Magyar Nemzet: Teljesítettük Petry Zsolt kéréseit

2021. április 12. 13:35
Szerkesztőségi közleményben reagált a lap Petry Zsolt azon állításaira, hogy interjújának szövegét megváltoztatták volna.

Petry Zsolt interjút adott a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak, melyben kifogásolja, hogy a Magyar Nemzetnek adott interjú egyeztetett szövegéből kimaradt egy mondat. A lap közleményben reagált a kapusedző állításaira, melyet változtatás nélkül közlünk az alábbiakban:

„Íme, az interjú utolsó kérdése és az arra adott válasz teljes szövege, vastagon szedve a kimaradt rész:

»– Társadalompolitikai kérdésekben van véleménye? Nemzeti oldalt említett az imént, a konzervatív oldallal szimpatizál?

– Teljes mértékben. Nem is értem, hogy Európa hogyan képes morálisan ilyen mélyre süllyedni, mint ahol most van. A bevándorlás-politika nálam az erkölcsi leépülés megnyilvánulása.

Én nem Péter véleményével szemben állok, még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy egy kisgyerek jól érzi magát egy homoszexuális családban. Csak azt kérem, hogy ne ez legyen az irányadó.

Olyan nemzeti értékek mentén folytassuk az életünket Európában, amelyeket hosszú évek alatt megtanultunk. Európa keresztény földrész, én nem szívesen nézem végig azt az erkölcsi leépülést, ami végigsöpör a kontinensen. A liberálisok felnagyítják az ellenvéleményeket: ha te nem tartod jónak a migrációt, mert rettentő sok bűnöző lepte el Európát, akkor máris rád sütik, hogy rasszista vagy. Ez nem engedhető meg, a másik ember véleményét ritkábban tolerálják, főleg akkor, ha az illető konzervatív álláspontot képvisel.«

A történteket az alábbi pontokban foglaljuk össze.

 1. A Magyar Nemzet nem cenzúrázta, hanem szerkesztette a szöveget. Petry Zsolt az ezt megelőző kérdésre adott válaszban már reagált Gulácsi Péter közleményére. Ebben a válaszban már az európai civilizációs, politikai kérdésekről beszél, a Gulácsi Péterre való visszautalás tartalmilag nem illik ide. Csakis ezért maradt ki ez a két mondat, amelyek üzenetét azzal őriztük meg, hogy a cikk bevezetőjében külön kiemeltük: Petry Zsolt maximálisan tiszteletben tartja Gulácsi Péter véleményét.
   
 2. A cikk április 5-én, hétfő reggel jelent meg online változatban. Petry Zsolt csak délután, azután tette szóvá a kimaradt mondatot, hogy a klubjánál, a Herthánál kérdőre vonták. Ezek után felhívta munkatársunkat, kérve, hogy pontosítsuk ezt a részt. Megkérdeztük, ragaszkodik-e ahhoz, hogy a szóba forgó két mondatot szó szerint leközöljük, erre nemmel válaszolt. Ezek után jelent meg – hangsúlyozottan vele egyeztetve – »Petry Zsolt tiszteletben tartja a másképp gondolkodók véleményét”címmel a kiegészítésünk az interjúhoz, amelyben a következők állnak:

  »Petry Zsolt azzal a kéréssel fordult szerkesztőségünkhöz, hogy bizonyos kérdésekben árnyaltabban fejthesse ki az álláspontját, mert a szöveg egyeztetése során általa fontosnak tartott gondolatok maradtak ki a vele készült interjúból. A korábbi válogatott kapus, a Hertha kapusedzője hangsúlyozza, maximálisan tiszteletben tartja Gulácsi Péter véleményét. Azt is fontosnak tartja leszögezni, hogy nem tett hátrányosan megkülönböztető véleményt a szivárványcsaládokra. A továbbiakban a feladatára kíván összpontosítani, hogy minél jobban és megelégedésre végezhesse a munkáját a Herthánál.«

   
 3. Ebből is kitűnik, semmi sem akartunk eltitkolni. Miként az is, hétfő este még Petry Zsolt sem gondolta, hogy az interjú miatt felmentik az állásából.
   
 4. Az interjúból a szerkesztő a stílusa és a tartalma miatt még egy mondatot kihagyott, de ez ellen Petry Zsoltnak sem akkor nem volt, sem utólag nincs kifogása.
   
 5. Kedd este a »Magyar Nemzet: Hiszünk a véleménynyilvánítás szabadságában« című írásunkban – a későbbi vádaskodásoknak elébe menve – megemlítettük, hogy két mondat kimaradt az interjúból.

  »Szeretném hangsúlyozni, hogy nem vagyok sem homofób, sem idegengyűlölő. Sajnálom a bevándorlási politikáról tett nyilatkozatomat, elnézést kérek mindazoktól, akik menedéket keresnek nálunk és akiket megbántottam. Szerettem a Herthánál dolgozni, és tiszteletben tartom a döntést. Minden jót kívánok a klubnak a jövőben. «

  – Petry Zsolt a Hertha közleménye alapján így kommentálta a klub döntését. Ebből is az derül ki, ő is tisztában van vele, hogy a bevándorlási politikára tett kijelentése miatt vesztette el az állását.

   
 6. A Magyar Nemzetnek hangfelvétele van az interjú alapját képező beszélgetésről. Ez végképp tisztázná, mi is Petry Zsolt véleménye a szóban forgó dolgokról. Ennek szövegét Petry Zsolt érdekében nem kívánjuk nyilvánosságra hozni.
   
 7. A Magyar Nemzet a maga részéről lezárta az ügyet. Sajnálatosnak tartja, hogy Petry Zsoltot felmentette a Hertha BSC. Mindenki úgy értelmezi a történteket, ahogy akarja, a lényeg mégis az, hogy egy kiváló labdarúgó-szakember, egy kapusedző a véleménye miatt vesztette el az állását.”

Nyitókép: Britta Pedersen / dpa-Zentralbild / AFP

Összesen 239 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Senki sem hazudott és igaza van mindenkinek.
De nem cenzúra történt, hanem szerkesztői szelektálás.
Ez szerintem elég egyértelmű a leírtakból.

Mi az ami nem ment át Petry mondanivalójából? Kérem tételesen felsorolni!

Belzebub szerint a katakombákból indultak a páncélos hadosztályok.

Húzz a picsába, pondró. - X

Azért ezt így leírni, elég vastag bőr kell. Ezek szerint van.

Azért az fontos, hogy a kérdéseket a lap kihagyta, márpedig kérdésre válaszolva egészen más fénytörése van a Petry által mondottaknak.
Kérdés: »– Társadalompolitikai kérdésekben van véleménye? Nemzeti oldalt említett az imént, a konzervatív oldallal szimpatizál?

Válasz: – Teljes mértékben. Nem is értem, hogy Európa hogyan képes morálisan ilyen mélyre süllyedni, mint ahol most van. A bevándorlás-politika nálam az erkölcsi leépülés megnyilvánulása.

A kimaradt, ám lényeges mondatok: - Én nem Péter véleményével szemben állok, még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy egy kisgyerek jól érzi magát egy homoszexuális családban. Csak azt kérem, hogy ne ez legyen az irányadó.
Szóval, jobban oda kellett volna figyelni a szerkesztésre, ezzel a Magyar Nemzet elérte, hogy NEM FOGNAK NEKI NYILATKOZNI komoly kérdésekről.
Egyébként a média - benne a kormánypárti média is sok esetben erkölcsileg alacsony, primitív szinten áll.
Sajnos.
Bencsik Andrásról kellene csak példát venni, őt követni.
És persze vannak mások is, Lóránt Károly, Boros Péter és még sokan mások.

Bocs, Bencsik Gáborról.
András is kiváló, de hangvételében: más.

Hrutka nem az állását veszítette el, hanem egy kiegészítő keresetet.
Hrutka egy véleménymondó munkát veszített el, véleménymondás miatt (tegyük fel), nem edzőséget, pékséget vagy kútásást. (Ebben az esetben legitimnek tekinthető a munkaadónak egy olyan szempontja, hogy nem szeretne politikailag megosztó kommentátort foglalkoztatni. Kivéve, ha helyette másik politikai szempontból megosztó kommentátort választ. Nem emlékszem, hogy pl. Urbán Flórián miatt csaptátok volna a palávert.)
Amennyiben Hrutkának lejárt a határozott idejű szerződése, senki nem kifogásolhatja, hogy nem kötöttek vele újat. Ha nem járt le, akkor igen.
Hrutka munkáltatója nem vállalta, hogy a véleménye miatt nem foglalkoztatja tovább, nyilván azért, mert ezt nem gondolja vállalható normának. És ez óriási különbség! Demokráciában vállalatok nem jelenthetik ki, hogy politikai véleményük alapján válogatják az alkalmazottaikat, mert onnantól nem vállalatok többé, hanem pártok.

az új Magyar Nemzet, Origo, Ripost ....hozzáír vagy elvesz az eredeti interjúból, a mondanivalót kedvére alakítgatja. És ezt szerkesztésnek nevezik. Én meg hamisításnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés