Gulyás: Magyarország az elsők között nyújtja be helyreállítási tervét az Európai Bizottságnak

2021. április 24. 17:25
A miniszter tájékoztatása szerint Orbán Viktor pénteken találkozott Ursula von der Leyennel, ahol az aktuális kérdések mellett az Európai Unió jövőjével kapcsolatos ügyek is napirendre kerültek.

Magyarország az elsők között nyújtja be helyreállítási tervét az Európai Bizottságnak – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az MTI-nek.

Gulyás Gergely felidézte: Orbán Viktor miniszterelnök pénteken találkozott Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, ahol az aktuális kérdések mellett az Európai Unió jövőjével kapcsolatos ügyek is napirendre kerültek.    

A koronavírus-járvány okozta válság kezeléséről

Az aktuális kérdések között a legfontosabb a koronavírus-járvány okozta válság következményeinek enyhítésére szolgáló Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) volt, amelyben az állam- és kormányfők még tavaly decemberben, a hétéves költségvetéssel együtt állapodtak meg. A helyreállítási alapból Magyarországot 2511 milliárd vissza nem térítendő támogatás illeti meg és ezen kívül lehetőség van 3384 milliárd forint hitel felvételére – idézte fel a miniszter.    

Gulyás Gergely hangsúlyozta:

Magyarország jól áll az újraindítási terv elkészítésében és az elsők között fogja azt benyújtani.

Hozzátette: a miniszterelnök egyértelművé tette a bizottság elnökének, hogy Magyarország a saját újraindítási tervét az alap vissza nem térítendő támogatási részére fogja beadni.    

A miniszter elmondta: világos fókuszai vannak a magyar tervnek, ilyen az egészségügy fejlesztése, amelyre a legtöbbet költené a kormány, továbbá az infrastruktúra fejlesztése, amely kibocsátás-csökkentéssel is együtt jár, és vasúti, valamint agglomerációs HÉV-fejlesztéseket tartalmaz. Kiemelt terület továbbá a felsőoktatás fejlesztése és az átállás a körforgásos gazdaságra.    

Gulyás Gergely szólt arról is, az RRF által biztosított hitelt 2023 végéig bármikor lehet igényelni, és szükség esetén egyes konkrétan meghatározott projektekre a kormány megfontolja a hitelfelvételt, de – hangsúlyozta – szeretnék minél alacsonyabb államadósság mellett végrehajtani a gazdaság újraindítását. Elmondta azt is, a miniszterelnök és a bizottsági elnök megbeszélésén szóba kerültek olyan részletkérdések is, amelyek a hatékony és gyors döntéshozatalhoz szükségesek. Az Európai Bizottság jelezte, hogy igyekszik két hónap alatt elbírálni a helyreállítási terveket és a lehető leghamarabb döntést hozni – jegyezte meg a miniszter.    

Orosz és kínai kapcsolatok

Gulyás Gergely elmondta, Orbán Viktor és Ursula von der Leyen megbeszélésén szóba került az Oroszországhoz és Kínához való viszony is. Az aktualitások között pedig szót ejtettek az EU oltottsági helyzetéről. Gulyás Gergely kiemelte: a lakosság átoltottságában Magyarország Málta mellett listavezető az EU-ban, köszönhetően annak, hogy minden vakcinát igénybe vett, amit az EU beszerzett, emellett pedig Oroszországból és Kínából is szerzett be oltóanyagot. Ennek köszönhető, hogy napokon belül beoltják a 18 év feletti magyar lakosság több mint felét – jegyezte meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

(MTI)

A címlapkép illusztráció. A képen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, és Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

 

Összesen 85 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kényelmes ez az ellenzéki lopás-séma, de hazug: úgy, mint 202-ben a Lop-Stop. Nézem-hallgatom a német adókat, ott is ez az ellenzék sémája, "kleptokrácia" címszóval szidják a német kormányt. A nép úgysem tud utánajárni, hát rágalmazzunk, haudjunk, de nagy lendülettel, ellentmondást nem tűrően, mert akkor nem hatásos...

Kezd lejárni ez a szöveg. Politikusaitok semmi értelmes jövőképet nem tudnak elétek tenni, ezért marad a leegyszerűsített szöveg: Orbánék lopnak. Miközben azok, akik titeket ezzel etetnek, pontosan tudják, hogy nincs lopás, csak éppen nem a külföldi érdekeltségeket tömik pénzzel, nem nekik adják el a hazai javakat, ahogyan a ti kedvenceitek tették.

Németországban sem tud utánajárni a nép, mert ez nem az ügyész személyének a kérdése, hanem idő, energia, szakértelem, véges figyelem kérdése. Nem azért nem tudsz utánajárni az állítólagos korrupciós ügyeknek, mert Polt Péter az ügyész, hanem mert élned kell a magánéletedet, dolgoznod kell, pénzt kell keresned, pihenned kell,és szórakozni is akarsz.

Eddig nem igen hangzott el az, hogy az ország szuverenitása szempontjából fontos, hogy itt első sorban a magyar tulajdonú cégek működjenek. Az egy dolog, ha külföldi beruházó itt hoz létre valamit, például autógyárat, de a hazai vendéglátás legyen hazai kézben, a hazai út- vagy vasút építések, szolgáltatások, a hazai termőföld, vízkincs, a hazai közművek, energiaszolgáltatók maradjanak hazai kézben. Ha ezekre fejlesztési pénzeket adnak, azon a pénzen hazai cégek végezzék el a munkát.

Ez a törekvés a problémája az EU-nak. Az onnan érkező szerződéses alapú pénzek nem könyöradományok, mint ahogyan azt sokan szeretnék beállítani. Azok semmi máshoz, pusztán a megjelölt célokra való felhasználáshoz köthetően járnak nekünk. Azért kötnek belénk, mert ezen a pénzeken nem kizárólag nyugat cégektől rendeljük meg azt, amire szükségünk van. Ezt a patrióta hozzáállást még az ellenzéki szavazó is megértené, ezért kell lopásnak feltüntetni, ezért kell jogállami hiányokat, demokrácia deficitet mantrázni. Kiforgatható, nem konkretizált témában vádaskodni.

Ezt már mindenki felfogja, és anélkül, hogy a háttérből értene valamit, lelkesen mantrázza. Egyszerűbb lelkek még azt is szörnyülködve teszik magukévá, és lelkesen adják szájról szájra, hogy mindez Orbán személyes vagyonát növeli. Fogalmunk nincs arról, hogy eszköznek tekintik őket ahhoz, hogy itt olyan kormány alakulhasson, amelyik készségesen kiszolgáltatja a hazai gazdaságot a külföldieknek.

Köszönöm, számomra logikusan következik a tényekből a levezetés.

Nem tudom, mire válaszoltál, amikor én csak azt írtam le, hogy az ország gazdaságának saját kézben kéne lenni. De úgy tűnik, azt nem kifogásolnád, ha az általad említett alvállalkozók külföldi cégeknek dolgoznának, az ő hűbéreseik lennének. Mivel ezek mindig dolgoznának valakinek. Ami Simicskát illeti, ő felvetette a kérdést, hogy ki az úr a háznál, Orbán pedig megválaszolta.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés