A migráció és a demokrácia védelme jelent prioritást az Európai Unió számára

2021. január 22. 18:00

Az Alapjogokért Központ röviden összegezte, hogy milyen várakozásokkal tekintünk 2021. elé az EU jogalkotása kapcsán.

2021. január 22. 18:00
null

„Az Európai Uniónak és tagállamainak 2021-ben is számos politikai és gazdasági kihívással kell majd szembenézniük” –  írja az Alapjogokért Központ a pénteken, online sajtótájékoztató keretében ismertetett tanulmánya kapcsán. Az központ összegezte, hogy hogy milyen várakozásokkal tekinthetünk 2021. elé és „mik azok a fő kérdések, melyek idén az uniós napirendet dominálni fogják”.

„2020. az európai intézmények lassú reakciójáról szólt a koronavírus-járvány elleni védekezés szempontjából.

A vírus elleni oltóanyagok engedélyezésével a védekezés új fázisba lépett. Sajnos azonban a Bizottság központosított vakcinabeszerzése lassan működik, akadozik a tagállamok közötti elosztás rendszere, miközben egyes, EU-n kívüli országok – az Egyesült Királyság, Izrael – rohamtempóban oltják be a lakosságot. Ez tovább erodálhatja az Unió intézményeibe, döntően az Európai Bizottságba vetett állampolgári bizalmat” – áll a dokumentumban. 

Elsőként a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés orvoslására alkotott élénkítő csomagot említi a dokumentum. „A Helyreállítási Alap felhasználására vonatkozó stratégiai tervek és programok tagállamok állami benyújtására és az Európai Bizottság általi elfogadására – várhatóan – 2021 első felében is sor kerül” – írják. Az elemzés szerint  várható, hogy a „politikai-jogállamisági kritériumoknak az uniós források felhasználásához kötése”, azaz a jogállamisági mechanizmus konkrét jogértelmezése illetve a valóságba ültetése 2021-ben is a politikai napirenden marad.

A következő év egyik fontos kérdése lesz a genderpolitika európai kiterjesztése. 

„Az Európai Bizottság 2020. november 12-én adta ki az »Egyenlőségközpontú Unió: az LMBTIQ személyek esélyegyenlőségére vonatkozó első uniós stratégiáját«. A Stratégia a következő öt évre vonatkozó célzott fellépéseket, többek között jogi és finanszírozási intézkedéseket határoz meg”– írják. 

A tavalyi év végén, hosszas és nehézkes tárgyalások révén ért el megegyezést az Egyesült Királyság és az Európai Unió. Hasonlóan fontos téma lesz 2021-ben a Brexit utáni első év, amely elhozza ezen megegyezések gyakorlati érvényesülését. „2021-ben kiderül az is, hogy az Egyesült Királyság hogyan tud élni az újonnan szerzett „szabadságával”, milyen kereskedelmi, beruházásösztönzési megállapodásokat lesz képes kötni”– áll a dokumentumban.  

Az Alapjogokért Központ szerint az Unio nemzetközi porondon való szerepvállalásában is fordulat várható.

 „A portugál elnökség prioritásai között India és az EU közötti kapcsolatok további erősítése szerepel. 2021 januárjában lép hivatalába Joe Biden, az Egyesült Államok új elnöke, melytől az uniós vezetők azt remélik, hogy a transzatlanti kapcsolatokban új, kedvezőbb fejezet nyílik. Szintén 2021-ben derülnek ki az EU és Kína között 2020 decemberében kötött átfogó és beruházási megállapodás gyakorlati alkalmazásának első tapasztalatai, illetve Afrika, mint az Európai Bizottság egyik kiemelt partnere mind gazdasági, mind migrációs szempontból is újra középpontba kerülhet” – vélik az elemzők. 

A magyar kormány számára leginkább vitás kérdések idén is a migráció körül öszpontosulhatnak az európai porondon, hisz az Európai Bizottság 2020 novemberében hozta nyilvánosságra az integrációról és a befogadásról szóló, a 2021–2027-es időszakra vonatkozó cselekvési tervet, mely a migránsok teljeskörű befogadását célozza meg. Ehhez részben kapcsolódik, az „Európai Demokráciára vonatkozó, 2020 decemberében bemutatott cselekvési tervben” az Európai Bizottság egy újabb lépést kíván tenni „a tagállami hatáskörök csorbítása, a tagállami kompetenciákba történő beavatkozás irányába. Tenné mindezt a »demokratikus választások lebonyolításához és intézményi kereteihez« kapcsolódóan” – jelzi előre az Alapjogokért Központ elemzése. 

Az év második felét a környezetvédelem ügye uralhatja,

hisz 2021 decemberében kerül sor a COP26 ENSZ Klímacsúcsra, melynek nyitányaként az Európai Bizottság „egy óriási jogszabálytervezet-csomagot kíván bemutatni júniusban, amely az eddigi célkitűzéseket és átfogó stratégiákat konkretizálná” – írják. 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2021. január 23. 10:37
Uniós szintű népszavazást kellene szorgalmazni migrációs ügyben ne Amerikából szabják meg a dolgot . Az EU úgy viselkedik mintha Amerika ( Soros) lenne az anyacég és ők csak teljesítik a parancsot amit a tulajdonos kiad . Ez a rabszolgasággal egyenlő.
Mr. Sarah Kaufmann
2021. január 23. 00:38
Magyarországon vagy egy csomó üres ház és az ország mezőgazdasága akár húsz millió embert is képes volna ellátni.
zakar zoltán béla
2021. január 22. 20:16
Évike, van-e a kisboltban kifli?
péterx
2021. január 22. 20:11
A "migráció és a demokrácia védelme" nem az EU számára fontos, hanem annak liberális-föderalista szárnya számára ürügy, hogy abszolutizálhassa a nézeteit, s rákényszerítse az egész EU-ra, az összes tagállamra a nézeteit. A migráció és a "jogállamiság" ilyetén súlyosan antidemokratikus kezelése előbb-utóbb szakadáshoz fog vezetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik