Németh Gábor: A Freeszfe nem csak azokat képviseli, akik felmondtak az egyetemen

2021. február 15. 9:37
Az SZFE oktatója szerint a Damjanich utcai épület a szabad diskurzus otthona lehet.

Nemrég az egykori oktatókból megalakult Freeszfe Egyesület életében új fejezet kezdődött – írja a Színház Online. Miután nyílt pályázat útján elnyerték a Damjanich utca 4. szám alatti épület bérleti jogát egy új kulturális és oktatási központ kialakításába fogtak. A Mandiner már megírta, hogy húzta ki a talajt Niedermüller Péter DK-s polgármester a zeneiskola diákjai alól, és játszotta át az épületet a Freeszfe egyesületnek.

A Színház Online szerint a Freeszfe Egyesület tagjai az épületben nyitott közösséget terveznek létrehozni, ezért a képzéshez kapcsolódóan színházi vizsgaelőadásokat, vizsgafilmvetítéseket, közönségtalálkozókat, szakmai beszélgetéseket tartanának majd, de a tervek között szerepel a felnőttképzés elindítása is.

„Ez az épület az autonómia és a szabad diskurzuson alapuló kreativitás otthona lehet” – mondta a Magyar Hangnak Németh Gábor író-forgatókönyvíró, a SZFE oktatója. „Nagyon sokféle élethelyzetre kell most megoldást találni: a Freeszfe Egyesület nem csak azokat képviseli, akik valamiért felmondtak az egyetemen, vagy otthagyják tanulmányaikat, hiszen olyan tagjaink is vannak, akik továbbra is a modellváltáson áteső intézmény kötelékeiben maradtak. Ez is jól mutatja, hogy sokkal fontosabb célról van most szó. Mindenki ott próbálja meg a fent említett elveket képviselni, ahova az élet kényszeríti.”

Németh Gábor reményei szerint annyira lesz nyitott a Freeszfe Egyesület, amilyen egykor a Balázs Béla Stúdió volt, ahol olyan művészek is lehetőséget kaptak, akik ugyan nem jártak az SZFE-re, de a magyar filmnyelv megújítását jelentősen meghatározó műveket hoztak létre. „Remélem, hogy egy sokfelé nyitott intézmény tud megszületni, amely a törekvések metszéspontján fog létezni” – mondta.

Fotó: MTI

Összesen 121 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A Freeszfe nem csak azokat képviseli, akik felmondtak az egyetemen"

Így van, például engem sem és Gyuribácsit is denagyon.

Erre a képviseletre egy kimondottan zeneiskolának kialakított épület a legalkalmasabb. Csak nem zenében akarják terjeszteni az igét?

Első látásra ritka ellenszenves szivar. A sikamlós forgatókönyveket meg hagyjuk, azokra már nincs szó.

Ez a négyágyas szoba valami nagy félreértése a megoldás módjának. Tiszta, rendes, gusztusos, nyilván a jövő mérnökei, tanárai, orvosai is így laknak, de ez akkor is az elfogadható szinten aluli. A kétágyas is sok! Nyilván az egyágyasért többet kéne fizetni, de legalább választási lehetőségről KELLETT VOLNA gondoskodni!!

Egy és kétágyasokat lett volna érdemes kialakítani. Nyilván drágább lett volna, de erre meg nem lesz igény.

Ez a vadiúj egyesület mit tett le a kerület asztalára?

Persze, tudom, szegény ország, a freeSZFE társaság magán szférája és kényelme meg nekem pl. tök közömbös, de ha az ember költ, lehetőleg valami színvonalas jöjjön ki belőle, amire NEM lehet semmi mást mondani, csak azt, h. ez tényleg szuper.

Mindegy, a plusz tőlem is jött.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés