Jó Orban és Ionopot Iohannis a jogállamiság lovát ugratja nagy Budavár kapui előtt

2020. november 20. 12:10

Jean St'ay
Főtér
Románia mindig ott és akkor áll vigyázzba (vagy hajol meg, vagy csókol gyűrűt, kezet, segget stb.), ahol pillanatnyi érdekei megkövetelik.

„A tények:

1. Magyarország és Lengyelország megvétózta az Európai Unió pandémiás költségvetési csomagját, mert a pénzosztást a mitikusan ködös jogállamiság betartásához kötötték.

2. Ludovic Orban, a felelős román járványkormány miniszterelnöke hamar-hamar elhatárolódott a két renitens »mérgező« akciójától, mert hát ilyet nem lehet csinálni, így bántani egész Európát, beleértve a magyar és lengyel embereket is. Tettéért a fejlett nyugati sajtó szépen megsimogatta az jó orbani buksit.

3. A csütörtök esti virtuális EU-csúcs előtt Klaus Ionopotchivanoc Iohannis álkisebbségi államelnök felhívta Angela Merkel német kancellár asszonyt (mert a kancellár asszony ezt kérte tőle) és többek közt kijelentette: Románia a kezdetektől fogva támogatta és most is támogatja a jogállamiság érvényesítését. Legendás mondat ez.

E cikk megírása előtt egy jó barátom elsütött egy, a jogállamiság szemantikai mezejének felforgatására épülő, sajnos frappánsan lefordíthatatlan szóviccet: Románia egy stat de drepți. Magyarán: Románia egy vigyázzban álló ország. És igaza van. Románia mindig ott és akkor áll vigyázzba (vagy hajol meg, vagy csókol gyűrűt, kezet, segget stb.), ahol pillanatnyi érdekei megkövetelik: a Trianon-palotában, Moszkvában, Washingtonban, Berlinben, Párizsban, Brüsszelben, bárhol.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A pulicista írásait nagyon szeretem. Vajon van másik neve, tehát ez a JEAN ST'AY írói álnév? Tudja valamelyik olvtárs?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés