Illegális bevándorlás – Az uniós menekültügyi hivatal megkettőzi a menekültügyi eljárásokat végzők számát

2020. január 7. 17:43

Az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) mintegy megkettőzi az illegális migrációnak leginkább kitett országokban szolgálatot teljesítő, főként menekültügyi eljárásokat végző műveletekben résztvevők számát – közölte az uniós menekültügyi hivatal kedden.

A tájékoztatás szerint az uniós hivatal 550 embert küld Görögországba, 150-et Olaszországba, 120-at Ciprusra és 60-at Máltára. Ezen felül a négy uniós tagállamba tolmácsokat és biztonsági személyzetet is telepít, ezzel közel kettőezerre növelve a menekültügyi eljárásokban részt vevők számát.

Tájékoztatásuk szerint

a létszámnövelést a beadott menekültügyi kérelmek múlt évben tapasztalt, jelentős növekedése indokolja.

A hivatal szerint a Görögországban szolgálatot teljesítő misszióknak mintegy háromszor annyi kérelmet kell majd feldolgozniuk 2020-ban, mint egy évvel korában. Cipruson új központokat is nyitnak a kérelmek gyorsabb feldolgozása érdekében. Az uniós ügynökség alkalmazottai Máltán fokozott segítséget nyújtanak a helyi hatóságoknak a menekültügyi eljárások lefolytatásához, azonban a befogadó központok közvetlen irányításában nem vesznek részt.

Olaszország esetében a műveletekben részt vevők száma az év végére összeségében csökkeni fog, mivel az ország kevesebb migrációs terheléssel néz szembe a menedékkérelmek elsőfokú feldolgozása során.

Az ügynökség e helyett az elutasított kérelmek fellebbezési eljárásainak támogatására helyezi a hangsúlyt

– közölték. Az Európai Unió továbbra is támogatást nyújt a fogadóhelyeknél és a befogadó központokban, valamint célzott segítséget biztosít a helyi hatóságoknak mind a menekültügyi eljárások lefolytatásában, mind pedig a befogadás területén – tették hozzá.

(MTI)

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés