Bajnai Gordon újra színre lép?

2020. november 30. 16:22
Ha kifejezetten politikusként egyelőre nem is tér vissza, a formálódó baloldali összefogás háttérembereként viszont egyre aktívabb a volt miniszterelnök. Milyen lehetőségek állnak Bajnai Gordon előtt?

„Ki az a szereplő, aki elsőként ismerte fel a helyzetben rejlő lehetőséget? Bajnai Gordon, a volt miniszterelnök, aki a 2014-es választási vereség óta alig-alig volt szereplője a magyar politikának” – vetette fel Facebook-oldalán Török Gábor politológus Soros Hitlerhez való hasonlítása körül kitört huzavona kapcsán.

Vajon miért tette? – fűzte hozzá posztjában az elemző, hozzátéve, nyilván lehet azt mondani, hogy azért, mert erkölcsi kötelességének érezte. „Biztos így van, de a nyilvános politikai beszéd az esetek többségében ennél többről szól. Természetesen nem ismerem a céljait, így csak annyit mondok: most már nem lennék annyira meglepve, ha az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek között is találkozhatnánk – így vagy úgy – a volt miniszterelnök nevével” – részletezte az elemző.

Kétségtelen: a 2014-ben az Együtt színeiben a közös ellenzéki kormányfő-jelöltséggel hiába próbálkozó

Bajnai az elmúlt időszakban egyre gyakrabban és markánsabban nyilvánul meg közéleti kérdésekben.

Az ellenzéki belső folyamatokra rálátó forrásaink szerint azonban ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy Bajnai ismét aktív politikusként vállalna szerepet, csupán jelezni szeretné, hogy ott van a háttérben, a szava továbbra is számít az ellenzéki oldalon, befolyása van az itthoni történésekre. Ez a jelzés alighanem elsősorban a hamarosan felálló új amerikai adminisztrációnak szól, amely alig leplezetten foglalt állást a magyar politikával kapcsolatban.

Az Egyesült Államok elnökválasztásának előzetes eredménye kapcsán Bajnai nemrég interjút adott a 24.hu-nak, amelyben a hazánkat diktatúrának nevező Joe Biden leendő elnököt így dicsérte: „Nagyon figyel, nagyon személyes és ritka erény, van türelme figyelni a másikra. A csúcspolitikusok zömével ellentétben nem az előre megírt mondatait tolja, hanem, mivel felkészült és átlátja az összefüggéseket, spontán reagál a másik fél felvetéseire. Rutinos, rugalmas tárgyaló.” Bajnai előrevetítette továbbá: az új amerikai elnöktől a korrupcióra és a jogállamiság hiányára hivatkozva, az uniós szólamokhoz hasonló kritikákat kaphat majd az Orbán-kormány. Ami, tegyük hozzá, a magyar ellenzék választási esélyeit növelheti.

A Blikk egyébként szeptember végén cikkezett arról, hogy a Gyurcsány Ferencet a miniszterelnöki székben az MSZP és az SZDSZ alkudozása nyomán 2009-ben követő expolitikus ismét visszatérne a politikába, mégpedig a Momentum színeiben.

Bajnai akkor a Facebookon cáfolta, hogy ez ilyen formában igaz lenne. Elismerte ugyanakkor, hogy 2014 óta egy nemzetközi cég egyik vezetőjeként, civilként aktívan támogatja azokat, „akik hitelesen küzdenek Magyarország polgári, európai jövőjéért, az országot 10 éve maga alá gyűrő maffiakormány leváltásáért”. Azt is hozzátette, ezért

segítette Karácsony Gergely főpolgármesteri kampányát, illetve az EP-választáson az ellenzéki jelölteket,

köztük Dobrev Klárát és a momentumosokat, Donáth Annát és Cseh Katalint. „A pártpolitikában nem tervezek részt venni, viszont az általam régóta sürgetett ellenzéki összefogás hiteles szereplőit, ha ezt igénylik, mindenkor támogatni fogom” – írta.

Fekete-Győr András Momentum-elnök előzőleg arról beszélt, hogy a 2022-es kampány előtt több embert is felkértek, akik leginkább a szakpolitikusaik felkészítésében fognak segíteni. Ám állította, nem arról van szó, hogy egy ellenzéki választási győzelem esetén Bajnai Gordon például állami posztot kapna cserébe. Megkerestük a Momentumot, pontosan milyen formában segíti a pártot jelenleg Bajnai, ha egyáltalán. Amennyiben válaszolnak, cikkünket frissítjük.

A volt kormányfő egyébként tavaly májusban az akkor még nem DK-s Kálmán Olgának nyilatkozott hosszabban, annak apropóján, hogy megjelent a Bajnai-kabinetről szóló, Frontsebészet című kötet. Az esetleges visszatéréséről akkor is azt mondta,

pártpolitikával nem akar már foglalkozni, de tanácsot szívesen ad a háttérben az Orbán-ellenes pártoknak.

Az újabb kormányfő-jelöltség eshetősége kapcsán azt magyarázta, szerinte nem gazdasági, hanem politikai természetű válságot kell majd mendzselnie a jelenlegi ellenzéknek, az pedig semmiképp sem az ő profilja. Ebből viszont akár az is következhet, hogy egy esetleges pénzügyi krízisre hivatkozva felmentést adhatna magának az eddigi nyilatkozatai alól, és mégis visszatérhetne akár kormányzati szerepbe is. Már ha ellenzéki győzelem lenne 2022-ben.

Ugyanakkor választáson Bajnai ezidáig lényegében nem mérette meg magát, hiszen 2009-ben egy paktum révén került a kormányfői székbe, 2014-ben pedig az MSZP, a DK, az Együtt-PM és a Liberálisok közös választási listáján kapott helyett, de a voksolás után már a parlamentbe se ült be.

Fotó: az ellenzéki összefogás 2014 áprilisában (MTI/Koszticsák Szilárd)

Összesen 205 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bajnai akkora demokrata, hogy az autokrata Magyarországon nem bírta. Emigrált, majd illegalitásba vonult és - eddig - hősiesen ellenállt, kicselezte a rá küldött Orbán-fogdmegek atrocitásait, akik balesetet okozhattak volna a jó Gordonnak. És tudjuk, a balesetek..., halálosak lehetnek... Jajjj, Jujjj,,..
Bajnait Orbán legszívesebben likvidálná, annyira fél tőle - nem konkrétan ATV, de ATV-sugallat...

És ráncba szedi az EU-t:
Három nagy baj van az Európai Unióval - mondta Bajnai Gordon a European Policy Centre nevű brüsszeli think-tank videójában, amelyet az Azonnali vett észre hétfőn.
-Az első, hogy úgy vezették be a közös pénzt, az eurót, hogy nem alkották meg mögé a közös európai pénzügyi szabályozást,
-a második, hogy megteremtették a belső határok nélküli Európát anélkül, hogy gondoskodtak volna a külső határok védelméről,
-a harmadik, hogy a közös európai külpolitikát és külső kereskedelmi politikát közös védelmi és biztonsági politika nélkül hozták létre.
(Index, 2018. december 3.)

"Milyen lehetőségek állnak Bajnai Gordon előtt?"

Egyelőre semmilyenek. Ha megint "nempolitizálni" akar, hanem miniszterelnöki válságmenedzsmentre vágyik, akkor előtte meg kell választani egy baloldali kormányt, amelyik aztán a megszokott módon szétkúrja a költségvetés. Ehhez azért kell néhány év alatt.

Az európai baloldali miniszterelnököket nem az országuk szavazói, hanem a nemzetközi nagytőke választotta, választja. Tekintsetek el a példák felsorolásától, mindenki előtt világos a képlet, elég az egyes érintettek életpályáját szemlélni, ki mögött mely pénzügyi, banki csoport állt, áll.

Orbán Viktor olyan kihívással áll szemben, mint a magyar történelem nagyjai. István királytól kezdve hosszú a sor.

Az elmúlt napok történései tulajdonképpen a politikai színpadra szólították a globális világhatalom magyarországi bábjait, ekkor nyomás még nem nehezedett az országra, s egy konzervatív kormányra.

Ami most Orbán és Magyarország ellen zajlik, Sára Sándor, Pergőtűz című filmjét juttatja az eszembe. Vajon most lesznek-e túlélők, s kik. S mit szól ehhez a méla, béna nép, hagyja-e magát megvásárolni?

Bajnai Gordon újra színre lép

RETTEGJETEK LIBÁK ÉS LIBATARTÓK!

2009 tavaszán nem véletlenül nem vállalta senki a kormányfői széket. Senki nem akarta azt az irdatlan nagy foskupacot eltakarítani, amit Feri meg Péter összehordott az azt megelőző 7 év során. Megtalálták ezt a lúzert, ő meg elvállalta, hogy amennyit 8 hónap alatt ki lehet ganajozni az istállóból, azt ő kiganajozza.

Bokros is kevesebb, mint egy évig volt pénzügyminiszter. Egyértelműen ő is azért szegődött el, hogy elvégezze a piszkos munkát, utána az MSZP és Horn Gyula eljátszhassa, hogy nekik ehhez tulajdonképp semmi közük. Bajnait is pontosan ugyanerre a szerepre szánták, szóval nem tudom, mit hitt, mi lesz az eredménye. Egyszer már megmérték a népszerűségét 2014-ben, és úgy rémlik, elég soványra sikerült. Miből gondolja, hogy most jobban szerepelne?

Bajnai egy karizmátlan pojáca. Alkoholista minisztereként asszisztált a csődhöz, eladósodáshoz. Gyatra szónok, képtelen lelkesíteni, maximum egy fád bürokrata.

Válaszok:
Megtalálta | 2020. november 30. 19:23

Igen, egy szürke bürokrata. A híres válságkezelési 8 hónapja is inkább hasonlít könyvelési kiigazításra, mint egy egységes, koncepciózus gazdaságpolitikai tervre. A cél az volt, hogy 2010-ig elkerüljék az államcsődöt, nem az, hogy fordítsanak. Annyit csinálj jobban a püffedt fejű alkoholista elődjével szemben, hogy a bérekre rakódó terheket csökkentette.

Anno a házmesterek is ezt mondogatták Lipóciában Szálasiról.......

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés