Internacionalista baloldal nélkül nincs esély ideológiai győzelemre

2020. április 17. 18:21

Lehoczki Noémi
Balra át!
Szakítani kell a Skandináviára mutogatással és szembe kell szállni a venezuelázással.

„Valahogy, valamilyen véletlen folytán, néha sokszor előfordul, hogy a »jó baloldal« a gazdag országok baloldala, a »rossz baloldal«, a diktatúrába torkolló baloldal pedig a szegényeké. Anélkül, hogy diktatúra-apologétává válnánk, ez a fajta gondolkodás mindenképpen önreflexiót kíván, hiszen a képlet szerint a »jó baloldal«, a Corbyn-Sanders recept nem importálható félperifériás hazánkba (sem). Itt pl. nem igazán lehet feltenni azt a kérdést, amit Corbyn és Sanders feszegetett, miszerint leraboljuk már a félvilágot évszázadok óta, és mégis szegények vagyunk, hogy lehetséges ez? A Sanders-Corbyn inspirálta fiatal baloldalnak (melynek én is tagja vagyok) előbb-utóbb szakítania kell a Skandináviára való mutogatással és szembe kell szállnia a venezuelázással és egyéb hasonlókkal. Nem azért, hogy zászlajára tűzze az autoriter Maduro-rezsimet (Isten ments), hanem mert nem lehet megválaszolatlanul hagyni, mi hozza létre ezeket a rezsimeket, hol csúsznak szándékaik félre és morális bukásuk miért ajándék a kapitalizmusnak. Globális, ha úgy tetszik internacionalista baloldal nélkül nincs esély »ideológiai győzelemre« .”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 132 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

He-he, a Balra át! nevű portálon írta a nyanya a fenti hablatyot.
Mit olvasok az impresszumban?
"A Balra át! felületét a Mérce biztosítja.
A Balra át! szerkesztősége a Mérce szerkesztőségétől függetlenül működik."
A 64 ezredik kis ávos mocsok.
Még hogy a sajtószabadság ne volna?

Legizgalmasabbnak az "Isten ments!" - mondatot találtam. Freud mit szólna ehhez?

Azzal sincs:
Nem mindegyik Komintern militáns volt megelégedve azzal, ahogy Lenin, Trockíj (Bronstein) és Zinovjev (Apfelbaum) irányított. John Reed, amikor barátokhoz szólt, nem rejtette véka alá növekvő nemtetszését arról, ahogy a bolsevikok manipulálták a nemzetközi munkásmozgalmat. Készséggel keveredett a kommunista vezetők közé Oroszországban és látta milyen leereszkedően viszonyulnak a külföldi kommunistákhoz.
Ellenezte, hogy sok funkcionáriust léptettek elő a Kominternben egyszerűen azért, mert engedelmeskedtek Zinovjevnek. Nem látta jelét annak, hogy a bolsevik akarnokság halványulna az orosz politikában. A bolsevik vezetők tudtak Reed róluk alkotott gondolatairól és már azon tanakodtak, mit csináljanak vele, amikor Bakuból visszaúton tífuszt kapott. Mégis, amikor Reed meghalt 1920 októberében, fényes temetést rendeztek neki és a Kreml fala alá helyezték el. Bár felesége, Louise Bryant megütközött a gyenge minőségű orvosi kezelésen, amit Reed az orosz orvosoktól és ápolóktól kapott, nem tett panaszt, viszont dühítette az eltemetése helye. El is panaszolta újságíró kollégájának, Marguerite Harrisonnak: John valódi amerikai volt. Tudom, hogy szeretett volna amerikai földben nyugodni. Halálában tehát Reedet egy hangtalanul szolgáló kommunista hőssé formálták, aki hasznos propaganda anyaga maradt annak a Kominternnek, amit Reed már meggyűlölt.

Forrás: Robert Service: Spies and Commissars, Bolshevik Russia and the West (Kémek és kommisszárok, bolsevik Oroszország és a Nyugat), Macmillan, 2011, 287-88.old.

Az, hogy ki mennyit ér a munkáltatónak, vagy közszolga lévén a társadalomnak, azt nem az irígységünk határozza meg, hanem az illető termelékenysége.

Ausztráliában vezetéstudományi szakon, az Emberi erőforrások menedzsmentje tantárgyban alaptéma volt az a felmérés, miszerint állami alkalmazott mérnökök és kutatók teljesítménykülönbsége közel 100 szoros is lehet, míg a fizetéskülönbségük csak körülbelül 2.5 szeres.
Tehát a legjobbaknak tetemes kizsákmányolást kell elszenvedniük.
(Forrás: Wendell L. French: The Personnel Management Process, Houghton Mifflin Co. 1978, 405.old.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés