Kövér: Indokolatlanok a felhatalmazási törvényt ért kritikák

2020. július 7. 19:27
A házelnök az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a járványról, a parlamenti munkáról és a koronavírus-törvényről is.

Indokolatlanok a felhatalmazási törvényt ért kritikák, mert az elsők között adta vissza a magyar kormány a felhatalmazást a parlamentnek – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az InfoRádió keddi, Aréna című műsorában.

A házelnök a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban kifejtette: még egy-két hónapot, de akár egy évet is várni kell, amíg elkészül a vakcina, és akkor talán ki lehet mondani, hogy véget ért a járvány. De számításba kell venni az elmúlt fél év tapasztalatai alapján, hogy a globalizációnak vannak nem várt, de logikus következményei, amelyek a jövőben is fenyegethetnek minket - jegyezte meg. Hozzátette: soha nem látott mértékben gyorsult fel a közlekedés, a mozgás a földrészek között, ezért hosszú távon kell kalkulálni a következményekkel, és lehet még ennél rosszabb is a helyzet.

Azt mondta, hogy az a világgazdasági modell, amelynek mi is a részei vagyunk, jelen formájában nem fenntartható. Felértékelődnek az emberi kapcsolatok, más dolgok viszont leértékelődnek: „nem annyira fontos, hogy külföldön töltsük el a szabadságunkat” – fogalmazott.

A járvány rendkívüli jogalkotást igényelt

Kövér László közölte, úgy állapodtak meg az ellenzéki pártokkal, hogy ha ősszel nem újul ki a járvány, akkor visszatérnek a normális működési módhoz az Országházban, azaz „visszaköltözünk az alsóházi ülésterembe”. Eddig is igyekeztek tekintettel lenni azokra a képviselőkre, akik fokozottabban voltak kitéve a veszélynek, mint a fiatalabbak – fűzte hozzá. Elmondta: mivel a Fidesz-KDNP-nek kétharmados többsége van, ezért – leszámítva azokat a döntéseket, amelyek kétharmadhoz kötöttek –, eddig sem vették igénybe ezeknek a képviselőknek a jelenlétét, szavazatát. A házelnök jelezte: a járvány változtatott az előzetes terveken és rendkívüli jogalkotást igényelt. A felhatalmazási törvény is ennek volt része, majd annak hatályát visszavonták – emlékeztetett.

Hangsúlyozta: az Európai Unió tagállamainak jelentős részében nem is volt olyan felhatalmazás, mint amilyen a magyar alaptörvényben van. Így vagy eltekintettek ettől egy politikai megállapodás keretében, vagy meg kellett hozni a jogszabályokat, amelyek lehetővé tették, hogy a parlament átadja a jogköröket a kormánynak a járványhelyzet miatt - magyarázta.

Az ellenzék álhírekkel kampányolt

Kövér László indokolatlannak nevezte a felhatalmazási törvényt ért kritikákat, hiszen az elsők között adta vissza a magyar kormány a felhatalmazást a parlamentnek. Ez annak is köszönhető, hogy „a legelsők között vette észre a veszélyt és próbált elébe menni ennek az intézkedéseivel” – mutatott rá. Megjegyezte: az ellenzék nyilvánvaló álhíreket próbált meg politikai kampányeszközzé emelni. Úgy látja, az emberek olyan mértékben értettek egyet a járvány miatt hozott intézkedésekkel, amely jóval túlnyúlik a kormánypártok támogatottságán. A magyaroknak a politikai intézményekbe, a kormányba vetett bizalma erősebb, mint az európai átlag – mondta.

A házelnök szerint a digitális ülésezés bevezetésének jogi, technikai és elvi akadálya is van, és nem is látja ennek szükségességét. Közölte: az Országház látogatóközpontja kedden nyit, elsősorban még a táborozó csoportokat várják, a turizmus beindulása lassabb folyamat lesz.

Kövér László úgy fogalmazott, az elmúlt félév – minden vihart is figyelembe véve – nyugodtnak volt tekinthető a parlamentben, a korábbiakhoz képest nyugodtabban zajlottak még az éles viták is, talán mert a képviselők is megértették, hogy „van, ami a parlamentben nem megengedhető”, „ami nem a parlamentbe való”. Azt mondta, 1998 után eltűntek a valódi, érdemi viták, és nem nagyon van esély, hogy visszatérhetnek a korábbi gyakorlathoz, stílushoz, mert a világ sem ebbe az irányba megy. 1998-ban az MSZP megsértődött, amikor elvesztette a választást, és akkor kezdődött az a politikai stílus, amely arra épült, hogy mindegy, mi a következmény – vélekedett.

A nyugat-európai társadalomszervezési modell csődöt mondott

A házelnök a Black Lives Matter mozgalommal kapcsolatban kifejtette: a kiváltó eseményen minden normális ember felháborodott, erre a rendőri brutalitásra nincs mentség. Azonban azok borították lángba az Egyesült Államok városait, akik nem bírják elviselni, hogy Donald Trump az amerikai elnök, és minden eszközt bevetnek, hogy a novemberi választásokon megakadályozzák a megválasztását – vélekedett. Úgy látja, vannak olyanok, akik szerint a hagyományos nemzetállamok döntéshozatali szerepe idejétmúlt, és másfajta döntéshozatali mechanizmust kellene felépíteni a világban. A gazdaságban létrejött hatalomkoncentráció politikai döntésjogokat vindikál magának – magyarázta. Hozzáfűzte: van egy nyomásgyakorlás a pénztőke révén, hogy nemzetközivé tegyék a világot.

Kövér László a most kezdődött német EU-elnökségtől „sok jót” nem vár, azt reméli, minél gyorsabban letelik ez a félév. Németország az EU vezető ereje, és vannak az unió fenntartásában is kifejezetten nemzeti érdekei, ezekre fog koncentrálni – közölte. Annyiban bízik Németország bölcsességében, hogy mivel neki a legfontosabb, hogy az EU létezzen, annak az egysége is fontos neki, ezért igyekszik majd a kompromisszum megteremtésére.

Arról is beszélt, hogy az a „nyugat-európai társadalomszervezési modell, ami a munkaerő bevándoroltatására épül már évtizedek óta”, elérte a csődöt, párhuzamos társadalmak alakultak ki, és biztonsági szempontból is gondot jelent, ezt mutatják a bécsi események is. A házelnök szerint a jogállamiság vizsgálatának nem lehet köze az uniós pénzek elköltéséhez, annak jogszerűségét eddig is vizsgálták, ez elégséges. Az, hogy politikai szempontok alapján nyessenek le ezekből a pénzekből, hogy megbüntessék a kormányokat, megengedhetetlen – jelentette ki.

A visegrádi csoportról elmondta: ez a térség ma az EU legdinamikusabban fejlődő régiója, erre építve önállóan tud fellépni a saját érdekei védelmében, és így az egyik legfontosabb szereplővé fog előlépni.

(MTI)

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szóljon már valaki a Lacának, hogy az ellenzéknek -mint azt el is mondták néhány ezerszer- az időkorlatozás nélküli felhatalmazással volt gondja.

Szerinted kik működtették a kádári rendszert? Az egyszerű párttagok, akik alkalmazkodtak a rendszerhez, mert jutni akartak valamire, vagy azok, akik valójában mozgatták a szálakat? Ti nagypofájúak annak idején nem mertetek belekötni a rendszer felső vezetőibe. Sőt, tapsolva fogadtátok az átmentett reformkommunistákat. Nem tűnt fel, hogy a háború után Németországban, ahol valódi. kemény rendszerváltás volt, nem mentették át magukat reformnácik az új hatalomba úgy, hogy az egykori ellenségek partnerül fogadták őket? Vagy például élvezkednétek az így, úgy beszervezett ügynökökön, de még egyikőtök sem követelte a tartótisztek névsorát, mert ahhoz bátorság kellett volna.

"Ó szent együgyűség"!!!
Mesélj már, hogyan gyakorol az ellenzék diktatúrát??????????????
Merthogy a diktatúrához hatalom is kell és -ahogy te is írtad- nem ellenzéki a hatalmat gyakorló párt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés