Tordai: Nem tudom, mi a filozófia, aki nem dolgozik, ne is egyék?

2020. március 30. 18:19
A kormányfő hangsúlyozta, hogy a munkán keresztül fogják jövedelemhez segíteni az embereket, és munkán keresztül segítenek majd nekik megélni.

A kormány Magyarország történetének legnagyobb gazdaságélénkítő akciótervét mutatja be április 6-án, vagy 7-én, amiről összefogottan tájékoztatja az ország közvéleményét és a parlamentet – mondta Orbán Viktor hétfőn, az Országgyűlésben további ellenzéki képviselők azonnali kérdéseire adott reakcióiban.

Tordai Bence (Párbeszéd) szerint a kormány azt a látszatot igyekszik kelteni, mintha gyors és hatékony intézkedéseket tenne, ehhez képest például Lengyelország a GDP 9 százalékát érintő gazdaságélénkítő csomagot jelentett be. Magyarország mindössze 225 milliárd forintot fordít a védekezésre. Kitért arra, hogy Csehországban, Szlovákiában, Romániában egyaránt jövedelempótló intézkedést vezettek be, ami eléri a 75-80 százalékot. Magyarországon az állam pótolni fogja azok jövedelmét, akik elveszítették munkájukat akár csak ideiglenesen, visszaemelik-e az álláskeresési járadék idejét kilenc hónapra, és kapnak-e jövedelem-kiegészítést 100 ezer forintig, akiknek a fizetése ezt az összeget nem éri el? – sorolta kérdéseit.

Gazdaságélénkítő akcióterv

A miniszterelnök megismételte, hogy április 6-án vagy 7-én Magyarország történetének legnagyobb gazdaságélénkítő akciótervét fogják bemutatni. Ezen dolgoznak, de számokról, költségvetésről van szó, ezért azt kérte, engedjék meg, hogy összefogottan, és egyben tájékoztassák az ország közvéleményét és a parlamentet.  

Hozzátette: az elmúlt 30 évben lefolytatott viták során arra jutottak, hogy minden gazdaságkezelő csomagnak, válságkezelő intézkedésnek, akciótervnek azt kell megcéloznia, hogy az embereknek legyen munkája és legyen tisztességes bére. Magyarország történetének legnagyobb gazdaságélénkítő akcióterve azt fogja eredményezni, hogy mindenkinek lesz munkája – rögzítette a kormányfő.

Teljes foglalkoztatottság?

Tordai Bence úgy reagált, ha jól érti, azt garantálják, hogy a válság idején teljes foglalkoztatottság lesz. Ez nyilvánvalóan nonszensz – mondta. Nem tudom, mi a filozófia, aki nem dolgozik, ne is egyék? – kérdezte.

Orbán Viktor viszonválaszában kiemelte: a valóság az, hogy 2010-ben 12 százalék volt a munkanélküliség, és akkor vállalták, hogy 10 év alatt 1 millió munkahelyet fognak létrehozni. Az ellenzék csak nevetett – idézte fel a miniszterelnök, hozzátéve: a helyzet az, hogy megközelítették, és talán el is érték azt az állapotot, amikor azt lehetett mondani, aki dolgozni akart, annak volt is munkája. Olyan akciótervet fognak benyújtani, ami a munkán keresztül segíti az embereket jövedelemhez, és munkán keresztül segít nekik megélniük – hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor kitért Jávor Benedek (Párbeszéd) EP-képviselő hétfői brüsszeli kijelentésére is, miszerint "ez egy relatíve ártalmatlan járvány (.), ez most egy relatíve egy olcsó figyelmeztetés". Jussanak egymással konszenzusra, ha kérhetem! – zárta reagálását a miniszterelnök.

(MTI)

Összesen 88 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Aki nem dolgozik, az ne is egyék. Ez a szövetséges elvtársaid vezérelve volt. Te miért nem tudod ezt se?

De azt ugye tudod, hogy a Párt vezérkarából soknak nem volt semmilyen munkája (mint ahogy a Vezérnek sem volt) és egyből a Parlamentbe ültek be???

Én is valami hasonlóra (bérpótlék, adókedvezmény, ha foglalkoztat etc.) gondolok, mert a fizetésnélküli szabadság, amit sok cég próbál alkalmazni nem megoldás, hiszen még TB jogosultság sincsen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés