Thatcher a kommunizmusról mint bukott rendszerről beszélt Gorbacsovnak – rendszerváltás-konferencia az NKE-n

2019. november 8. 18:57
A szovjet rezsim bukásának körülményeit idézték fel a történelmi események szemtanúi a Berlini Fal ledöntésének 30. évfordulója alkalmából rendezett budapesti konferencián a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Többek voltak, mint szemtanúk, részben a történések alakítói is, hiszen Margaret Thatcher, Ronald Reagan és Antall József tanácsadói és egy volt magyar külügyminiszter osztotta meg emlékeit 1989-ről.

„Békés forradalmak” zajlottak le Kelet-Közép-Európában a 80-as évek végén - ez a megfelelő terminus technicus arra, miként jellemzi majd pontosan a történelem a rendszerváltás eseményeit - ütötte meg a beszélgetés kezdőhangját a moderátor Kodolányi Gyula. Antall  József egykori külpolitikai tanácsadója szerint a Szovjetunió budapesti nagykövetségen ezekben az években fokozatosan egyre magasabb rangú diplomaták szolgáltak, ez pontosan jelezte a tét nagyságát.


A kommunizmus máza alatt ott lüktetett a demokrácia

A hidegháború menete két nagy formátumú személyiség megválasztásával fordult meg. 1979-ben Margaret Thatcher, majd 1980-ban Ronald Reagan hatalomra kerülésével megváltozott a nyugat magatartása a Szovjetunió felé. A 70-es évek közepén a nyugat ugyanis kényelmesen megelégedett a détente-tal vagy az ostpolitik-kal, és így alávetett szerepet kezdett játszani a szovjetekkel szemben. Thatcherrel és Reagannel azonban eljött a kemény politika - magyarázta beszédében Thatcher egykori külpolitikai tanácsadója. Charles Powell szerint a brit miniszterelnök

Kelet-Európát a „Szovjetunió alhasának” nevezte, ahová a legkönnyebb bevinni egy ütést,

mivel itt kezdtek a rezsimek először bomlani.

Powell kísérte Thatchert híres 1984-es budapesti látogatására is, ahol szűk körben beszélni tudtak Kádár János pártfőtitkárral. “A brit kormányfő reménykedve tért vissza Magyarországról, vásárcsarnoki látogatása lenyűgözte, mint mondta: ,úgy érezte, a kommunizmus máza alatt ott lüktet a demokrácia’” - emlékszik vissza Powell.

A tanácsadó szintén főnökével volt egy másik híres eseményen is, amikor 1988-ban Gdanskban Lech Walesa, a Szolidaritás vezetője találkozhatott Thatcherrel. „A hajógyár közelében egy hotelben helyeztek el minket, ott vártunk. A szoba ajtaja egyszerre kinyílt, és a Szolidaritás vezetőjét szinte belökdösték, hogy elkezdődhessen a találkozó” - idézte fel az ellenzékkel való első találkozást Powell. A tanácsadó szerint bizarr jelenet játszódott le a reptéri távozáskor: Thatcher már a gép lépcsőjére lépett, amikor egy fekete autó száguldva megérkezett, majd kipattant belőle Jaruzelski tábornok, aki gyorsan átnyújtott egy virágcsokrot a brit vezetőnek, majd azonnal elviharzott.

 

A konferencia zárónapjának öt felszólalója

 

Charles Powell szerint Mihail Gorbacsov történelmi szerepet játszott, hogy fegyverhasználat nélkül mehetett végbe a kommunizmus bukása. Thatcher 1984-ben vidéki kúriájába, a Chequers-ben fogadta Gorbacsovot, akit akkor már a Politikai Bizottság tagja volt, de még nem volt ismert politikus. Powell úgy emlékszik vissza, hogy parázs vita folyt az ebédlőasztalnál:

Thatcher bukott, javíthatatlan rendszernek nevezte a kommunizmust, mire Gorbacsov a brit kapitalizmus szégyenfoltjait ecsetelte.

Már akkor lehetett érezni, hogy ha ez az ember kerül a Szovjetunió élére, akkor esélye lehet a párbeszédnek - idézi fel a jelenetet az egykori miniszterelnöki tanácsadó.


Ronald Reagannek volt víziója

„A 20. születésnapomat ünnepeltük Münchenben, és úgy döntöttünk, elmegyünk Nyugat-Berlinbe. Útközben hallottuk, hogy Berlinben szovjet csapatok jelentek meg, ezért augusztus 13-án végül Bécs felé kanyarodtunk el” - emlékszik vissza személyes élményeire a Berlini fal felhúzásáról Edwin Feulner.

A Heritage Foundation konzervatív agytröszt alapítója és korábbi elnöke később sokszor foglalkozott a kommunizmussal, nagy hatással volt rá, amit 1965-ben Habsburg Ottó, a páneurópai mozgalom egyik vezetője mondott neki a rendszerről: a kommunisták sokat tesznek, ingyenes oktatást adnak, meggyógyítanak a kórházban, munkát adnak, de a lélek számára nincs mondavalójuk, nem veszik tudomásul, hogy az emberek álmodnak is.

Feulner a 80-as években Ronald Reagan elnök tanácsadója lett, ezen minőségében Reagan első nemzetközi próbájának éppen az 1981-es lengyel válságot látta.

„Reagannek  - Bush elnökkel ellentétben - volt víziója, tudta, mit akar csinálni”

- fejtegeti Feulner, aki szerint a néhai elnök profi módon űzte az ún. „állami diplomáciát”, első lépései között nagy összegekkel támogatta a lengyel Szolidaritás mozgamat, valamint a Szabad Európa Rádiót és a Voice of America médiacéget, a fegyverkezési versennyel, majd az atomfegyver-leszerelési kezdeményezésekkel pedig végül két vállra fektette a Szovjetuniót.

 

Edwin Feulner, a Heritage Foundation alapítója és korábbi elnöke

 

A rendszert a végén már csak a tankok tartották össze

„A kommunizmus már csődben volt, mindenképpen összeomlott volna, a tankok tartották össze a rendszert.

A nyugat a 80-as években támadni kezdett, nem elégedett meg a védekezéssel, és ezt jól tette”

- foglalja össze a stratégiai váltás lényegét az akkori csehszlovák ellenzék egyik vezetője, Alexandr Vondra. Václav Havel későbbi külpolitikai tanácsadója úgy véli, hogy 1968-ban a csehek fellázadtak, de mivel ez nem sikerült, a szovjet tankok letiporták a felkelést, utána már csak belülről próbálták a rendszer bontani.

Vondra szerint a csehszlovák rezsim 68 után még keményebb lett. Amikor 20 éves korában először Lengyelországba utazhatott, megdöbbent a szabadság légkörén, úgy érezte, mintha ott újra oxigénhez jutott volna.

A cseh politikus szerint a kor harmadik nagy történelmi személye Reagan és Thatcher mellett II. János Pál pápa volt: Reagannek a nyomásgyakorlásért, Thatchernek a gazdasági döntésekért, II. János Pál pápának pedig a bátor morális gesztusokért jár a köszönet.

 

Alexandr Vondra, egykori csehszlovák ellenzéki vezető, ma EP-képviselő


Mi voltunk a fogságban tartott népek

„1984-ben Kodolányi Gyulával, régi egyetemi kollégámmal megkaptuk a Fulbright ösztöndíjat, a santa barbarai Kalifornia Egyetemen Közép-Európa történetét tanítottam, szándékosan Közép-Európának neveztük, mert Kelet-Európa története akkor egyenlő volt a Szovjetunió történetével” - meséli a rendszerváltás előtti élményeit Jeszenszky Géza. A volt külügyminiszter elmondta: tanárként az volt a szándéka, hogy helyreállítsa a Közép-Európa-képet, mert ezt látta kulcsnak ahhoz, hogy véget lehessen vetni a hidegháborúnak.

„Mi voltunk a fogságban tartott népek” - fogalmazott Jeszenszky, felidézve, hogy a II. világháború után, az utolsó szabad választáson a magyar társadalom nagy többsége a kommunizmus ellen voksolt, mégis több évtizedes megszállás lett belőle. Az 1945 utáni időszak a nagy várakozások korából így a nagy csalódások kora lett, a magyarok jelentős része érezte úgy, hogy az Egyesült Államok cserben hagyta Magyarországot. Utólag persze sokan megértették, hogy Amerika a III. világháborút kockáztatta volna, ha segített volna 56-ban, és csak az atombomba bevetése lett volna az egyetlen eszköz a szovjet rezsim felszámolására, de ez lehetetlen volt - tette hozzá a volt külügyminiszter.

„Amikor Reagan a Gonosz birodalmának nevezte a Szovjetuniót, azt a Vasfüggöny mögött örömmel üdvözölték”

- magyarázta Jeszenszky. „Ahogy azt is, amikor Carter elnök tanácsadója, Zbigniew Brzezinski azt javasolta főnökének, hogy Amerikának nagyobb figyelmet kellene fordítania Közép-Európára, mint Latin-Amerikára”.


Zárógondolatok a mai európai helyzetről

Az NKE, a Hanns Seidel Alapítvány és a Danube Institute által rendezett Csoda vagy szükségszerűség? címmel rendezett konferencia záró körkérdésére a vendégek még elmondhatták gondolataikat Európa jelenéről.

Charles Powell elsőként felidézte, hogy Margaret Thatcher 1989-ben a német újraegyesítés kapcsán egy 5-6 éves periódust tudott elképzelni, és egy speciális német konföderáció létrehozására gondolt. A brit miniszterelnök ugyanekkor a kelet-közép-európai államok gyors uniós csatlakozását remélte, és

Thatcher később szégyenletesnek tartotta, hogy a bővítési tárgyalásokat ennyire elhúzták.

Powell a brexit okának a populizmus elterjedését és a a brüsszeli bürokráciától való viszolygást említette, de szerinte briteknek  soha nem volt EU-ellenes érzületük.

Edwin Feulner szerint megtörtént a régió NATO- és EU-csatlakozása, ami óriási eredmény. Az amerikai Demokrata Párt baloldali szárnyának nézeteit azonban elítélte, mert szerinte lekicsinylik azt a történelmi tapasztalatot, hogy a kommunizmus alapvető veszély volt évtizedekig.

Alexandr Vondra szerint pozitív a kép, mert van piacgazdaság és van biztonság is a NATO- és az EU-tagsággal.

Jeszenszky Géza utolsó hozzászólásában emlékeztetett arra, hogy sok kelet-európai polgár 30 évvel ezelőtt a mainál virágzóbb gazdaságra és a nemzeti kisebbségek nagyobb megbecsülésére számított, ugyanakkor vannak eredmények, melyek az EU mai megosztottsága miatt veszélybe kerülhetnek. A volt külügyminiszter szerint az EU nem hanyatlik, egyelőre nem láthatók ennek jelei, ugyanakkor a jövő nem az Európai Egyesült Államok-projekt, nem a multikulturalizmus, az európai nemzetek ugyanis ragaszkodnak saját nemzeti kultúrájukhoz.


--

fotók: Ficsor Márton

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó sok üres duma. 1986-ra egyre több szélhámos került be a hatalomba, a gazdasági vezetésbe, akik különböző úton-módon tőkére tettek szert és szerették volna ezt a tőkét befektetni. A politikai kapcsolati tőkéjüket pedig gazdasági tőkére váltani. Ez volt a mozgató rugó és az összes többi a "kobór apácák" megtévesztésére szolgált.

"Nagy-Britannia Nemzeti Levéltára 30 év elteltével olyan dokumentumok titkosságát oldotta fel, melyek Margaret Thatcher és Mihail Gorbacsov 1984-es találkozójára vonatkoznak.

„Kérem a külügyminisztériumot, hogy hívják meg a szovjet Politbüró tagjait Londonba és szervezzenek meg egy találkozót. Meg akarom tudni, miféle emberek a szovjet vezetők következő generációjának tagjai. Ne hívják meg Csernyenkót, ő rossz benyomást tett követünkre, vele nincs miről beszélni” – írta Thatcher.

A Gorbacsov vezette szovjet delegáció 1984. december 16-án érkezett Londonba. Időközben zajlott Nagy-Britanniában a bányássztrájk, amit a Szovjetunió 500 ezer fonttal támogatott. A publikált dokumentumokból kiderül, a brit kormányfő a hadsereget akarta bevetni a bányászok ellen, az akcióhoz Reagan amerikai elnök támogatását kérte.

A Szovjetunió újabb másfél millió font átutalását tervezte a bányászoknak, de ebben az esetben Thatcher nem fogadta volna a szovjet delegációt. Végül Moszkva nem küldte el a pénzt a bányászoknak, a Thatcher-Gorbacsov találkozó létrejöhetett.

Thatcher távirata Reagannak: „Öt órát beszélgettem Gorbacsovval, eléggé nyitott és nyilvánvalóan okos, még bizonyos sármja és humorérzéke is van. Azt hiszem, tetszik nekem. Figyelmesen meghallgatott, és ellentétben más szovjet politikusokkal, nem sablonokban beszél. Vele lehet mit kezdeni.”
http://www.oroszvilag.hu/?t1=t..

"Thatcher megakadályozta volna a német újraegyesülést

Kelet-Európa destabilizálódásától tartott Margaret Thatcher egykori brit kormányfő a berlini fal leomlása előtti időszakban, és ezért igyekezett rávenni Mihail Gorbacsov akkori szovjet vezetőt a német egyesülési folyamat megakadályozására - egyebek mellett ez derül ki a Gorbacsov-alapítvány archívumából Londonba került feljegyzésekből."

Folytatás itt https://mult-kor.hu/20090914_t..

"Powell a brexit okának a populizmus elterjedését és a a brüsszeli bürokráciától való viszolygást említette, de szerinte briteknek soha nem volt EU-ellenes érzületük."

Mellébeszélés. Számos történet és dokumentum bizonyítja, hogy az állítás nem igaz. Már az általam beidézett rész is ennek bizonyítéka.

Az angol külpolitika mindig is számtó, rideg és hazug volt. Akit csak tudtak megvezettek. Ez azóta sem változott.
Természetesen a franci és német külpolitika sem különb. Erre is ráillik a mondás: Két dudás nem fér meg egy csárdában.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés