IDEA: A Momentum és a Jobbik szavazókat veszít, ha elutasítja a közös ellenzéki listát

2020. október 15. 12:28
A Momentum szavazóinak 71%-a közös lista párti, de a Jobbiknál is 60% támogatná az ellenzéki közös listát.

Az IDEA Intézet 2020. szeptember 30. és október 4. között 2000 fős reprezentatív mintán felvett kutatásának adatai szerint az adatfelvétel pillanatában nem lenne kockázat nélküli a Momentum és a Jobbik közös listát elutasító stratégiája. Míg előbbi szavazóinak 71 százaléka közös lista párti, addig csak támogatóinak 31 százaléka menne a párttal, ha az nem kíván azon indulni. A jobbikosok többsége is közös lista párti (60%), és szavazóinak 48 százaléka akkor is egy közös listára szavazna, ha azon a Jobbik nem kíván indulni. 

Az augusztus végi adatfelvételhez képest szeptember végén és október elején a pártok támogatottsága érdemben nem változott: a Fidesz–KDNP a teljes népesség 34, a biztos szavazó pártválasztók 50 százalékának támogatását bírja. Az ellenzéki erőviszonyok sem változtak, továbbra is négy párt érné el a parlamenti küszöböt. A pártpreferenciájukat nem vállalók vagy nem tudók aránya a vizsgált időszakban 27 százalék, ami a koronavírus-járvány kitörése óta a legalacsonyabb mért érték.

Összesen 72 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A többpárti demokrácia alapelve, hogy minden párt küzd minden párt ellen és csak az eredmények ismeretében van esetleg kényszer koalícióra a parlamenti többség érdekében.

Mi a frászt jelentene az, hogy "szavazókat veszít" ha az adott párt EL SEM INDUL ÖNÁLLÓAN SEMMILYEN VÁLASZTÁSON?!?

Jön majd más felmérés, ami ennek ellentmond...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés