Financial Times: A járvány veszélyezteti Olaszország EU-tagságát

2020. április 6. 14:35
Hacsaknem határozottan lép valamit az EU, Olaszország véglesen hátat fordíthat az Uniónak a lap szerint, ugyanis még az EU-párti olaszok is csalódtak Brüsszelben és az észak-európai országokban.

„A pártom egy Európa-párti, most pedig olyan üzeneteket kapok a párttársaimtól, hogy miért is akarunk az EU-ban maradni, amikor az használhatatlan?” – mondja a Financial Times-nak Carlo Calenda volt olasz miniszter, hazája állandó képviselője az EU-nál. 

Az eddig 15 ezer áldozattal járó járványt tetézi a gazdasági recesszió, s Olaszország elhagyatva érzi magát. 

Calenda hozzáteszi: „masszív változás van folyamatban Olaszországban. Európa-pártiak ezrei változtatják meg álláspontjukat.”

Sergio Mattarella olasz elnök is figyelmeztetett, hogy ez a válság az EU-t is veszélyeztetheti.

Ahogy a Financial Times fogalmaz: „sokan érzik most úgy Rómában, hogy ha az észak-európai országok nem tesznek komoly lépéseket, akkor Olaszország örökre hátat fordít az európai projektnek.”

A Tecnè közvélemény-kutató cég szerint ma az olaszok 67 százaléka szerint hátrányos hazájának az EU-tagság, miközben ez az arány 2018 novemberében még „csak” 47 százalék volt.
 

Összesen 106 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Campobasso. Mondtuk a focimeccs után, ha az üres sörösüvegre néztünk.

Lekapcsoljuk a villanyt.

Tökéletesen igaz minden betűd! A viselkedésükkel már a legbékésebb emberből is kihozzák a vadállatot. Nem is értem, hogy engedhették meg, és miért nem vették észre a tagországok, hogy szép lassan egy politikai őrültekházává alakult ez a gazdasági szervezet.

Ti még mindig ugyanúgy fényezitek az egyre kontra produktívabb, egyre inkább ideológiai birodalomként működő EU-t, ahogyan a végelgyengült szovjet birodalmat próbálták fényezni, alátákolni. Az eredmény is ugyanaz lesz. Európa az egykori vasfüggöny mentén ketté fog válni, mert a keleti rész történelmi tapasztalatai miatt nem akar majd egy második birodalom része lenni. Az egyesített Németországot sem sikerült valóban egyesíteni, a volt NDK rész ugyanúgy nem jön ki a nyugati résszel, ugyanúgy másodrangú, mint a volt szocialista országok a nyugathoz viszonyítva.

Én leírtam, szerintem miért birodalom, ráadásul sokan nyíltan hirdetik, hogy lényegében azzá is kéne válnia, most te jössz, miért nem birodalom?

Na jó, segítek.

Egy szövetség meghatározott célok mellett, azokra koncentrálva működik. Meghagyja, hogy tagjai szabadon válasszák meg ideológiájukat, gondolkodás módjukat, jogrendjüket, belpolitikájukba nem avatkoznak be, a belpolitikai erőviszonyokat nem igyekeznek kívülről befolyásolni.

A birodalom azt gondolja, mindenhez köze van. Megszabhatja a követendő ideológiát, a gondolkodásmódot, beleszólhat a belpolitikába, kívülről fizetett politikai partizánokkal - minden legitimitás nélküli, úgynevezett civilekkel - ide-oda rángathatja a választásokat megnyerő felelős kormányt, megpróbálhatja durva beavatkozásokkal saját érdekei szerint alakítani a belpolitikai erőviszonyokat. Megfosztaná a regnáló hatalmat a védekezés jogától, oly módon, hogy széles körben terjesztett vádjai mellé nem engedi oda az ellenérveket.

Szólj, ha kihagytam valamit, neked, mint a birodalom szurkolójának gondolom ismerned kell az idevágó módszereket.

Kiléphetnek az olaszok az EU-ból, de nagy meglepetésként éri majd őket, hogy mennyit is ér az olasz líra valójában. A korhadt olasz gazdaságot az euró tartja a víz felett, most van 130+%-os adósságrátájuk, kilépés után lenne vagy 250%. Görögország turbó.

Nem kellett volna belépniük az euróövezetbe, igen, beleléptek ebbe a történelmi csapdába, de most már csak akkor léphetnek ki, ha felvállalják a gazdasági katasztrófát.

Akkor mi a birodalom definíciója, milyen mélységű szabályzásnál, egységesítésnél, milyen szabadságfokonál húzható meg a szövetség és a birodalom határa?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés