Európában is országok sora függeszti fel a Johnson and Johnson vakcina használatát

2021. április 14. 21:40
Svédország mellett Ausztria, Hollandia, Dánia és Olaszország is felfüggeszti a Johnson & Johnson (J&J) koronavírus elleni vakcinájának használatára vonatkozó terveit.

A svéd egészségügyi hatóság szerdai tájékoztatás szerint nem kezdik meg az oltásokat a Johnson & Johnson vakcinájával, és kivárják az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálati eredményeit az ügyben.    

„Várjuk az EMA felülvizsgálatának eredményeit, illetve további információkat az Egyesült Államokból, mielőtt Svédországra vonatkozóan javaslatot tennénk” – mondta Anders Tegnell, a svéd közegészségügyi intézet járványügyi főszakértője. „Addig is, azt tanácsoljuk, hogy ne használják a vakcinát” – tette hozzá.

Tegnell nem tudta megmondani, mikorra várható végleges döntés az ügyben.    

Hugo de Jonge holland egészségügyi miniszter a nap folyamán közölte, hogy a készítmény újbóli alkalmazása előtt ki kell deríteni többet a trombózisos esetekről. A tárcavezető hozzáfűzte, hogy Hollandia most bevárja az EMA szakvéleményét. 

Olaszország szintén leállította a J&J vakcina alkalmazását

Az első szállítmány kedden érkezett meg Olaszországba, de a készítményt egyelőre nem osztják szét a regionális oltóközpontok között. A regionális hatóságok szerint emellett egyre nagyobb a bizalmatlanság az AstraZeneca vakcinája iránt, az utóbbi időben egyre többen mondják le oltási időpontjukat azok, akiket ezzel a szerrel immunizálnának.    

Olaszországban csaknem egy tucat nyomozás folyik az oltóanyagokkal állítólag kapcsolatban álló halálesetek miatt.

Egy 75 éves palermói nő lányai például keresetet nyújtottak be, mert anyjuk néhány nappal az AstraZeneca-vakcinával történt beoltását követően elhunyt, bár nem volt semmi alapbetegsége – közölte a Corriere della Sera olasz napilap szerdán.    

Az AstraZeneca kapcsán is nyomozások indultak Itáliában

Az olasz ügyészséget emellett egy másik hasonló eset is foglalkoztatja, amelyben egy 26 éves milánói nőnek vérrög képződött az agyában, miután megkapta az AstraZeneca vakcináját. A nőt jelenleg intenzív osztályon kezelik.    

Az uniós gyógyszerügynökség a nap folyamán közölte, hogy folytatja a J&J csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinája és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek közötti esetleges összefüggés pénteken megkezdett vizsgálatát.    

Svédországba eddig 31 ezer adag érkezett a készítményből, de ezeket még nem használták fel.    

Az amerikai egészségügyi hatóságok, miután hat embernél néhány nappal az oltás után ritka, vérrögképződéses rendellenességek léptek fel, a J&J egydózisú vakcinája alkalmazásának felfüggesztését javasolták kedden.

A bejelentést követően nem sokkal a J&J közölte, hogy elhalasztja az oltóanyag kiszállítását Európába.    

Franciaország egyébként szerdán jelentette be, hogy a J&J vakcináját ugyanolyan feltételek mellett fogják forgalmazni és alkalmazni, mint jelenleg az AstraZeneca oltóanyagát, azaz csak a legalább 55 évesek kaphatják.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/Telegraph/Dave Thompson

 

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az USA szerintem bőven el van látva mRNS vakcinákkal ( Pfizer és Moderna). Az Astrazenecát nem is engedélyezték, bár készleten van és a Johnsont is betiltották szórványosan előforduló negatív esetek hatására. Az itt levő, fel nem használt készleteket sok ország boldogan átvenné.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés