Michel és Von der Leyen: Az Európai Unió tagállamai fokozottan támogassák Libanont!

2020. augusztus 6. 21:15
„Közös érdekünk, hogy azonnal és hatékonyan cselekedjünk egy még súlyosabb tragédia elkerülése érdekében” – hangsúlyozták.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtökön írt levelükben arra szólították fel az Európai Unió tagállamainak vezetőit, hogy fokozottan támogassák Libanont a kedden bekövetkezett nagy erejű robbanás okozta károk miatt jelentkező azonnali igények kielégítése érdekében, valamint a hosszútávú újjáépítés céljából.

Az uniós bizottság és az Európai Tanács elnöke levelében kiemelte: „a drámai esemény” jelentős gazdasági következményekkel jár a már eddig is számos kihívással küzdő Libanon számára, amelyet a koronavírus-járvány csak tovább súlyosbított. Libanon humanitárius és újjáépítési igényeire az Európai Unió tagállamai által nyújtott szolidaritásra nagyobb szükség van, mint valaha.

Kiemelték, az uniónak nem szabad megfeledkeznie a Libanonnal létrejött szoros partnerségről, amely stratégiai jelentőségű a nagyszámú menekültet befogadó közel-keleti ország számára. Az unió elkötelezett Libanon stabilitása mellett, amelyet gazdasági segítségnyújtás, a szíriai menekültek támogatása, valamint a koronavírus-járvány okozta károk kezelésére irányuló programok bizonyítanak.

„Közös érdekünk, hogy azonnal és hatékonyan cselekedjünk egy még súlyosabb tragédia elkerülése érdekében” – húzta alá levelében az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöke. 

A bejrúti kikötőben kedd este történt robbanás következtében legalább 137 ember életét vesztette, hozzávetőleg ötezren megsebesültek, 200-250 ezer közé tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek. A hatóságok szerint egy korábban elkobzott hajó vegyianyag-rakománya robbant fel.

(MTI)

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés