„Az SZDSZ nem tűnt el, csak átalakult” – könyv született az SZDSZ-jelenségről

2019. december 4. 14:12
Az SZDSZ-jelenség – ezzel a címmel jelentetett meg kötetet a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és az Antológia Kiadó. A kötet egyik szerzőjét, Halmy Kundot kérdeztük arról, mit is jelent az SZDSZ a magyar politikatörténetben, van-e máig élő öröksége és miért is foglalkoznak egyáltalán 2019-ben az SZDSZ-szel.

Miért kell foglalkozni a rég megszűnt SZDSZ-szel 2019-ben? 

Az SZDSZ és ideológiája a rendszerváltozás és az azt követő húsz év meghatározó politikai ereje volt, melyről hamar kiderült, hogy gyakorlati értelemben a nemzeti gondolat, és a lokális, belülről fakadó magyar nemzeti érdekképviselet ellenében definiálja önmagát. Természetesen az SZDSZ képviselői ezt megpróbálják cáfolni, de a politikai lépéseik – attól kezdve, hogy megakadályozták a kommunizmus bűneinek számonkérését, a közélet és a média átvilágítását és új alapokra helyezését, majd koalíciót kötöttek a kommunista utódpárttal, az MSZP-vel –  mind azt jelzik, hogy céljaik szöges ellentétben álltak a rendszerváltozás utáni friss magyar demokrácia morális megújulásával, és a közös, alapvető nemzeti célkitűzések meghatározásával és elérésével. Ezt csak tetézte a kilencvenes évek privatizációs ügyeinek támogatása, melyet az MSZP-vel közösen folytattak egészen 1998-ig. Ne felejtsük, hogy az SZDSZ adta a belügyminisztert akkor, amikor csatatérré, leszámolások terepévé vált Budapest és az ország sok más területe. A retorika szintjén pedig az SZDSZ és körei a felelősek azért, hogy a nemzeti eszmét, a konzervatív értékeket és a reális magyar érdekek képviselőit rendre szélsőjobboldalinak, fasisztának, rasszistának, intoleránsnak minősítették, ami csírájában megsemmisítette a jobboldali pártok esélyeit a hathatós fellépésre, és állandó magyarázkodásra, önvédelemre kényszerítették azokat.

Ez a szellemiség máig döntően meghatározza a balliberális térfél retorikáját és érvrendszerét.

Az SZDSZ csak emelte a tétet a 2002-es újabb MSZP-koalícióval, mely kormányzási ciklus során – Gyurcsány Ferenc hatalomba segítését követően – a 2004 decemberi népszavazás letaglózó, magyarellenes végeredményéhez az SZDSZ kampánya nagymértékben hozzájárult. A párt hol statisztált, hol meghatározta azt a politikát, ami 2010-ig az ország gazdasági (és morális) tönkremeneteléhez vezetett, miniszteri pozíciókat, főbb tanácsadói posztokat betöltve: a felelősséget viselni kell ezért. Összességében az 1990 és 2010 közötti időszak meghatározó pártja volt, jóval nagyobb hatalommal, mint amekkorára szavazói számát tekintve szert tehetett volna. Ezért magától értetődő, hogy az elmúlt harminc év megértése szempontjából szakmai, elemzői kötelesség is, hogy az SZDSZ-szel foglalkozzunk, hiszen a párt története a közelmúlt része. Rendkívül érdekfeszítő téma.

Miben gyökerezik az SZDSZ-jelenség és milyen viszonyban volt az SZDSZ látásmódja a liberalizmus nemzetközi trendjeivel? 

Az SZDSZ-jelenség egy politikai attitűdhalmaz, melynek egyaránt vannak mély tartalmi, világnézeti valamint külsődleges retorikai és médiaorientált elemei. Ez a jelenség nagyon mélyre, messzire vezet minket a történelemben. Elég, ha a felvilágosodás szekularizáló, antikonzervatív, jakobinus tendenciáira gondolunk, majd a 19. század piaci felsőbbrendűséget és individualizmust hirdető, már liberálisnak nevezett markáns politikai áramlatára emlékezünk. A jakobinizmus marxista, kommunista leágazása után és mellette tovább élt a klasszikus liberalizmus, mely a XX. században ideológiai testvért „kapott” a második világháború után. Ez volt az utolsó nagy liberális tendencia, melyet közismerten ’68-as, neomarxista, kultúrmarxista, vagy éppen balliberális doktrínaként ismerünk. Ez kéz a kézben (feleselve, de legtöbbször kibékülve) együtt fejtette ki hatását a tovább élő klasszikus liberalizmus ideológiájával. Magyarországon ezt az SZDSZ kezdte hatékonyan képviselni már az 1980-as évek végén. Ennek az eszmeáramlatnak a jellemzője, hogy hamar

félreteszi aggályait, ha a valódi marxista, baloldali pártokkal kell kormányzati szövetségre lépnie.

Erre számos nyugat-európai példa van, Magyarországon az MSZP-SZDSZ koalíció jött létre ezeken az alapokon. Manapság a zöld pártok tudnak gondolkodás nélkül összefogni a liberális és a szocialista pártokkal, sajátos zöld, kék, vörös, esetenként lila –Magyarországon a Momentummal kiegészülve – szivárványkoalíciót alkotva. Az SZDSZ-jelenség tehát egy liberális, globalista attitűdöket felmutató, internacionalista politikai jelenség, ami túlmutatat egy-egy párton, pártszövetségen, és a szellemi, eszmei, és médiaholdudvart is beleértve egy folyamatosan változó, újraformálódó, de az eddigiekhez hasonló politikai szándékot artikuláló politikai áramlat maradt. Mondhatni az SZDSZ nem tűnt el, csak átalakult.

Mi az örökség?

Az SZDSZ politikai-társadalmi céljai nem szigorúan a párthoz kötődtek, sokkal inkább egy nemzetközi, radikális társadalomreformer, társadalommérnöki szándékú, szinte évszázadosnak mondható politikai irányzathoz, melynek számos leágazása, egymásra reflektáló irányzata van. Így tehát ha 2013-ban végleg meg is szűnt az SZDSZ mint párt, a politikai céljait más és más pártok képviselői tovább hordozzák. Alapvetően baloldali attitűdöket jelentenek ezek: jelentőségük van a Demokratikus Koalíció, a Momentum Mozgalom, bizonyos szinten az LMP, de az MSZP liberálisabb, budapesti szárnyának működésében is – még ha az SZDSZ-t mint elődöt egyik párt sem említi, még véletlenül sem. Az összetartó nemzeti eszme, a migrációpártiság, a határozott magyar jegybanki politika elutasítása mind a fenti baloldali pártok közös jellemzője, külön kiemelve

a határon túli magyarokhoz fűződő megdöbbentő viszonyukat;

hadd utaljak a Momentum legutóbbi kiállására a hivatalos erdélyi magyar politikával szemben. De természetesen örökségként említhetjük az SZDSZ megszűnésekor felszínre került adóssághalmazt is, melynek sorsa teljességgel bizonytalan.

Mit kínál a kötet?

A kötet egy többlépcsős elemzésegyüttes, mely a történelmi és társadalmi attitűdökön kívül a filozófiai, ideológiai hátteret is igyekszik megvilágítani. Foglalkozunk a rendszerváltás előtti időszakkal is, de a kötet döntő hányadát a kilencvenes évek viharos, újonnan jelentkező, de mégis sokak számára ismerős politikai problémahalmazának feltárása teszi ki, legalábbis részlegesen, hiszen a teljességre lehetetlen feladat lett volna vállalkozni. Fontosnak tartom a precíz forrásközlést és idézetgyűjteményt, mely első kézből világítja meg a korszakot, és

az SZDSZ prominenseinek véleményét híven tükrözi.

A kötetben nagy szerepet kaptak a sajtódokumentumok, melyek szándékaink szerint összegyűjtve olvashatók a legmeghatározóbb, forrásértékű írások az SZDSZ vezetőinek tollából, kronologikus rendben.

Összesen 193 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sok ilyen hülyeséget tudsz még? Valójában szót sem érdemel, de ha esetleg megpróbálnám komolyan venni, és megkérdezném, milyen levezetés útján jutottál idáig, nem sok értelmeset tudnál leírni.

A Momentumtól miért kéne félni. A lila, mint tudjuk az SZDSZ kék és az MSZMP piros színéből keverhető ki. Jelzésértékű választás. Ha pedig a viselkedésüket nézzük, mind Kun Béláék, mind Pető Ivánék arroganciája felfedezhető bennük.

Válaszok:
hátakkor | 2019. december 4. 16:16

Valamikor, talán 1988-ban elmentem egy akkor még különlegességnek számító szamizdat jellegű előadásra, ahol a színész, Bánffy György, Solt Ottilia és Mécs Imre volt az előadó. Mécs Imrénél egy nagy aktatáska volt és elmondta, ebben hordja a számára lényeges dolgokat, mert mihelyt elmegy otthonról, rögtön átkutatják a lakását. Mit tagadjam, nyeretlen kétévesek lelkesedésével hallgattuk a szövegeit.

Ha valaki akkor azt mondja, hogy 2006-ban Mécs Imre egykori, állítólagos üldözővel egy listán indul a választáson, és beül közéjük a parlamentbe, nem tudom, mit mondtam volna.

Én nem kérdeztem semmit, azt pedig megértheted, hogy bármennyire zavaró is, de a politikai ellenfelekkel foglalkozni kell. Ti is foglalkoztok a Fidesszel, csak nem féltek tőle?

A butasag monumentuma (szobra) az egesz Momentum-jelenseg.
Az a szep bennuk, hogy azt kepzelik magukrol, sok sutnivalojuk van!
Tobb eszet! Szebb Gyurcsanyt!

Ezek lennenek a legnagyobb autokratak, mar ha megvalasztanak oket valakik.
Annak idejen az SZDSZ is beerte kevesebb demokraciaval, ha hatalmon volt.

Szabadelvu demokratikus magyarsag - ez ugy ertendo, hogy europai magyarok, akik meg Kadar-Apro- Dogei idejen demokratizalodtak.

Ne menjenek a Nomentumosok (ki szadesz) székelyföldi kocsmába, nem ajánlom!

Milyen furcsa: ahogy eltűnt Magyarországról az állandó antiszemitázás, úgy eltűnt a zsidózás is. Az szdzs is eltűnt.

Aki ebben összefüggést lát, az természetesen antiszemita.

DDD

Pontosan így van.
A kígyó levedlik, új bőrbe bújik, de belül bele van égetve: Is created by G. Soros.
"Az SZDSZ-ről hamar kiderült, hogy gyakorlati értelemben a nemzeti gondolat, és a lokális, belülről fakadó magyar nemzeti érdekképviselet ellenében definiálja önmagát."
Ugyanez a Momentum.
És a többi ballibszemét, amely átvette Budapestet.

"Egyszer majd, egy nyugalmasabb időben talán valaki megírja, hogyan mozog a magyar társadalom testében az az ejtőernyős csapat, amelyik szükség szerint hol Galilei Kör, hol polgári liberális gondolkodók folyóirata, majd Kun Béla és Szamuely Tibor gyilkos terrorlegényeivé lépnek elő, majd moszkvai emigráció lesz belőlük, akik Bécsben és Berlinben székelnek, majd itthon pártolják halálra József Attilát, az a csapat mindig változó alakban, mindig elítéli az előzőt, miközben folytatja, s ezzel ott van minden nagy társadalmi változásban." Cs.I.

Válaszok:
legyetek | 2019. december 4. 17:55

A leegyszerűsítés túlzásba vitele nem szerencsés.
Éppen az az egész probléma gyökere, hogy FŐKÉNT a két háború közötti zsidóságot nem lehet és nem szabad egységes egészként kezelni, látni.
Az átlagnál többet adtak az országnak zsidó emberek, ám az is igaz, az átlag sokszorosát rabolták el az országtól - más! - zsidó emberek.

Kis János a Gorkij fasori internátusban cirillül tanulta a leninizmust.

Mire a Dobrev Klein visszaszívta magába a Jobbikot, addigra most a macaroni Momentummal kell elbánnia valahogy. A kommunista mozgalmak története végtelen.

Horn Gábor SzDSz kampányfőnök a 2009-es EP kampányban már az árpádsávosokat reklámozta. Be is jutott három a Mozgalom listájáról. Balóné, Chanad és Balczó. Balczó még MIÉP színekben a II. kerületben megcsinálta Horvát Csacsit polgármesternek korábban. Valami 60..70 szavazaton múlott, de akkor tiltva volt, hogy MIÉP visszalépjen, vagy a fideszes Bencét támogassa. Elhatárolódni ment.
Ha Csurka meg Deutsch Tamás együtt fröccsözött 10 percet, akkor az egész világsajtó címlapon hozta.

Soproni képtelen volt megpuccsolni FeGyőrt, most járhat be gyalog a terézvárosi városházára.

Ennél kicsit összetettebb volt a mondandóm: arra céloztam, hogy az antiszemitizmust a szadesz csinálta, ha ez így világosabb.

Szilvay mélyre süllyedtél, már az első mondatban hazudott a riportalany, az MDF akadályozta az ügynök akták nyilvánosságra kerülését. A 70-80-as években a volt szdsz tagok vállaltak igazi kockázatot. hányinger, ahogy a mandiner átalakult pár éven belül és nyomja a hazug propagandát.

Válaszok:
Kvasztics Fedor | 2019. december 4. 17:05

Az eddig legsikeresebb SzDSz átmentés a Zázri-Szaszi féle Jobbik Mozgalom volt a gárdával.
Le a kalappal! Ahogy Kohn mondta: Őöögyes!

Az SZDSZ tagok simán összeálltak az utódpárttal. Valami közös alapnak lenni kellett a múltból.

Hát igen. Lehet hosszú elemzéseket írni a szadeszjelenségről, de Pista bácsinál
lényeglátóbban és tömörebben nem fog sikerülni senkinek.

Kádár hatalma a Vörös Hadseregből eredt, semmi másból. Az ávósok gyerekei lettek a szadisok. Nem bonyi. Nem foglalkoztak földműveléssel, állattenyésztéssel. Lukács, Aczéll, Trockij, Mao, Marx, Engels, Lenins. Mikor mi. Haraszti még mindíg olasz lapban ócsárólja Magyarisztánt.

Amikor a komcsik antikomcsik, amikor Balóné Bánóval magunkfajtázik, Chanad meg Zázriwetz zsidózik - mindig kételk4dj! A vége mindig, h egy kvízmester járműjavító FB tag lesz. Most ennyi jut.

Engem nagyon érdekelne az a hálózat, azok a tartótisztek, akik az ügynököket beszervezték, mozgatták. Nélkülük nem lettek volna ügynökök. A tartótisztekre miért nem kíváncsi senki?

Válaszok:
hátakkor | 2019. december 4. 19:03

Zázriwetz mint porszívó és MLM ágent túl sokat elszívott a vörösöktől. Nem ez volt a feladat. Korrigàltak. A lumpen direktben húzza be Dobrev Kleint megint. Kinyitja a planel nyolcadikon a rácsos ajtót, lemegy a húgyszagú lifttel - amit előző nap hugyozott össze - és megszavazza magának a holland nyugdíjat. 70 éve várja.

2009-ben a Mozgalmat tolták fel a Szadi helyére.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés