Úgy földre tepertek egy férfit a román rendőrök, hogy meghalt

2021. április 19. 14:39
A romániai Pitesti-en őrizetbe vették a két rendőrt.

Pénteken délelőtt tűz ütött ki egy pitesti lokálban. A rendőrök a tűzoltók munkáját segítették, amikor távozásra szólították fel a lokál teraszán tartózkodó vendégeket. Egy ittas férfi azonban nem engedelmeskedett, vitába szállt a rendőrökkel, ezért a földre teperték. A férfi az intézkedés során meghalt. A helyszínen tartózkodó mentők gyorsan közbeléptek de újraélesztési kísérleteik eredménytelennek bizonyultak. A történtek mobiltelefonnal készített felvételei bejárták a román sajtót. Ezeken az látszik, hogy az egyik rendőr a hasán fekvő férfin térdel.

Az esetet a román sajtó az amerikai rendőrök intézkedése közben meghalt George Floyd esetéhez hasonlította. Utóbbi heves, és helyenként erőszakos tüntetéssorozatot indított el az Amerikai Egyesült Államokban. Az ügyészség előbb anélkül vizsgálta az ügyet, hogy meggyanúsította volna a rendőröket. Szombaton azonban a törvényszéki orvosi intézet közzétette az áldozat boncolásának előzetes eredményeit, amelyek szerint a férfi erőszakos halált halt, és halálát fulladás okozta. Ezt követően vették őrizetbe az intézkedő rendőröket.

Lucian Bode belügyminiszter hétfői nyilatkozatában sajnálatosnak tartotta az ügyet, és úgy vélte: „minden, tragédiával végződő intézkedés arculcsapás a rendfenntartó rendszer számára”. Azt is hozzátette: a hasonló esetek rombolják az állampolgároknak a rendőrségbe vetett bizalmát. Megjegyezte azonban, hogy a pitesti tragédiában egyéni a felelősség, és nem szabad az esetből a rendőrség egészére vonatkozó következtetéseket levonni. A rendőröket visszaéléssel és halált okozó testi sértéssel gyanúsítja az ügyészség. A dél-romániai Arges megye törvényszéke hétfőn dönt arról, hogy előzetes letartóztatásba helyezi-e az érintett rendőröket.

(MTI)

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Frank May / dpa / AFP

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A románok nem fognak ezért törni-zúzni.
Vagy térdelni.

itt is csak ugyanazt tudom mondani:
amit a rendor mond, azt kell csinalni. Nem szegulunk ellen, nem pofazunk vissza, csinaljuk amit mond.
Ha valami nem tetszik, akkor UTOLAG majd lehet panaszt tenni, de ott es akkor KUSS.

Még szerencse, hogy nem néger...

Na jó, meg hogy nem magyar...

Ha az volna, morcosabb lennék...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés