Douglas Murray: A nyugati világban zajló folyamatok sok szempontból a középkori Európára hasonlítanak

2020. augusztus 15. 14:44
Murray úgy vélte, a nyugati világban az 1970-es évek után elindult baloldali mozgalmak egyfajta vallásépítő folyamatot indítottak el, a politikai aktivizmust idealizáló közösség újabb korszakát látjuk most.

Kelet-Közép-Európának is felelőssége, hogy emlékeztesse a világot arra: milyen volt megélni a kommunista horrort – mondta Douglas Murray brit filozófus az Axióma hírportálnak adott pénteki interjúban. A The Spectator konzervatív hetilap szerkesztője ezt az Egyesült Államokban zajló és Európára is átterjedő szélsőséges baloldali mozgalmakkal kapcsolatban jegyezte meg. A hírportál kérdésére válaszolva Murray elmondta,

a nyugati világban zajló folyamatok sok szempontból a középkori Európára hasonlítanak.

– Fehér emberek nyilvánosan lánccal ostorozzák magukat, mások fekete emberek lábnyomát csókolgatják. Ez sok szempontból hasonlít arra, ami a középkorban történt – fogalmazott Murray, hozzátéve: eközben éppen a feketék hangsúlyozzák, hogy erre nincs semmi szükség. Úgy vélte, a nyugati világban az 1970-es évek után elindult baloldali mozgalmak egyfajta vallásépítő folyamatot indítottak el, a politikai aktivizmust idealizáló közösség újabb korszakát látjuk most. Murray szerint ez veszélyes jelenség, a nyugati világnak ugyanis csak részben sikerült levonnia a tanulságokat a XX. század borzalmaiból. Pedig a kereszténység választ ad az olyan kérdésekre, hogy mi az élet értelme és célja, véli Murray, kitérve arra is: a vallás adja meg az európai kultúra alapját, arra épülve fejlődött a kontinens, érte el sikereit – idézi a Magyar Nemzet a konzervatív író gondolatait.

A Magyar Nemzet teljes összefoglalóját ide kattintva olvashatja.

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés