A török kormány által támogatott jelölt nyerte az észak-ciprusi elnökválasztást

2020. október 18. 22:21
Eredetileg tizenegy jelölt szállt versenybe a tisztségért, a második fordulóba a jelenlegi kormányfő, Ersin Tatar, valamint Mustafa Akinci államfő jutott tovább.

A török kormány által támogatott Ersin Tatar nyerte az elnökválasztás vasárnapi második fordulóját az egyedül Ankara által elismert Észak-Ciprusi Török Köztársaságban.

Eredetileg tizenegy jelölt szállt versenybe a tisztségért, a második fordulóba a jelenlegi kormányfő, Ersin Tatar, valamint Mustafa Akinci államfő jutott tovább. Előbbi a szavazatok 51,7 százalékát kapta a választási bizottság tájékoztatása szerint. A jobboldali nacionalista Nemzeti Egységpártot (UBP) képviselő, Recep Tayyip Erdogan török elnök támogatását élvező Tatar a jelenlegi, kétállami megoldás híve, a függetlenként politizáló Akinci pedig a megosztott sziget újraegyesítését pártolja.   

Győzelmi beszédében Tatar köszönetet mondott Erdogannak, azt hangoztatván, hogy megbonthatatlan a kötelék a két ország között. A török elnök és a külügyminiszter a Twitteren gratulált neki. Akinci elismerte a vereségét, ugyanakkor kiemelte, hogy Törökország „példa nélküli” módon befolyásolta a választási kampányt, s ő maga és családja fenyegetéseket is kapott. A részvételi arány a szokásosnál magasabb volt, ami elemzők szerint Tatarnak kedvezett. Az 1975-ben népszavazással jóváhagyott első, majd a függetlenség kinyilvánítása után, 1985-ben elfogadott újabb alkotmány értelmében az észak-ciprusi török állam demokratikus, szekularizált köztársaság, amelynek élén az öt évre választott államfő áll. A posztot 2015. április 30. óta Mustafa Akinci tölti be.

(MTI)

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés