Visszakozott a büntetőügyeiről ismert újpesti jobbikos politikus

2020. október 29. 13:33
Szabó Balázs jobbikos képviselő visszavonta az újpesti Fidelitas elnöke, Renge Zsolt ellen rágalmazás ügyében tett feljelentést. Ezt azzal indokolta, hogy Renge bocsánatot kért. Csakhogy erről a fidelitasos politikus szerint szó sem volt, és mandátumáról való lemondásra is felszólította a jobbikos politikust.

Visszavonta az Újpesti Fidelitas elnöke, Renge Zsolt ellen rágalmazás ügyében tett feljelentést Szabó Balázs jobbikos önkormányzati képviselő, így a Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság szeptember 24-én a büntetőeljárást megszüntette – értesült lapunk. Szabó azt követően jelentette fel Rengét, hogy az Újpesti Fidelitas tavaly, az önkormányzati választások előtt szórólapokkal kampányolt. „Szabó Balázs kétes ügyeire hívtuk fel a választók figyelmét, úgy gondoltuk, az újpestieknek joguk van tudni, hogy kit indít képviselőnek a balliberális szivárványkoalíció Újpesten” – indokolja lapunknak az Újpesti Fidelitas elnöke a szervezet akkori lépését.

Szabó szerint azonban a szórólapok valótlan állítást tartalmaznak, ezért fordult a bírósághoz, és jelentette fel rágalmazás miatt Rengét.

Úgy tűnik a jobbikos képviselő azóta máshogy gondolja, hiszen – meglepő fordulat – a feljelentést visszavonta.

Ez feketén-fehéren szerepel a lapunk birtokába került 2020. szeptember 24-én hozott bírósági végzésben. Az ügy pikantériáját az adja, hogy a jobbikos képviselő azt terjesztette, hogy a feljelentést azért vonta vissza, mert az Újpesti Fidelitas elnöke bocsánatot kért. Csakhogy Renge elmondása szerint erről szó sem volt, „olyanért, amit el sem követtem, nem tudok bocsánatot kérni”, ahogy ez a bírósági végzésben sem szerepel. „Szabó Balázs politikai célokra használta fel a bíróságot, és a magánvádas eljárás intézményét, az egész ügy méltatlan” – tette hozzá az Újpesti Fidelitas elnöke. Mint mondja, szerinte Szabó azért vonta vissza a feljelentést, mert nem tudta volna bizonyítani a vádat, márpedig magánvádas eljárásban ezt neki kellett volna megtennie.   

A botrányok valóban nem kerülik el a jobbikos Szabó Balázst, a képviselő három büntetőügyben is érintett, ezek szerepelnek az említett Fidelitas-szórólapon is. Szabót 2008-ban pénzbírságra ítélték csoportosan elkövetett garázdaság, hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt. Ezt ő maga vádlottként mondta jegyzőkönyvbe a bíró kérdésére 2018. december 11-én a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróságon a garázdaság bűntette miatt indult büntetőügyben. „2008-ban voltam pénzbüntetésre ítélve. Tüntetésen vettem részt csoportos garázdaságért és hivatalos személy elleni erőszak miatt” – mondta akkor Szabó.

Tíz évvel később Szabó ismét botrányba keveredett: 2018. április 6-án a 444.hu arról számolt be, hogy fideszes plakátfestő aktivisták jobbikosokkal csaptak össze – a rendőrségi jegyzőkönyv szerint – a XI. kerületben a Budaörsi út 31 C. száma előtt. A lap beszámolója szerint

Szabó Balázs az egyik fideszes graffitist hátba rúgta, aki felkenődött a félkészen összefestett plakátra, majd meg is ütött egy másik aktivistát.

A jobbikos politikust garázdaság miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Információink szerint a vizsgálat nyomozati szakaszát a Budapesti Rendőr-főkapitányság 2019-ben lezárta, az eljárás dokumentumait vádemelési javaslattal az ügyészségnek továbbította. 

Szabó másik ügyéről 2019. október 3-án számolt be az M1. Információik szerint a jobbikos Szabó Balázs és társai az egyik III. kerületi kollégium közelében található sörözőnél támadtak rá tunéziai származású fiatalokra, volt, akinek sörösüveggel ütötték a fejét, egy másik tunéziai diákot azután is kövekkel dobáltak, hogy már a földön feküdt. Szabónak közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt kell felelnie a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróságon, amely eljárás eredetileg garázdaság miatt indult, ám az ügyészség gyűlölet-bűncselekményre módosította, illetve felfüggesztett szabadságvesztésre súlyosbította a vádat. Ezt Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője egy évvel ezelőtt az M1-nek meg is erősítette.

Renge Zsolt felszólítja Szabó Balázst, hogy mondjon le mandátumáról „még azelőtt mielőtt a bíróság az egyéb büntetőügyei miatt erre nem kötelezi, ezáltal megvédve az újpesti képviselő-testület a balliberális városvezetés egy éves ámokfutása miatt amúgy is megtépázott becsületét”. 

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a most szokásos ellenzéki módszer: támadva és hazudozva-blablázva menekülnek a maguk által előídézett vesztes helyzetükből.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés