Pénzbüntetésre ítélték a Pussy Riot női punkegyüttes két tagját

2020. november 23. 17:41
Az LMBTQ közösség szivárványszínű zászlaját tűzték ki kormányzati épületekre.

Pénzbüntetésre ítélték orosz bíróságok a Pussy Riot feminista punkbanda és mozgalom két aktivistáját, akik részt vettek egy LMBTQ megmozduláson októberben Moszkvában – közölte hétfőn Moszkvában az ügyvédjük.

Október 7-én, Vlagyimir Putyin orosz elnök születésnapján a Pussy Riot több tagja, közöttük Veronyika Nyikulsina és Marija Aljohina Moszkvában az LMBTQ közösség szivárványszínű zászlaját tűzte ki kormányzati épületekre, közöttük a legfelsőbb bíróság és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) székházára.

A két aktivistát moszkvai bíróságok 10 ezer, illetve 15 ezer rubel (40 ezer, illetve 60 ezer forint) pénzbírságra ítélték, amiért részt vettek az akcióban – közölte az AFP francia hírügynökséggel az ügyvédjük, Szergej Tyelnov. „Bizonyosan fellebbezni fogunk az ítélet ellen, amely megsérti a szólás- és gyülekezési szabadsághoz való jogot” – közölte az ügyvéd.

Putyin születésnapján is akcióztak

A Pussy Riot a múlt hónapban Vlagyimir Putyinnak szánt „születésnapi ajándékként” mutatta be a Facebook-oldalán az akciót. Felszólították az orosz elnököt, hogy érvénytelenítse a kiskorúak körében terjesztett „homoszexuális propagandára” vonatkozó, 2013-ban elfogadott, és szavaik szerint gyakran „az LMBTQ közösség aktivistáinak üldözésére” használt törvényt.

A Putyin által kezdeményezett, a július elejei népszavazáson jóváhagyott alkotmánymódosítás szerint a házasság Oroszországban csak férfi és nő köteléke lehet.

„Punkmise”

Marija Aljohinát 2012 februárjában már őrizetbe vették a Pussy Riot két másik tagjával együtt, miután „punkmisét” mutattak be a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban, kérve Szűz Máriát, hogy űzze el Putyint a hatalomból. Csak 21 hónapi fogva tartás után helyezték őket szabadlábra.

Veronyika Nyikulsina egyike volt azoknak az előállított, és rövid szabadságvesztésre ítélt tiltakozóknak, akik 2018 júliusában az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon elfoglalták az egyik futballpályát, tiltakozásul, mint fogalmaztak, „az orosz politika által elkövetett visszaélések ellen”.

(MTI)

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés