Az uniós belügyi biztos migránsok átvételére szólította fel a tagállamokat

2020. április 28. 17:21
A tengerből kimentett migránsokat osztanák szét.

Olaszország és Málta óriási nyomás alatt van mind a migrációs helyzet, mind a koronavírus okozta járvány miatt, ezért arra szólítom fel az Európai Unió tagállamait, hogy segítsék a két országot a civil szervezetek hajói által a tengerből kimentett migránsok átvételével – mondta Ylva Johansson illetékes uniós biztos a tagországok belügyminisztereinek videokonferenciáját követően kedden. A tanácsülés után a svéd belügyi biztos online sajtótájékoztatóján kiemelte néhány tagország – Németország és Luxemburg – azon szolidáris felajánlásának jelentőségét, hogy kísérő nélkül Európába érkezett kiskorú menekülteket vesznek át Görögországtól. Reményét fejezte ki, hogy a  napokban 50 kiskorú menekült befogadására ugyancsak ajánlást tett Portugália mellett más országok is követni fogják példájukat.

Arról tájékoztatott, hogy az Európai Bizottság pénteken összehangolt stratégiát mutat be az uniós tagországok közötti belső határokon bevezetett ellenőrzések fokozatos feloldására. Az előterjesztés azt segíti majd, hogy a határok mindkét oldalán egyidejű és azonos intézkedéseket vezethessenek be a határátlépés újbóli fokozatos engedélyezése érdekében, mégpedig úgy, hogy megelőzhető legyen a járvány esetleges második hullámának kitörése – közölte Johansson. Elmondta azt is, hogy az Európai Bizottság lényegében befejezte az unió új migrációs és menekültügyi szabályzatára vonatkozó javaslatának előkészítését. A migrációs helyzet komolysága, amelyet a koronavírus okozta járvány tovább súlyosbít, szükségessé teszi annak minél hamarabbi bemutatását – húzta alá az unió belügyi biztosa.

Davor Bozinovic, Európai Unió soros elnökségét betöltő Horvátország belügyminisztere Zágrábban, online tartott sajtótájékoztatóján elengedhetetlennek nevezte a tagállamok közötti együttműködést és az uniós bizottságnak az intézkedések összehangolásában játszott szerepét a világjárvány esetleges második hullámának elkerülésére. Az unió belső határain bevezetett korlátozásokat fokozatosan, és elsőként az alacsony kockázatú területeken kell megszüntetni – mondta. Kulcsfontosságúnak nevezte a nyugat-balkáni országok határainak és menekültügyi kapacitásainak megerősítését, a területen tartózkodó, vagy oda érkező migránsok nagy számára való tekintettel. Elmondta, hogy a szakminiszterek rendkívül fontosnak nevezték egy átfogó uniós migrációs és menekültügyi szabályozás kidolgozását. Leszögezték, hogy ennek egyértelmű cselekvési keretet kell tartalmaznia az unió külső határainak fokozott védelmére, illetve a kulcsfontosságú partnerországokkal a migráció terén folytatott fokozott együttműködésre a szolidaritás és a felelősség egyenlő megosztása elvének alkalmazásával – közölte a horvát belügyminiszter.

(MTI)

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés