Trump: Nagyszerű volt a személyes viszony a kínai elnökkel

2020. augusztus 11. 17:44
De ez mára megváltozott a koronavírus miatt. Kedveli, de már nem úgy érez iránta.

Donald Trump amerikai elnök kedden a Fox rádió sportcsatornájának adott interjújába kijelentette, hogy korábban „nagyszerű” volt a személyes viszonya Hszi Csin-ping kínai elnökkel, de ez mára már megváltozott. Kifejtette azt is, hogy ezt a nagyszerű viszonyt az új típusú koronavírus járványa változtatta meg. „Kedvelem őt, de ma nem ugyanúgy érzek iránta, mint korábban” – fogalmazott Hsziről. Hozzáfűzte, hogy nagyon régóta nem beszélt a kínai vezetővel. Hangsúlyozta, hogy a járvány sokkal rosszabb következményekkel járt, mint az amerikai-kínai kereskedelmi vita miatti nézetkülönbségek. „S ez igazi szégyen” – mondta.

Kemény bírálat az amerikai elnöktől

Trump és az amerikai kormányzat több tagja is Kínát okolja a járvány világméretűvé szélesedéséért, azt állítva, hogy Peking elhallgatta a közép-kínai Vuhanból kiindult vírus terjedését, majd később sem tárta fel a járvánnyal kapcsolatos teljes igazságot. A kétoldalú viszonyt tovább keserítette Peking tevékenysége a Dél-kínai-tenger vitatott hovatartozású területein, továbbá a Hongkongban bevezetett nemzetbiztonsági törvény miatt kialakult helyzet.

Az amerikai elnök már e törvény elfogadása előtt intézkedéssorozatot hozott Peking ellen, s a törvény bevezetése óta nem szűnik bírálni a kínai politikát. Jimmy Lai hongkongi médiamágnás és két fia e törvény megsértésére hivatkozó letartóztatását Mike Pence amerikai alelnök és Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója hétfőn élesen bírálta. Donald Trump a keddi rádiós interjúban nem tért ki Jimmy Lai ügyére.

(MTI)

Fotó: Donald Trump amerikai elnök sajtókonferenciát tart a washingtoni Fehér Ház James Brady sajtószobájábaa 2020. augusztus 10-én. Később a Fehér Ház mellett lövések dördültek, az elnök távozott a helyszínről, majd visszatért, és folytatta a sajtótájékoztatóját. Egy embert mentővel kórházba szállítottak. MTI/EPA/Pool/Stefani Reynolds

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bízom benne, hogy ezt a Kína által indított világháborút Trump irányításával sikerül megnyerni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés