Viktor azt mondta, „addig maradsz, ameddig kibírod, nem fogunk mártírt csinálni belőled”

2020. május 19. 16:35

Ángyán József
24.hu
A történelem számos példával bizonyította, hogy egy rendszer, ami fölszámolja az erkölcsi alapjait, törvényszerűen elbukik.

Tényleg családi feszültséget okozott egy önnel készült 2014-es interjúnk?

Csak a címe: »Ángyán: A feleségem szerint negyvenéves Kádár-korszak jön«. Amikor megláttam, fogtam a fejem, hogy mit szól majd ehhez a párom. Nem akartam én politikai aktort csinálni belőle. Szerencsére megbocsátott, a kommenteken pedig jót nevettünk.

Tényszerű volt az a cím, hiszen a cikkben az Orbán-rendszer tartósságát firtatva ön így fogalmazott: »A feleségem például azt mondja, most ismét egy újabb olyan negyven év következik, mint a Kádár-korszak. De én optimistább vagyok. Nem működtethető a végtelenségig egy ilyen korrupt, velejéig romlott rendszer.« Azóta hat év telt el, s az Orbán-rendszer köszöni, virul.

No, mi a tanulság?

Mi lenne?

Az, hogy a végén általában a feleségemnek lesz igaza.

Elég sok van vissza az újra negyven évből.

Annyira azért talán nem lehet igaza a páromnak. A történelem számos példával bizonyította, hogy egy rendszer, ami fölszámolja az erkölcsi alapjait, törvényszerűen elbukik. A Római Birodalom, sőt, a kommunizmus is pont így múlt ki.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 290 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha már a kezdet nem sikerült.....
Az is sokmindent elárul a mentalitásáról, ahol ült és ül a Parlamentben.

Csakhogy ez a két idézet nincs semmilyen összefüggésben.
Már írtam párszor, a földosztás ebben az országban szinte hagyományokkal bír. Az, hogy éppen kinél van a föld nem jelent semmit. Most ennél van, másszor meg annál...

Szarházik céltáblája lett Ángyán József.
Kínaiak seggnyalói fröcskölik rá a fekáliájukat, mert szólni mert a korrupció miatt.
Szégyen!
Gazdasági analfabéták birtokolják az állami vagyont és abból virágoznak, amit ellopnak meg kenőpénzként kapnak Kínából és Putyintól.

Pfej!

Ángyán elvtárs, nem túl elegáns a saját magával készült riportot kommentelni! Sejtettem, hogy nem bírja ki, de a cikk olvasása közben úgy a 10-15. kommentet tippeltem önnek. Az, hogy mindjárt az első, még engem is meglepett.

Most Kádár rendszerhez hasonló rendszer volna Ángyán?
Akkor, vagy nem emlékszel, vagy hazudsz!

Kíváncsian olvastam volna Ángyán és a Geenpeace viszonyáról.
Erről nem szól a fáma.
Miért pénzelte egy ki tudja kik által támogatott nemzetközi szervezet a munkásságát és mennyivel?
Ki is ez az ember?
Mi is a szándéka?
Megkérdeztem volna. A hitelesség kedvéért.

Balek? Régebben úgy mondták, hogy becsületes, tisztességes.

vajon tervezetten romboltak az egykoron (többnyire) értelmes mandiner kommentelők közt ?
vagy ez már az új kormánypárti szavazók tényleges "szellemi" színvonala?

A túlfeszített lényeglátó.

Sajnos a földügyekben jelentős részben igaza van. Spekulációs tőkét csináltak a földből, még jó, ha valódi nagyüzemi gazdálkodás folyik, s nagy baj, hogy levették a politikai napirendről a családi gazdaságokat, az értékesítési szövetkezeteket és a biogazdálkodást. Miközben nyilvánvaló, hogy Ángyánnak illúziói voltak. Nem volt képes kompromisszumokat kötni. Érezhetően tőke és profitellenes, amely nem tartható, mert milliókat kell ellátni élelmiszerrel, miközben táplálni és fokozatosan szélesíteni kellene azt, amit ő képvisel az agráriumban.

A "nemzeti burzsoá", lehet, hogy gazember, hosszú távon mégis hasznosabb, mint az altruista globalista tőkés, mert amit "leszív", azt itt költi el és itt fekteti be, az utódja itt örökli tőle, a külföldi vagy az utódja pedig elviszi innen, ha jobb befektetést vagy magasztosabb célt talál a világban.

A politika pedig már csak olyan, hogy az marad döntési helyzetben, aki megnyeri a választásokat. Hiába van valakinek a legnagyszerűbb programja, ha esélye sincs megcsinálni.

Nem lehet mindent morális alapon nézni, mint Ángyán, mert abba beleroppan az ember józan ítélőképessége, ahogy az övé beleroppant. Aki csak tisztességeseket és tisztességteleneket ismer, aki rögeszmésen fehérekre és feketékre osztja a világot, aki nem képes árnyaltan gondolkozni, az nem képes hosszú távon építkezni, mert állandó háborgása közben rendre elveszíti a zsinórmértéket. Úgy jár, mint Jónás. Feltolja magát Isten szerepébe, s amikor nem az történik, amit ő akar, akkor indulatában minden lerombolna.

Aki tudja magáról, hogy engesztelhetetlen moralista, az ne menjen a politika közelébe! Ángyán Jónás is jobban tette volna, ha marad a helyén a tudományban és az egyetemen, s akkor megóvhatta volna az életművét, s most nem lenne ilyen csalódott-keserű.

Amikor egy tiszta lelkű átlagember rácsodálkozik a politikára...
Ángyán még ma sem érti, mit jelent politikusnak lenni- mennyi kényszerű megállapodás, az elvek valósághoz idomítása, folyamatos készenlét és reagálás a mindig változó érdek és szövetségesi rendszerhez. A politikust nem az adott pillanat, az aktuálisan meghozott döntések igazolják, hanem maga a politikusi életpálya. Orbán alulról nézve egy gátlástalan despota, felülről nézve meg egy korszakos zseni, államférfi. Ángyán politikusnak gyenge volt, emberként sem tündökölt, ha az egyetemen magára hagyott csapatát nézem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés