Saját platformját szólította fel önfeloszlatásra az Afd

2020. március 23. 13:35
Egyelőre nincsenek arra utaló jelek, hogy a Szárny (Flügel) elnevezésű csoportosulás végrehajtaná az elnökségi határozatot.

Önmaga feloszlatására szólította fel a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) szövetségi elnöksége a párt szélsőséges törekvések miatt alkotmányvédelmi megfigyelés alá vont platformját. Hétfői német sajtójelentések szerint egyelőre nincsenek arra utaló jelek, hogy a Szárny (Flügel) elnevezésű csoportosulás végrehajtaná az elnökségi határozatot.

A hét végén ugyan megjelent egy közlemény, amelyben arról tájékoztattak, hogy a párt érdekében „nehéz szívvel” az „értékközösség” feloszlatása mellett döntöttek, ezt azonban a közzététel után röviddel törölték a platform Facebook-oldaláról, és azt írták, hogy nem felelnek meg a valóságnak a feloszlatásról szóló „sajtójelentések” – áll a Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiatársaság összeállításában.

Hozzátették: a Szárny szellemi atyjaként számon tartott könyvkiadó vállalkozó, Götz Kubitschek ugyancsak a hét végén közzétett a honlapján egy interjút a platform vezetőjével, Björn Höcke Türingia tartományi törvényhozási (Landtag) frakcióvezetővel, amelyben a politikus nem szól a csoportosulás esetleges feloszlatásáról. A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) március 12-én közölte, hogy megfigyelés alá vették a Szárnyat, mert a 2019 elején elkezdett előzetes elemzések kimutatták, hogy az AfD politikájára jelentős befolyással bíró, mintegy hatezer tagot összefogó szerveződés szélsőjobboldali, és törekvései Németország „szabadságon alapuló, demokratikus berendezkedése” ellen irányulnak. A BfV döntése azt jelenti, hogy titkosszolgálati eszközökkel, például telefonok lehallgatásával és beépített emberekkel követhetik nyomon az AfD platformjának további tevékenységét. A szövetségi parlamentben (Bundestag) képviselettel rendelkező pártok körében ilyen még nem fordult elő.

(Nyitóképünkön Björn Höcke látható. Forrás: MTI)

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés