A Lánchíd felújítása olyan, mint egy rossz szappanopera

2021. január 19. 20:35

Fürjes Balázs
Demokrata
Karácsony Gergely másfél éves totojázása ötmilliárd forintjába kerül a budapestiek­nek.

Ékes peldaja volt a vitaknak a Lanc­hid-fehijitas, amelynek csuszasa miatt ugyancsak a kormanyra mutogattak Karácsony Gergelyek. 
A Lánchíd felújítasa olyan, mint egy rossz szappanopera. Karácsony Gergely tavaly személyesen döntött a még Tarlós István által kiírt közbeszerzés leállítása mellett, pedig négy cég is tett érvényes ajánlatot. Nagy nehezen, sok késlekedéssel kiírt egy új pályázatot, és decemberben kiderült: ugyanazt a munkát Karácsony ötmilliárd forinttal drágábban szerződi le, mint amennyibe a Tarlós-fele, menet köz­ben átvett és teljesen feleslegesen lefújt közbeszerzés alapján került volna. Vagyis Karácsony Gergely másfél éves totojázasa ötmilliard forintjába kerül a budapestiek­nek. Ebből nyolc vadonatúj CAF villa­mos állhatna forgalomba.

Mi lehet a drágulás oka?
Erre a kérdésre a főpolgármester nem ad választ. Logikusan két oka lehet. Egy: a városháza késlekedése miatt folyama­tosan romlott a híd állapota, és annyival rosszabb lett, hogy ennyivel drágább a munka. Ez a súlyos gondatlanság esete. 

Tizenöt hónap késedelem ötmilliár­dos drágulást okozott? 
A valós drágulás ötmilliárdnál is több. Karácsonyék a kivitelező számára sokkal kedvezőbb, enyhébb szerződest kötnek, mint amit Tarlós kötött volna. Ez a kivi­telező szempontjából kevesebb kockázatot, olcsóbb teljesítést eredményez. Tarlósek 75 millió forint előleget fizettek volna a szer­ződés aláírásakor, ami egy húszmilliárdos szerződesnél gyakorlatilag nulla. Karácsony ötmilliárd előleget fizet, bármilyen munka elvégzése nelkül, előre, azonnal. Ez szokatlanul magas összeg. Érdekes egybeesés: pont ötmilliárddal lett drágább ugyanaz a munka... További kedvezőtlen változás, hogy Karácsony Gergely megfe­lezte a kivitelező által késedelem eseten fi­zetendő kötber rnértékét. Azaz nyugodtan késhet, nem fog fájni neki. 

És a másik ok?
Indokolatlan tulárazas, ami mögött korrupció húzódhat meg. Ezt a forgatókönyvet erősíti a szokatlanul magas, azon­nal megfizetendő előleg is, ami véletlenül pont megegyezik a drágulás mértéké­vel. A nemzetközi korrupciós kutatások szerint egy tulárazott szerződés nagyon magas előleggel és fájdalommentes szank­ciókkal azt leplezheti, hogy a felárból azonnal visszacsorgatják a lezsírozott összeget. Remélem, hogy a városházi ellen­zék kezdeményezi az ötmilliárdos indo­kolatlan drágulás és az azonnal kifizetett ötmilliárdos előleg kivizsgálását. 

Korrupcióval vádolja a városveze­tést? 
Senkit sem vádolok korrupcióval, de fontos lenne választ kapnunk: miert kerül ugyanaz ötmilliárddal többe Karácsony­nak, mint Tarlósnak, miért kellett másfél évet késlekedni, miért nem lehetett a jóval olcsóbb, Tarlós-féle ajánlatot elfogadni, miért fizetnek 75 millió helyett ötmilliárd forint előleget, miért felezték meg a kivi­telezői késedelem kötbérét? 

A hírek alapján úgy tűnik, hogy az új Duna-híd kapcsán is keresi a konflik­tust a városvezetés, hiszen Karácsony Gergely a Facebookon azt írta, ,,kez­deményezni fogom a Galvani hídhoz kapcsolodó úthálózatról való döntes el­halasztását a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában”. Nem lesz új híd? 
Ha megengedik, összefüggésbe he­lyezem az új peremhidat. Amikor Buda­pestet építjük, gyakorlatias megoldásokra törekszünk a fővárosiak érdekében. Elfo­gadjuk azt a szakmai konszenzust, hogy a legfontosabb feladat a közlekedés fejlesztése. A budapesti közlekedés fejlesztése­kor egyszencelokat követünk. Mindenki gyorsabban és kényelmesebben érjen célba, legyen kevesebb a dugó, tisztább a buda­pesti levegő. A legnagyobb kihívas, hogy munkanapokon egymillió ember autoval jön be az agglomeracióból és a külső vá­rosrészekből Budapest belső kerületeibe. Nekünk ezt a nyomást kell oldanunk, eny­hítenünk! Akkor lesz jobb a budapesti köz­lekedés. És akkor lehet több minőségi tere a kerékpáros és gyalogos közlekedésnek is.”

Az eredeti, teljes interjút a Demokrata című lap 2021. január 6-i számában olvashatja.

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés