1300 órával kevesebb műsoridőt kap a szlovák közmédiában a magyarság, mint kellene

2020. február 17. 20:01
Az MKP országos tanácsának elnöke azt mondta: az állami szervekhez fordulnak.

A szlovákiai magyarság nem kapja meg az ottani közmédiában neki járó műsoridőt, ezért a szlovák állami szervekhez fordul – mondta Őry Péter, a Magyar Közösség Pártja (MKP) országos tanácsának elnöke az M1 aktuális csatornán hétfőn. Őry Péter azt mondta: Szlovákiában törvény mondja ki, hogy az országban élő nemzeti kisebbségeknek számarányuknak megfelelő műsoridőt kell kapniuk a közmédiában, ez a rendelkezés azonban mindmáig nem teljesül. A magyarság aránya Szlovákiában a legutóbbi népszámlálás szerint 8,5 százalék, ám ennél jóval kisebb a magyar nyelvű műsorok aránya az ottani közmédiában. Például 2018-ban a szlovák köztévé összesen 16 ezer 630 órányi műsort közvetített, ebből azonban csak alig több mint 100 óra volt a magyar adás, ami 0,6 százalékos nemzetiségi aránynak felel meg. A magyar kisebbségre szánt műsoridőből tehát mintegy 1300 órányi hiányzik.

Hozzátette: A törvényi rendelkezés az ukrán, ruszin, roma kisebbségek esetében sem teljesül – tette hozzá.Az állami szervek egyes képviselői a törvény végrehajtásának elmaradásával kapcsolatban arról beszéltek, hogy hiányoznak a személyi, illetve pénzügyi feltételek – mondta Őry Péter, ám ez a kisebbségi politikus szerint inkább csak kifogás.

(MTI)

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Örüljenek a magyarok, hogy maradhattak egy akkora demokráciában, mely a demokrata humanizmus kiemelkedő képviselőjét, Eduard Benes urat adta az emberiségnek.
Akinek életműve - főként a polgárok szakszerű, fennkölt marhavagonoztatásával - Brüsszelben is etalon, szent és sérthetetlen...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés