reakció káros lett volna az Európai Unió Törökországgal kapcsolatos diplomáciai erőfeszítései szempontjából.   

Michel végezetül arra emlékeztett, hogy április közepén az Európai Parlament (EP) elnökéből és frakcióvezetőkből álló, az EP házbizottságaként működő úgynevezett Elnökök Értekezletének brüsszeli tanácskozásán bocsánatot kért Ursula von der Leyentől az Ankarában elkövetett udvariatlansága miatt.

Nyitókép: Ihr Programm – YouTube

(MTI)

Összesen 122 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ma mondta a botmixer, hogy a férfiak és a nők egyenlőek. Tehát nincs probléma.

Húha.
Elképzelem mondjuk Nagy Frigyest vagy Bismarckot, amint arról picsognak, hogy megbántva érzik magukat.


:))))))

Nyilván, de éppen ezért elborzasztó, hogy az EU egyik vezetőjével (aki ráadásul történetesen az EU messze legnagyobb, legerősebb államából jött) így törli fel a padlót egy Erdogan.

Az ugye senkinek sem jut az eszébe, hogy Charles Michel is hibát követett el és közvetve hozzájárult - még az sem zárható ki, hogy nem szándékosan tette - Ursula von der Leyen. megaláztatásához.

Charles Michelnek azt kellett volna tennie és mondani. Tisztelt elnök úr! Nálunk az Európai Unióban tiszteljük és egyenrangúnak tekintjük a hölgyeket, ezért engedelmével átadom a helyemet.

Úgy látszik az EU egyes vezetőinél a tisztelet és egyenjogúság csak proklamáció és nem gyakorlat.

,,beosztása szerint nem volt ott semmi keresnivalója Leyennek.,,
Ezt a hozzászólásomban nem vitattam.
Azonban úgy látszik, hogy vannak még mások is akik osztják a véleményemet.

,, már az Európai Tanács elnökét támadják Ursula von der Leyen széke miatt,,
https://infostart.hu/kulfold/2..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés