Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke

2020. július 07. 19:32

A neurobiológus a hat év után leköszönő Lovász Lászlót váltja az MTA élén.

2020. július 07. 19:32
null

„A Magyar Tudományos Akadémia 193., tisztújító közgyűlése hétfő este megkezdődött és kedden este lezárult 24 órás szavazásán Freund Tamás akadémikust választotta meg az MTA új elnökévé. A neurobiológus a hat év után leköszönő Lovász Lászlót váltja az 1825-ben gróf Széchenyi István által alapított Magyar Tudományos Akadémia élén. A főtitkári posztot Kollár László Péter építőmérnök, a főtitkárhelyettesit pedig Erdei Anna immunológus tölti majd be a következő hároméves ciklusban. A Közgyűlés döntött a három közül két alelnök személyéről is. Az Akadémia vezetői megbízatásuk lejárta után egyszer újraválaszthatók” – olvasható az MTA honlapján.

A Freund Tamással készült interjúnkat itt olvashatja.

Címlapfotó: mta.hu

Kapcsolódó cikkek

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2020. július 08. 21:13
Az akadémikusi pótlék ma 500 eFt körül van,ami elég jelentős ahhoz, hogy sokan ne merjenek szembeszegülni a hatalom akaratával. Valóban mindössze egy tollhúzás elég a járadék megszüntetéséhez, és azzal is tisztában van mindenki, hogy ez a kormány nem sokat hezitálna ezen, ha nem a szája íze szerint választanának elnököt - az egyébként már teljesen kiürített - MTA-nak. A pénzen vett gerinc...
Emmanuel Goldstein
2020. július 08. 10:28
Kár. Freund jó szakember, de megosztó személyiség. Az MTA-nak most egy konszenzusos elnökre lett volna szüksége, aki kiáll a szervezet tudományos autonómiája mellett.
sors
2020. július 08. 08:58
Valószínűleg a kettő lehetőség közül ez volt a jobb. Ennek ellenére azért annyira nem bízom benne sem.
olajfa1
2020. július 08. 08:56
Gratulálok, és sok sikert az Akadémia vezetéséhez!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik