„Erdély román föld”– Székelyföldön fogják ünnepelni Trianont a román soviniszták

2020. június 3. 16:21
Sepsiszentgyörgyön ünnepli a trianoni döntés centenáriumát az Úzvölgyi katonatemetőben szervezett akciói által elhíresült nacionalista Calea Neamului (A nemzet útja) Egyesület. A város magyar polgármestere nyugalomra intette a székelyföldi város lakóit.

Sepsiszentgyörgyön ünnepli a trianoni döntés centenáriumát az Úzvölgyi katonatemetőben szervezett akciói által elhíresült nacionalista Calea Neamului (A nemzet útja) Egyesület.

Ünneplés után lakmározás

Az egyesület Facebook-oldalán közölte, hogy Sepsiszentgyörgy központjában, a rövid időre Moldvát és Erdélyt is elfoglaló Vitéz Mihály havasalföldi vajda lovasszobra előtt verses, zenés műsorral ünneplik meg csütörtökön délután 14 órától a trianoni békeszerződés centenáriumát. „Sepsiszentgyörgyre megyünk június negyedikén, oda, ahol a magyar irredentizmus máig nem ismeri el a trianoni döntést, nem ismeri el, hogy Erdély román föld” – áll a bejelentésben. Mihai Tirnoveanu, a nacionalista egyesület elnöke személyes Facebook-oldalán három másik egyesületet is megjelölt, amelyek már jelezték, hogy csatlakoznak a megmozduláshoz. Közölte: a sepsiszentgyörgyi rendezvényt közös lakmározás követi egy „mesés helyen”.

Személyes oldalán az egyesület vezetője azt is kifejtette:

azért nem Brassóban, Craiován vagy Galacon ünnepelnek, mert ezekben a városokban „a magyar irredenta erők nem kérnek területi autonómiát”.

Úgy vélte: Sepsiszentgyörgyön kell megértetni az emberekkel, „hogy Erdély román föld, hogy Hargita és Kovászna megye a román nemzetállam része, melyben a román az egyetlen hivatalos nyelv”. Azt is hozzátette: azért lobogtatják Sepsiszentgyörgyön a román zászlót december elsején, az Erdély és Románia egyesülését kimondó gyulafehérvári nyilatkozat évfordulóján, vagy január 24-én, Moldva és Havasalföld egyesülésének ünnepén, és Trianon ünnepén is, mert itt mások gyászlobogókat vagy Magyarország zászlaját lengetik. „Itt van szükség a román identitás kinyilvánítására, mert ezt az identitást itt vonják kétségbe, itt akarják eltörölni” – jelentette ki az egyesületi vezető.

„Ezek hazamennek, de mi itt kell maradjunk” 

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a Maszol.ro portálnak adott nyilatkozatában nyugalomra intette a székelyföldi város lakóit. Elmondta: kulturális eseményt jelentettek be a szervezők, amelyet az önkormányzatnak nem kell engedélyeznie. A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben kiadott miniszteri rendelet szerint azonban a szabadtéri kulturális rendezvények szervezőinek egy járványtani stratégiát is be kell mutatniuk. A polgármester szerint Mihai Tirnoveanu szerdán bemutatta ezt a stratégiát az önkormányzatnak, illetve az engedélyezési bizottságban részt vevő csendőrség és rendőrség képviselőinek. Ezt továbbküldték a Kovászna megyei tisztiorvosnak véleményezésre, és ez alapján döntenek az engedélyezésről.

Kezeljük ugyanazzal a nyugalommal és önbizalommal ezt a megnyilvánulást, mint amikor december elsején provokátorok érkeznek a városba. Mindig legyen szem előtt, hogy ezek jönnek és hazamennek, de mi itt kell maradjunk” – fogalmazta meg sepsiszentgyörgyiekhez intézett felhívásában Antal Árpád polgármester. A Brassóban élő Mihai Tirnoveanu által képviselt Calea Neamului román nacionalista szervezet évek óta a székelyföldi városokban ünnepli a román nemzeti ünnepeket. Ez az egyesület volt az egyik szervezője a hősök napja alkalmából tavaly és idén tartott úzvölgyi rendezvényeknek. Az általa és partnerei által mozgósított többezres tömeg tavaly június 6-án erőszakkal hatolt be az úzvölgyi katonatemetőbe, melyet a székelyföldiek élő lánccal próbáltak megvédeni.

(MTI)

 

 

Összesen 115 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"hogy Erdély román föld, hogy Hargita és Kovászna megye a román nemzetállam része, melyben a román az egyetlen hivatalos nyelv"
Köszönjük, W. Wilson, a wilsoni elveknek!
Köszönjük cionisták, a cionista elveknek!
Köszönjük, Párizs, köszönjük franciák, a szabadságelveknek!

Ez az intellektuális különbség a szlovákok és a románok között, természetesen a szlovákok javára

Nem, egyáltalán nem.
Az ordas hazugság éppen ez, amit írtál.
Az az észvesztő, amikor mások jogait, amit az illető magáénak vall, akarod befolyás és irányítás alá venni. Teljesen mindegy, milyen jelszó - liberális, vagy nacionalista - alatt.

Valóban primitív bunkók.
A román hatóság persze boldogan engedélyezi.....

Azért szánalmas, hogy még mindig ilyen görcsösen bizonygatják, hogy az övék az, amihez semmi közük. Ha természetesnek éreznék, nem öltögetnék ránk nyelvüket, mint az óvodások. A románok, miután 1916-ban el lettek verve, egy nappal a békekötés előtt csatlakoztak az antanthoz, és ettől győztesek lettek. Mint francia barátaik, akiket a németek kétszer legázoltak, aztán az angolok, amerikaiak kihúzták őket a szarból és odaülhettek a győztesek közé.

A Jobbik, nyilván.

Ööö.... izé... na...

Szebb múltat!

Ja, persze, csak 100 éve nem tudtok mit kezdeni vele, tolvaj, impotens románok.
Hány éve vagytok állam?

Remélhetőleg a rendőrség-csendőrség rendet tart majd. Mindenesetre elég keserves.

Az ember ilyenkor legszívesebben városon kívül töltene néhány napot, de ki tudja, mi lenne a házával, kertjével?

Kétségbe ejtő. Azt hallottam egyszer, h. Sepsiszentgyörgybe elég számos volt a betelepítés.

Talán még az oroszok segítségével lehet távlatosan változtatni a helyzeten..........

Barom. Látom értetted a lényeget.

Tunya fogja lekapcsolni a villanyt.

Tunya optimista. Mindig azt írja, ha valakik kilépnek, hogy tisztul a jobbik.

Provokálnak. Erre a méltó válasz ezt szó nélkül hagyni, és közben csendben, de folyamatosan építkezni, hogy Erdélyben nőjön a magyarság aránya, a magyar cégek pedig kiszorítsák onnan a román cégeket, ahogy a főbb állásokban (médiában, közigazgatásban, egyetemeken, bíróságokon, ügyészségeken) is egyre több magyarnak kell lennie.

Nagyon jó ezeket olvasni, folytatódjon csak a tendencia!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés