A koronavírus mutatja csak meg igazán a határtalan EU valódi korlátoltságát

2020. február 28. 18:45
Bobby Friedman
The Telegraph
Schengen egykor a szabad mozgás koronaéke volt, de ma már csak elmélet.

„A koronavírus látszólag megállíthatatlan terjedése nyomán egyre több európai kezd köhögni és tüsszögni. De az EU apparátcsikjainak ez a betegség egy nagyon másfajta fejfájást is okozhat. 

A koronavírus nem csak a közegészséget fenyegeti, hanem a személyek EU-n belüli szabad áramlásának alapjait, és a schengeni övezetet, ami – legalábbis elméletileg – lehetővé teszi a határtalan utazást a tagállamok között.

De az egyre csak mélyülő válság elkerülhetetlenné teszi, hogy újra bevezessék a határellenőrzéseket. Ha, mondjuk, az olaszországi járvány méretében és fertőzőségében a vuhanihoz kezdene hasonlítani, a szomszédos országok nem ülhetnének nyugton, és nem hagyhatnák, hogy a megfertőzött területekről érkező emberek kedvük szerint járjanak-keljenek. 

Még ha nem is kellene teljesen lezárni a határokat, akkor is megkérdőjelezhetetlenül létezne egy parancs arra, hogy különböző ellenőrzésekkel kiszűrjék azokat, akik az érintett területekről érkeznek, vagy a fertőzés jeleit mutatják. Ennek valószínűleg közegészségügyi okai lennének, a nyilvánosság nyomása pedig elkerülhetetlenül arra sarkallná a kormányokat, hogy cselekedjenek. 

Ha ez egy egyszeri kivételes alkalom lenne, az EU azt mondaná: ez egy időszakos szükségszerűség egy különleges vészhelyzet miatt. 

De az utóbbi években Schengen lassú halálát figyelhettük meg. Ami egykor a szabad mozgás koronaéke volt, az ma már csak elmélet. 2015 óta hat EU-tagállam – köztük Németország és Franciaország – is újra ellenőrzéseket végez a határon, így reagálva az európai migránsválságra. Miközben az EU azt állítja, hogy a szabályozás lehetővé teszi a határellenőrzéseket, a tények azt mutatják, hogy ezek a korlátozások már jóval túllépik a korábbiak kereteit, amik egyébként is rövid életűek voltak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezt már nem lehet visszacsinálni. Az EU elkezdi az agóniáját. Csak nehogy háborúhoz vezessen.

Nagyon jó meglátás.

Amint van egy kis hepaj - azonnal minden tagállami szintre redukálódik, és mindenki a saját - ELVILEG ugye Schengenen belül kb. nem is létező - határait kezdi védeni, reflexszerűen.

Ennyit az Európai Egyesült Államokról.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés