EU: Az orosz újságíró ellen hozott ítélet a szabadságjogok korlátozásának számít

2020. július 6. 17:25
Az Európai Unió elvárja, hogy Oroszország tiszteletben tartsa nemzetközi és hazai kötelezettségeit, és gondoskodjon arról, hogy az újságírók biztonságban dolgozhassanak, retorzióktól való félelem nélkül.

„A Szvetlana Prokopjeva orosz újságíró ellen hozott ítélet a polgári és politikai szabadságjogok korlátozásának számít, a nagy összegű pénzbírság megfizetését az Európai Unió indokolatlannak tartja, a büntetőeljárás azt bizonyítja, hogy az Orosz Föderációban csökken a független újságírás és a civil társadalom mozgástere” – jelentette ki az Európai Unió (EU) külügyi szolgálata (EEAS) hétfőn.

Nyilatkozatában a külügyi szolgálat arra emlékeztetett, hogy az elmúlt években gyakran adnak hírt Oroszországból újságírók megfélemlítéséről, fenyegetésekről és erőszakos cselekményekről, miközben a hatóságok korlátozzák a véleménynyilvánítás és a média alapvető szabadságát egyebek között politikai indíttatású letartóztatások és bírósági eljárások révén. „A sajtószabadság a demokratikus társadalmak sarokköve, csak akkor érvényesül, ha az állampolgárok megbízható információkhoz férnek hozzá, és megalapozott döntéseket hozhatnak” – olvasható a közleményben.

Az Európai Unió elvárja, hogy Oroszország tiszteletben tartsa nemzetközi és hazai kötelezettségeit, és gondoskodjon arról, hogy az újságírók biztonságban dolgozhassanak, retorzióktól való félelem nélkül. Az unió továbbra is eltökélt abban a tekintetben, hogy megóvja a sajtószabadságot, valamint az összes emberi jogot védelmébe veszi a határain belül és világszerte egyaránt. Szvetlana Prokopjeva orosz újságírót, az amerikai Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió orosz adásának munkatársát a nyugat-oroszországi Pszkov bírósága hétfőn terrorizmus támogatásában mondta ki bűnösnek, és 500 ezer rubel (több mint 2 millió forint) pénzbírság megfizetésére kötelezte.

(MTI)

Nyitóképünkön az újságíró látható a tárgyalást követően, 2020. július 6-án. Forrás: MTI.

 

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Terrorizmus tamogatasa, dicsoitese. Az ilyesmit nem csak Oroszorszagban buntetik.

Az oroszokat, legyen az Szovjetúnió, vagy Oroszország, mindig fenyegette a nyugat. Ezért fogadnak el egy erőskezű vezetőt, és annak személyétől függetlenül megvédik az országukat. Nyugaton kényszeres küldetéstudatban szenvednek és úgy gondolják, hogy nekik át kell alakítaniuk más, tőlük független országok társadalmi berendezkedését. Ez volt a katasztrofális eredményt hozó arab tavasz, vagy az ukrán felforgatás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés