Iskolai konfliktusból lefejezés – ezért halt meg a francia tanár

2020. október 19. 21:09
Kezd kirajzolódni, mi vezetett a francia tanár, Samuel Paty lefejezéséhez: felháborodott muszlim szülők, a közösségi oldalakon hergelő iszlamista aktivisták és egy nemrég radikalizálódott csecsen fiatal állnak a gyilkosság mögött. Macron kemény választ ígér, fajsúlyos iszlamista szervezeteket oszlathatnak fel.

Nyitókép: Samuel Paty, a meggyilkolt történelemtanár

A csecsen származású Abdullah Anzorov 2002-ben született Moszkvában, családjával menekültként, nyolcéves korában érkezett Franciaországba. A gyilkosság elkövetésének helyétől több mint 80 kilométerre található, normandiai Évreux-ben élt, ahol három éve telepedtek le. Anzorovnak rongálás és más kisebb súlyú ügyek miatt már volt dolga a hatóságokkal, ám

a terrorizmusellenes szervek nem figyeltek fel rá.

Korábbi osztálytársak, szomszédok szerint csendes, magának való fiú volt, aki szerette a küzdősportokat. Radikalizálódása az elmúlt évben mehetett végbe. Júniusban Twitter-fiókot nyitott, az elmúlt hetekben több mint 400 bejegyzést közölt, főképp idézeteket a Koránból, bemutatkozásában pedig kikötötte: nőktől nem fogad privát üzeneteket. Nagybátyja állítja: ha észlelték volna a fiú iszlamista elköteleződését, mindent megtettek volna, hogy megakadályozzák a tragédiát.

A történelem- és földrajztanár Samuel Paty a lyoni egyetemen végzett a kilencvenes évek elején, évfolyamtársai „ragyogó hallgatóként” és „nagyon jó tanárként” emlékeznek vissza rá, aki mindig a párbeszédet kereste, s nem kívánta öncélúan sokkolni tanítványait. Diákjai arról beszélnek, Paty humoros és kedves tanár volt, aki még a kevésbé szorgalmas tanulók figyelmét is felkeltette. Órái viszonylag laza hangulatban teltek, Paty azonban fegyelmet is tudott tartani, a nehézségekkel küzdő tanulók szüleinek pedig rendszeresen beszámolt gyermekük javuló vagy rosszabbodó teljesítményéről.

Az órákon sokszor lehetőséget teremtett arra, hogy a diákok megvitassanak egy-egy kérdést,

ilyenkor azonban sohasem foglalt állást.

Emlékezés Patyra a conflans-i iskola előtt

Paty a 2015. januári terrortámadások óta a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúráit az általa tartott etikaóra keretében, a véleményszabadságról és annak határairól értekezve minden évfolyamnak megmutatta, előtte azonban mindig – így a legutóbbi alkalommal, október 5-én is – lehetővé tette, hogy aki szeretné, elhagyja az osztálytermet.

A karikatúrák prezentálása a korábbi években nem keltett különösebb feszültséget sem a gyerekek, sem a szülők körében.

Samuel Paty a Conflans-Sainte-Honorine nevű álmos kisvárosban tanított – egy lakos a Libération-nak arról beszél, élnek itt is kisebbségiek, de nincsenek nagy balhék, a helyiek biztonságban érzik magukat. Mások már borúsabban látják a helyzetet, egy, a Figaro által megszólaltatott nyugdíjas kijelenti, „rasszistává” vált, a fiatalok ugyanis tiszteletlenek, sértegetik az időseket. Egy általános iskola tanárnője szerint bár a város általában nyugodt, él azonban vagy tíz keményen vallásos család a településen, akik problémákat okoznak, s akikkel „nagyon óvatosan” lehet csak kommunikálni. Az egyik ilyen család feje Brahim Chnina, aki ténylegesen elindította a Paty lefejezéséhez vezető eseménysort.

Növekvő feszültség

A conflans-i iskola egyes muszlim diákjai úgy érezték, hogy a Charlie Hebdo-karikatúrákkal foglalkozó órán diszkrimináció áldozatául estek, s egyenesen

azt állították, a tanár távozásra „kényszerítette” őket.

Szüleik rasszistának nevezték Patyt, Chnina pedig – noha lánya nem is vett részt az inkriminált órán – október 7-től kezdve a közösségi oldalakon hangolta ismerőseit a „blaszfémiát” elkövető Paty ellen, s az „iszlamofób klíma” miatt háborgott. Aznap „pornográf felvételek terjesztése” miatt feljelentést is tett a rendőrségen, ahol a kihallgatás során lánya kijelentette: a karikatúrás eset nyomán két napra felfüggesztették őt. Később kiderült, hogy valójában viselkedési problémái és késései miatt kapta ezt a büntetést.

A conflans-i iskola, ahol Samuel Paty tanított

Miután az iskola vezetősége több fenyegetőző telefonhívást is kapott, az igazgató arra kérte Patyt, hogy diákjaival beszéljék át újra az esetet. Chnina viszont 8-án a francia hatóságok által szélsőséges iszlamistaként számon tartott Abdelhakim Sefrioui társaságában látogatást tett az iskolában. A 61 éves, marokkói születésű Sefrioui a conflans-i tragédia egyik kulcsszereplője. A nyolcvanas évektől hirdeti iszlamista nézeteit a párizsi régióban, alapított többek között egy palesztinpárti, anticionista szervezetet, de tüntetést is szervezett a burkaviselés szabadságáért, vagy éppen egy drancy-i imámra uszította rá híveit, aki szerinte túl közeli kapcsolatokat ápolt a zsidó közöséggel, 2006-ban pedig Dieudonné, az antiszemita kijelentései miatt páriává lett stand-up komikus elnökválasztási kampánycsapatának tagja volt.

Chnina és Sefrioui az iskolában Paty eltávolítását követelték, azt viszont elutasították, hogy találkozzanak a tanárral.

Az iszlamista apa aznap este felháborodott hangú videót töltött fel a Facebookra,

amelyben arra szólította fel nézőit, hogy lépjenek fel Patyval szemben, és írjanak a Collectif contre l’islamophobie en France-nak (Közösség a franciaországi iszlamofóbia ellen, CCIF), az oktatásügyi minisztériumnak, illetve az elnöki hivatalnak.

Brahim Chnina Patyt támadó videója

Ezt követte 12-én Sefrioui ugyancsak Patyt kipécéző és Emmanuel Macront az iszlámok elleni gyűlölet szításával vádoló videója, ami még hathatósabban terjesztette iszlamista körökben a conflans-i eset hírét. Ezeket a videókat Anzorov is megosztotta a közösségi médiában. S bár szülőszervezetek korán felfigyeltek a Paty ellen hergelő felvételekre, és az illetéseket is figyelmeztették, a közösségi oldalakon tovább dúltak az indulatok – még Paty lakcímét, telefoncímét is kiposztolták.

Aznap a rendőrök kihallgatták a tanárt, aki kategorikusan tagadta, hogy távozásra utasította volna a muszlim tanulókat, s rágalmazásért feljelentést tett Chnina ellen. Egy diák a Huffington Postnak meséli el, hogy Paty az ügy kipattanása után meglehetősen rosszkedvűnek mutatkozott az iskolában, miközben

egyre több gyerek sugdolózott a tanár „rasszizmusáról”.

Egy 12-én kelt rendőrségi feljegyzés mindenesetre arról számolt be, hogy az iskola vezetősége és a családok közötti kommunikáció „láthatóan” segített mérsékelni a feszültséget, amit főképp Brahim Chnina keltett annak érdekében, hogy elítélhesse az iszlamofób közhangulatot.

A gyilkosság

Ilyen előzmények után érkezünk el október 16-hoz, múlt hét péntekhez. Abdullah Anzorov délután két késsel és egy Airsoft-fegyverrel felszerelkezve érkezett a conflans-i iskola elé. A Le Monde információi szerint

Anzorov több száz eurót is magával hozott,

ezt a pénzt használta ösztönzőként arra, hogy a diákokból információkat csaljon ki Patyval kapcsolatban. A lap rámutat: valószínűsíthető, hogy egy 15 éves fiút azért vettek a gyilkosság után őrizetbe, mert ő segített Anzorovnak beazonosítani az áldozatot, ám az nem egyértelmű, tisztában volt-e a csecsen fiatal érdeklődésének okával.

Samuel Paty az utolsó óráján kellemes őszi szünetet kívánt diákjainak, majd hazaindult. Anzorov az iskolától nem messze, az utcán megkéselte, majd lefejezte. A csecsen fiatal fényképet is készített Paty levágott fejéről, ezt pedig a következő szöveg kíséretében feltöltötte a Twitterre:

„Macronnak, a hitetlenek vezetőjének: megöltem egy pokoli kutyádat, aki gyalázni merte Mohamedet”.

A rendőrség 5 óra körül fedezte fel az utcán heverő holttestet, a szomszédos településen pedig csakhamar rátaláltak az elkövetőre, aki „Allah akbar!”-t kiáltva Airsoft-fegyverével támadt rájuk, majd miután leterítették, utolsó erőfeszítésével kését lóbálva esett volna nekik – kilenc golyó oltotta ki végül életét.

A gyilkossággal kapcsolatban eddig tizenöt embert vettek őrizetbe, köztük Anzorov családjának négy tagját, Sefriouit és Brahim Chninát. Utóbbiról az is kiderült, hogy féltestvére 2014-ben csatlakozott az Iszlám Államhoz. A hírek szerint őrizetbe vettek egy terrorcselekményért már korábban elítélt személyt is, aki kapcsolatban állhatott Samuel Paty gyilkosával.

A köztársaság ellenségei

Még aznap este a gyilkosság helyszínére érkezett Emmanuel Macron, Jean Castex kormányfő és több miniszter. „A tanáraival szolidaritást vállalva az állam a lehető leghatározottabban fog reagálni, hogy a köztársaság és annak polgárai szabadon élhessenek” – ígérte. Az elnök egyébként éppen néhány hete jelentette be, hogy

keményebben lépne fel az iszlám szeparatizmussal szemben. 

Új törvényjavaslata értelmében az önkormányzatok többletjogosítványokat, az iskolák többletforrásokat kapnának a szélsőségesek visszaszorítására, emellett szorosabb ellenőrzés alá vonnák a mecseteket.

Emmanuel Macron a conflans-i iskola előtt

Gérald Darmanin belügyminiszter hétfőn arról beszélt, hogy az állami szervek még a héten 51 iszlamista szervezethez látogatnak el, javaslatára pedig többet közülük feloszlat majd a minisztertanács. A feloszlatás előtt álló szervezetek közé tartozik a CCIF is, amit – mint föntebb írtuk – Chnina Samuel Paty órája kapcsán értesíteni sürgetett.

A „jogvédő” szervezet 2003-ban alakult az „iszlamofóbia elleni küzdelem” céljából. Szakértők rámutatnak, hogy elég rugalmasan kezelik ezt a fogalmat, valójában az iszlámot érő bárminemű kritika ellen hangosan, harciasan tiltakoznak, az iszlamofóbiával kapcsolatos éves statisztikáikba pedig még a szélsőséges imámok Franciaországból való kiutasítását is beveszik – arról nem is beszélve, hogy

sejthetően közeli kapcsolatot ápolnak a Muszlim Testvériséggel.

Darmanin úgy véli, hogy a CCIF a „köztársaság ellensége”. Hangsúlyozta: bár a szervezet állami forrásokhoz is jut, legfontosabb feladatának azt tartja, hogy bizonyítsa a francia állam intézményes iszlamofóbiáját. Hozzátette azt is, hogy a CCIF-nek „nyilvánvalóan” szerepe volt a Paty halálához vezető indulatok szításában.

Hétfő délután érkezett a hír: őrizetbe vették az Ummah Charity nevű „humanitárius” szervezet vezetőjét, aki a Twitteren pénzgyűjtést indított Brahnim Chnina számára.

A gyilkosságot követő napokban egyébként sok támadás érte Jean-Luc Mélenchont és pártját,

a szélsőbaloldali Engedetlen Franciaországot is – bár a párt vezetői éles hangon ítélték el a tanárgyilkosságot és a vallási fanatizmust, a (többek között a volt szocialista miniszterelnök, Manuel Valls vagy éppen Hollande belügyminisztere, Bertrand Cazeneuve által megfogalmazott) kritikák szerint az elmúlt években összejátszottak az iszlamistákkal. Így például 2019-ben az Engedetlen Franciaország politikusai felvonultak azon az iszlamofóbia elleni, allahakbarozástól hangos meneten, amelynek a CCIF volt az egyik szervezője, és amin megjelent a francia szekularizmus több prominens bírálója.

Kiábrándult tanárok

Vasárnap a francia városok utcáin ezrek emlékeztek meg Samuel Patyra. A jobboldalról azonban többen jelezték, nem látják értelmét ezeknek a már szinte rítussá vált megemlékezéseknek, ezért nem vesznek részt rajtuk. Robert Ménard, Béziers polgármestere így nyilatkozott: „Mi kéne még ahhoz, hogy végre szembenézzünk a valósággal? (…) Harcban állunk velünk, és ne mondják, hogy egy jelentéktelen kisebbséget alkotnak” – utalt arra a nemrégiben közölt, a Mandiner által is ismertetett felmérésre, amely szerint a 25 év alatti muszlim fiatalok 74 százaléka fontosabbnak tartja vallását, mint a köztársaság alapértékeit. Bruno Retailleau republikánus szenátor szerint

„a felvonulások, tiszteletadások és mécsesek helyett inkább a francia harciassággal tartozunk Samuel Patynak”.

Az Yvelines megyei önkormányzat bejelentette: a conflans-i iskolát új nevet kaphat, mégpedig a meggyilkolt tanárét. A szép gesztusok és a kormányzat fogadkozások dacára azonban senki nem tudja a választ arra a kérdésre, amit Paty meggyilkolása nyomán sokakban megfogalmazódott: a muszlim kisebbség erőszakos és türelmetlen megnyilvánulásaival szemben mennyi bátorság várható el egy egyszerű tanártól?

Megemlékezők Párizsban

A Figaro két zűrös környéken dolgozó tanárt faggatott ki tapasztalataikról. Az yvelines-i Jeanne elmondja: több éve nem tanítja már a Koránt, noha az benne van a tantervben. Fundamentalista muszlim nevelésben részesült

diákjai ugyanis korábban vehemensen oktatták ki őt, hogy a Korán sohasem téved,

s felülírja a törvényeket és a tudományos szövegeket is. A tanulók olykor szülőországuk zászlajával jönnek az órára, és szidják a zsidókat – meséli. Egy nîmes-i kollégiája azt az esetet idézi fel, amikor egy diák az óra kellős közepén „Allah akbar”-t skandált – a tanár az igazgatónővel közölte, hogy szeretne beszél a gyerek szüleivel, ám az lebeszélte őt erről, mondván, nagy problémákat zúdítana a nyakába. A Közel-Keletről szóló óráin minden szót alaposan megválogat, egyetlen rossz mondattal elszabadíthatja ugyanis a fiatalok és szüleik dühét.

A lap egy másik cikkéből azt is megtudhatjuk, hogyan fogadták a conflans-i iskola muszlim diákjai a tanár lefejezését. Egy lány, akit tanított Paty, arról beszél, hogy a tanárnak „rasszista híre volt”, s hogy megsértette Mohamedet, hozzátéve: „egy karikatúráért meghalni azért őrültség”. Egy másik lány azt kérdezte a Figaro riporterétől, szeretné-e megtekinteni a halott Patyt, a kép fent van ugyanis Twitteren – majd érzelemmentes arccal meg is mutatta telefonján volt tanára levágott fejét.

(Képek: MTI Fotóbank)

Összesen 214 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Te hülyébb vagy helyből, mint más nekifutásból.

"Elég ha rászólsz, hogy éppen törvényt sért, szabályt szeg, és ez már elegendő ok arra, hogy rád támadjon."

Kadhafi líbiájában nem vallási, hanem szekuláris törvények voltak, mégsem merték megszegni. Kadhafi börtöneitől nagyon féltek, és az is lehet, hogy némi büntetés a családot is sújtotta. Hasonló volt a helyzet valaha Szaddám alatt is Irakban. Néhány börtönév ára sok esetben a megroggyant egészség volt. Jelenleg Egyiptomban Sísí a keménykezű. Nem csoda, kell a pénz a turizmusból.

Ez a lefejezett "tanár" a valóságban
1. egy provokatőr volt, a Nyugatot elárasztó Soros-ügynökök közül, vagy
2. Soros nyílt társadalmának hasznos idiótája.
Akár így, akár úgy, nem vett figyelembe egy alapszabályt: a személyközi érintkezéseknél a tisztelet alapvető: NEM SÉRTEGETHETÜNK SENKIT EGYOLDALÚAN.

hA gYURCSÁNYÉKAT MEGVÁLASZTJUK, VÁLLALNI kell ezért a felelősséget.
Akár - sajnos - a fejlevágást is.
Dohány utca, vagy szabadok,
Ez a kérdés, válasszatok!

" Egyszer talán a keresztények se ülnek tovább ölbetett kézzel"
Ahhoz fel kell ismerni a gonoszt...
"Jézus pedig felismerve gonoszságukat, így szólt: ..."
Aki nem ismeri fel a gonoszt, az nem igazi keresztény.

Azonnali és általános pedagógus-sztrájk. Ezt kéne tenniük a
franciaországi tanároknak, azzal az indokkal, hogy életveszélyben
vannak.

Most lötted le egyetlen mondattal az egész mítú mozgalmat.

"nem látom szívesen,a kultúránktól idegen ,beilleszkedni nem akaró egyedeket.A lényeg a beilleszkedni szón van."

A természetben nem mindig az faj éli túl, aki a legagreszívabb, hanem szinte mindig az, amelyik alkalmazkodni tud a környezetéhez. Európa legfőbb baja az, hogy olyan szociális-politikai környzetet alakítottunk ki, mely semmiféle alkalmazkodási követelményt nem támaszt az idetóduló migránsokra. Európa az, mely alkalmaszkodik a migránsokhoz, nem pedig a migránsok Európához. Az egész már ott kezdődik, hogy ellátást, segélyeket kapnak anélkül, hogy ezért dolgozni, vagy bármiféle más feltételt teljeséteni kéne. Nincs tőlük megkövetelve sem feltételként megszabva a lojalitás az európai őslakosok kultúrájához, vallásaikhoz, stb. Jogokat kapnak, mindezt polkorrektségbe csomagolva. Európa olyasmit csinál, ami pld. Kínában elképzelhetetlen lenne.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés