Fellázadtak az Iszlám Állam volt harcosai a szíriai börtönben

2020. március 31. 8:14
Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy egyelőre nem tudni, vajon a koronavírus-járvány miatti félelem vezérli-e a rabokat, hogy kitörjenek a börtönből.

Hétfőn este újra fellázadtak a rabok abban a szíriai börtönben, amelyben vasárnap éjjel is összecsaptak az őrökkel.

A börtönben – amelyet a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) felügyel – az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet több ezer – különböző nemzetiségű – tagját tartják fogva. Vasárnapi hír szerint közülük 12-en megszöktek, ám ezt hétfőn reggel Kino Gabriel SDF-szóvivő közleményben tagadta.

Az Egyesült Államok vezette terroristaellenes nemzetközi koalíció harci repülőket küldött a börtön fölé, hogy világító bombákat dobjanak le.

Gabriel hangsúlyozta, hogy végül senkinek sem sikerült megszöknie, a fogvatartási központban „teljes mértékben urai a helyzetnek”. Ennek ellenére hétfőn este ismét lázadásról érkezett hír, mi több, fegyverropogásról.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy egyelőre nem tudni, vajon a koronavírus-járvány miatti félelem vezérli-e a rabokat, hogy kitörjenek a börtönből. A kurdok uralta északkelet-szíriai területről ez idáig nincsenek hivatalos adatok fertőzöttekről.

A kurd hatóságok kéttucatnyi börtönt felügyelnek, amelyekben az Iszlám Állam mintegy 10 ezer volt harcosát tartják fogva, köztük kétezer külföldit. Utóbbiak körében 800 európai van.

(MTI)

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

nem ízlett a disznópörkölt, vagy mi?
rétegesen kell elhelyezni őket. egy sor iszlámállam-katona, egysortűz. majd ezt a mintát ismételni, amíg kifogynak a lázadókból.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés