Mit üzen Lázár János azzal, hogy Churchill csupán a pénz miatt aggódott és nem fizette a számláit?

2020. október 23. 11:32

Pető Péter
24.hu
Nem érdektelen NER-kontextusban értelmezni a szöveget.

„»A mi korunkban, amikor megköveteljük a politikusainktól, hogy a pénzügyi erények eszményképei legyenek, igazán üdvös látni azt, hogy a XX. század legsikeresebb politikai személyiségeinek egyike hatalmas egyéni hiteleket halmozott fel, megrögzött szerencsejátékos volt, nagy összegeket veszített a tőzsdén, sikerrel kerülte az adófizetést, és megkésve fizette a számláit« – írja David Lough a Nincs több pezsgő – Churchill és a pénz című kötetének bevezetésében az egykori brit miniszterelnökről. A pénzügyi tanácsadó egyedi intellektuális kalandba fogott, amikor a pénzhez való viszonyának részletes bemutatásával egészítette ki a történelem leghíresebb politikusainak egyikéről szóló közös tudást, újszerű megközelítéssel gazdagítva a karakteréről szóló emlékezetet. Elképesztő kutatómunkával tárta fel Churchill életének összes pénzügyi emlékét: levelek, hitelkimutatások, adóhivatallal folytatott csaták rajzolják meg az eddig nem ismert oldalt.

Azt, aminek köszönhetően újra elbeszélhetjük a politika és a gazdaság, az egzisztenciális kitettség és a pénzügyi függetlenség, a psziché és a hatalom/pénz zaklatott viszonyát. Ám mielőtt ezt megtennénk, megjegyezzük, hogy a kötet kiadója Lázár János korábbi miniszter és Csepreghy Nándor korábbi államtitkár. Márpedig ha politikus és pénz viszonyáról a kormányból kiszorult, a híreket korábban nem filológiai érdeklődésével uraló fideszes képviselő ad ki könyvet, nem érdektelen NER-kontextusban értelmezni a szöveget.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Winston Churchill vezércikket írt Cionizmus kontra bolsevizmus címmel, amely az Illustrated Sunday Herald-ban jelent meg (1920. február 8). Ebben az írásban, amely nyomatékosította, hogy a cionizmus és a bolsevizmus harcban áll a zsidó nép lelkéért, felszólította a zsidókat, hogy tagadják meg a bolsevik konspirációt és tegyék világossá, hogy a bolsevik mozgalom nem zsidó mozgalom.
Ugyanakkor kifejtette:
(A bolsevizmus) a zsidók között semmi esetre sem új. Már Spartacus-Weishaupt-tól kezdve, Karl Marx-on át egészen Trockíjig (Oroszország), Kun Béláig (Magyarország), Rosa Luxemburgig (Németország), Emma Goldmanig (USA), ez a világraszóló összeesküvés a civilizáció megdöntésére és a társadalom átépítésére, a korlátozott fejlődés, a rosszindulatú irigység és a lehetetlen egyenlőség alapján, folyamatosan nő.

"Mit üzen Lázár János azzal, hogy Churchill csupán a pénz miatt aggódott és nem fizette a számláit?"

Azt, hogy egy balos köcsög vagy?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés