Németországban továbbra is viszonylag lassú a terjedés, Luxemburgban egyre több a fertőzött

2020. április 1. 10:39
Luxemburgban újra felgyorsult a terjedés üteme, ismét 200 körüli az új fertőzések száma a több mint félmillió lakosú országban.

80 év az átlagéletkor a németeknél

Németországban továbbra is viszonylag lassú ütemben emelkedik az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma, a vírus okozta betegség (Covid-19) halálos áldozatainak száma viszont egyre nagyobb mértékben emelkedik.

A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint kedd délelőtt 71 808 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 4923 esettel – 7,3 százalékkal – több azt egy nappal korábbi 66 885-nél. Egy nappal korábban hasonló, 7,1 százalékos emelkedést mértek. A Covid-19 betegségben elhunytak száma ismét több mint 100-zal nőtt, a kedd délelőtt regisztrált 645-ről 775-re emelkedett. Járványügyi szakértők szerint ez annak tulajdonítható, hogy az idősebb korosztályokban is felütötte a fejét a vírus, míg a járvány első szakaszában főleg fiatalokat fertőzött meg.

A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) adatai szerint a regisztrált fertőzöttek átlagéletkora jelenleg 47 év, szűk többségük, 52 százalékuk férfi. A fertőzés leggyakoribb tünetei a köhögés és a láz. A halálos áldozatok átlagéletkora 80 év, a legfiatalabb áldozat 28 éves volt, de neki is volt más, krónikus alapbetegsége. Intenzív osztályon több mint 1500 beteget ápolnak. A járvány előtt országszerte mintegy 28 ezer férőhely volt az intenzív osztályokon, és kórháztól függően 70 és 80 százalék között volt a foglaltsági arány. Az intenzív ágyak számát időközben 40 ezerre emelték, és átszervezéssel, műtétek halasztásával 55 százalékra csökkentették a foglaltsági arányt. A koronavírus-járvány így egyelőre nem feszíti túl az ellátórendszer kapacitásait, és több kórházban Olaszországból és Franciaországból is fogadnak intenzív ellátásra szoruló betegeket.

Benelux-államok

Hollandiában szerda reggelre a fertőzések száma 845-el nőtt, így összesen 12 595-en fertőzöttet tartanak számon az országban. A holland sajtó jelentései szerint a fertőzések száma azonban, folyamatosan csökken a járvány eddigi gócpontjában, az Észak-Brabant tartományban. Az egészségügyi minisztérium több száz új intenzív ápolási férőhely létesítését ígéri a hét végére, továbbá az ország összes egészségügyi dolgozója számára tesztelést tervez bevezetni. Az áldozatok száma a napokban átlépte az ezret, eddig 1039 halálos áldozata van a koronavírus-járványnak az országban.

Luxemburgban újra felgyorsult a terjedés üteme, ismét 200 körüli az új fertőzések száma a több mint félmillió lakosú országban. A hét elején tapasztalt lassulást Paulette Lenert egészségügyi miniszter azzal magyarázta, hogy az ország négy speciális gondozási központjában, hétvégén kevésbé kiterjedt a szűrés, mint a hét folyamán. A nagyhercegségben a válság kezdete óta 17 511 koronavírus-tesztet végeztek el. Az országban 2178 fertőzöttet tartanak számon, közülük mintegy háromszáz külföldi. A járvány okozta betegségben elhunytak száma 23.

(MTI)

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A leggazdagabb EU-s tagállamban 2178 fertőzöttre jutott 17 511 teszt. Nálunk 15 208 volt 525 fertőzöttre.
Hol is teszteltek keveset akkor?

Szintén. Egynapos nick, ezek az önkormányzati választások óta szaporodtak el, úgy tűnik, van pénz gerillapropagandára. Mondjuk amilyen agyatlanok, egyből lebuktatják magukat.

A németek otthon tudnak maradni és náluk nincs poszt mortem teszt.

Úgy tudtam, hogy valamelyik szdsz-árva bele fog ebben sétálni - ha kevés a fertőzött, akkor nincs értelme a sok tesztelésnek, hiszen annyival kevesebb esetnél kell utólag visszakövetni a kapcsolatokat.
Most, a kijárási korlátozásnál és a személyes kapcsolatok kerülésénél szintén ritkán kell visszakövetni az utólag kiderült fertőzöttek korábbi lehetséges fertőzéseit, sokkal inkább a tipikus tüneteket mutatóknál kell biztosra menni a teszteléssel. Szóval de, a méréseknek elvileg a fertőzöttek számával kell arányban lennie.
De a korábbi hozzászólásaid ismeretében neked ezt hiába magyarázom, neked az a legfontosabb, hogy abcug Fidesz, az észérveket meg ehhez igazítod.

Látom, a nagy hibakeresésben elsiklott a figyelmed afölött, amit írtam - vagy nem tudtad, vagy nem akartad értelmezni.
Jót hozod a tipikus szdsz-attitűdöt ezzel a "megmondom a frankót, igazi lekezelő stílusban", ezen most nagyon jót tudok röhögni, hogy ekkora fáziskésésben vagy.
Viszont 2006 körül, amikor még élőben kaptuk ezt, akkor valahogy nem volt őszinte a mosolyom.

:))) Mondja ezt a mindenhez értő szerény szakember. Mennyire beletrafáltam azzal, hogy szdsz-árva... :)
Hülyeséget mondtál, és ezt nem csak én mondom, de lengesd csak tovább, hadd lássák minél többen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés