Újraindíthatja nemzetközi képzéseit a CEU Budapesten

2021. április 20. 11:25
Az Európai Unió Bíróságának tavalyi döntése nyomán módosították a felsőoktatási törvény külföldi képzésekre vonatkozó részét.

A Semjén Zsolt által benyújtott indítvány előadója Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, lényege pedig az, „hogy korrigálja a törvényben az EU által kifogásolt elemeket”. A mostani döntés előzménye, hogy az Európai Unió Bírósága 2020 őszi ítéletében jogharmonizációra szólította fel a kormányt azon 2017 április rendelkezés miatt, melyre hivatkozva a CEU végül felhagyott nemzetközi dipolmát nyújtó képzéseinek kibocsátását budapesti campusán, ahol a magyar állam által akkreditált képzéseit folytatja a mai napig.

„A most benyújtott módosítójavaslatban az áll, az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli székhelyű felsőoktatási intézmény akkor folytathat itt oklevelet adó képzési tevékenységet, ha Magyarország és a külföldi intézmény székhelye szerinti állam kormánya által kötött nemzetközi szerződésben szerepel, és képzése a magyar felsőoktatási intézmények képzésével egyenértékű. Ilyenkor

a felsőoktatási intézmény székhelye szerinti államban elismert végzettséget tanúsító oklevelek és fokozatok adhatóak,

az oktató és kutató munkára, az intézmény működésére az intézmény székhelye szerinti állam előírásait kell alkalmazni” – írta meg cikkében a Telex. 

Palkovics László szerint ez „vélhetően minden további próbát kiáll majd, hiszen a régóta érvényben levő bajor jogot vették alapul mind az EGT-n kívüli, mind az azon belüli egyetemek javasolt új szabályozásánál”.

A Telex megkereste a CEU illetékeseit, hogy szándékukban áll-e ennek fényében újraindítani korábbi budapesti képzéseiket, de a megkeresésre nem érkezett válasz. 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 133 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mit ér egy CEU diploma?

Nem érted a lényeget :-)
Kirángatták őket a fényre.
Innentől pontosan tudja mindenki, ki az, mi az a CEU.
És innentől a "CEU hallgatója vagyok" mondat sem azt vonja majd maga után, hogy "hú, az igen!", hanem azt, hogy "na, ez is egy hülye libsi"
+ a középen hezitálókat sem biztos abba az irányba nyomja egy ilyen eset, hogy na kérem, ez igen, feltétlenül szükségünk van európai ügyészségre!

Óvatos duhaj volt, ott csak rátanult.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés