Nincs épeszű magyarázat arra, hogy miért nem oltják soron kívül a pedagógusokat

2021. március 18. 16:21

Szél Bernadett
Facebook
A gyermekellátásban és az oktatási-nevelési intézményekben dolgozók egyértelműen a frontvonalban teljesítenek.

„Nincs épeszű magyarázat arra, hogy miért nem oltják soron kívül a pedagógusokat és a bölcsődei dolgozókat, sorra jönnek hozzám a megkeresések, a kormánynak erre a helyzetre azonnal reagálnia kell! Már eddig is túl sokba került a késlekedésük! Az nem válasz, sőt méltatlan és elfogadhatatlan, amit Kásler Miklós mondott a minap — a sorozatos kudarcok ellenére pozíciójában tartott emberi erőforrás miniszter azt mondta, »a tanárok ugyanúgy megkapják az oltást, mint minden más magyar állampolgár, életkoruknak és egészségi állapotuknak megfelelően.« 

Ez amellett, hogy végtelenül cinikus, teljes mértékben felelőtlen is az elvileg az oktatási ágazatért is felelős miniszter részéről. De lenne egy sor miniszter, aki felvállalhatná a gyermekekkel dolgozók ügyét, ilyenkor ők sincsenek sehol. Vagy példát vehetne szlovák kollégájáról a köztársasági elnök is abban, hogy észleli és reflektál a világ dolgaira és ha Áder János valami hasznosat szeretne tenni a járványban, álljon ki a bölcsődei dolgozók és a pedagógusok oltása mellett!

A gyermekellátásban és az oktatási-nevelési intézményekben dolgozók egyértelműen a frontvonalban teljesítenek, még most is, amikor távoktatást rendeltek el, hiszen a bölcsődék nem zártak be, az óvodákban és iskolákban pedig felügyeletet kell biztosítani a távmunkában dolgozni nem tudó szülők gyermekeinek. Mindezt úgy, hogy minimális védelmet sem kapnak a dolgozók: továbbra sincs rendszeres tesztelés, és továbbra sem részei az oltási tervnek.

Miközben a fociválogatott tagjai, bírák, ügyészek soron kívül megkapták az oltást, és a tervek szerint a rendvédelmi és a közigazgatásban dolgozók is hamarosan sorra kerülnek, a kormány szerint a bölcsődei gyermekellátásban és a nevelésben-oktatásban dolgozók nem végeznek hasonlóan fontos, társadalmilag kiemelten hasznos munkát, és nem kerülnek kapcsolatba naponta emberek tömegével. Szerintük nem tartoznak a kritikus infrastruktúrában dolgozók közé sem.

Ha kérdezhetem: miért is nem? Kiknek köszönhetjük, hogy miközben a szülők dolgoznak, ők vigyáznak a gyermekeinkre? Kiknek köszönhetjük, hogy nem áll le az ország, és nem maradnak tömegek munka nélkül? Kik nevelik-oktatják gyermekeinket? Kik azok, akik már a távoktatás elrendelése előtt is nap mint nap tették ki magukat és családjukat a megfertőződés kockázatának bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, és végezték munkájukat mindennek ellenére lelkiismeretesen? Hogy akarják a tavaszi szünet után újranyitni az óvodákat, iskolákat, ha nulla védelmet adnak az ott dolgozóknak?

Az Átlátszó utánajárt, hogy az uniós országok kétharmadában előresorolták a tanárokat az oltásoknál, és csak 5 olyan ország van, ahol teljesen kimaradtak az oltási tervből. Ezek egyike Magyarország, a körülöttünk lévő országokban már oltják, vagy hamarosan oltani fogják a tanárokat. A sokat hivatkozott és mintának tekintett Ausztriában is már kapják az oltást a bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozók, az oltás második ütemében.

Arra kérem Áder Jánost – aki egyébként már megkapta az oltást több másik kormánytaggal együtt —, hogy tegyen valami igazán hasznosat, és álljon ki nyilvánosan amellett, hogy emelje be a kormány az oltási tervbe a bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozókat. Csak akkor tudnak újra kinyitni az óvodák, iskolák, ha az ott dolgozók is megkapják azt a védelmet, amit minden, kiemelt közfeladatot ellátó intézményben dolgozónak jár. Azt várjuk a kormánytól, hogy intézkedjen végre!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 72 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát mert most online oktatás folyik.

Kisanyám, fogadjunk, hogy te már kaptál oltást. Pedig te nem dolgozol, hanem úszítasz!

Az idős pedagógusok előbb kapták em gaz oltást.
A sorrendet a veszélyeztettség határozta meg, mint sok más helyen.
Egyébként Bernike irány Szaniszló, viheted a vakcinát ,akinek akarod.

kapták meg az oltást, helyesen

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés