Milyen vita fakadhat azokból a sértésekből, amelyeket Greta Thunberg a politikusok fejéhez vágott?

2019. október 6. 13:03

Váradi Balázs
Magyar Narancs
Ide próféta kell; egy erős, éles, tiszta hang.

„Számos józan, a globális felmelegedés mértékének és hatásainak enyhítése mellett egyébként elkötelezett közpolitikai szakember ismerősöm elutasítóan reagált arra, amit Greta Thunberg New Yorkban mondott.

Milyen megoldáshoz vezető vita tud abból fakadni, kérdezik, ha ellenfeleinket azzal vádoljuk, mint Thunberg, hogy gonoszok, hogy éretlenek, azért, mert más az álláspontjuk, mint a miénk?
Ugyan miért képviselné generációjának egészét az, aki a klímaváltozás elhárításának alárendelné a gazdasági növekedést, azt a növekedést, ami milliókat, köztük rengeteg fiatalt emelhet ki a végletes szegénységből?
Hogy segít a megoldás kikovácsolásában az, ha ígéretes részmegoldásokat „pusztán technikaiként” lesöprünk az asztalról?
Értem (és szakmai reflexből még osztanám is) ellenkezésüket, de úgy vélem, most nincs igazuk. Alább arról írok, miért.

Ám mielőtt belevágnék, egy rövid megjegyzés:

A rút és fensőbbséges ad hominemek áradata, akár azoktól, akik Thunberget beteg, tudatlan, manipulált gyereklánynak mondják, akár azoktól, akik minden kritikusát elnyomó osztályuralmuk ormáról a saját maszkulinitásuk védelmében gyűlölködő gazembereknek bélyegzik meg, nem érdemlik meg, hogy e megjegyzésnél több szót vesztegessünk rájuk

A közpolitika (másnéven: a hatalom gyakorlása)

több egymást követő fázisból áll. A fenti jogos aggályok a döntéselőkészítésről és a politikai döntésről szólnak. Ezekben a fázisokban demokratikus politikai közösségekben az árnyalatok érzékelése, a kompromisszumkészség, a társadalmi, költségvetési és politikai költségek és hasznok, a támogatók és ellenzők, a megnyert és elvesztett szavazatok számolgatására való hajlandóság, a jóhiszemű vitára való készség intranzigens hiánya semmilyen ügynek nem használ.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A prófétizmus nem valamiféle maradi, babonás dolog, vérnarancsosok?

Lassan kezd kibontakozni a klímasemleges "liberális" világkép, ahol a közember mindenféle olyan luxus cikkektől, mint az autó, angol WC, elektromos áram megfosztva túrja a földet, nem utazik, nem szaporodik, csak péntekenként eszik húst, javait a közjónak "ajánlja" fel, vasárnaponként pedig vezekel a bűneiért a helyi Greta szentélyben.

Ez milyen gyenge, rossz írás! Elolvastam még egyszer. Úgy is.

Balázs! Te tudod, hogy milyen járművön fog Gréta hazamenni?

Várjunk egy évet és megtudjuk, hogy Gréta milyen hatással volt a politikusokra, és a saját korosztályára.

Várjunk egy évet és megtudjuk, hogy visszaül-e az iskolapadba vagy tovább haknizik apucival.

Te úgy tudod, hogy a New York-i klímacsúcsot Gréta hívta össze?
Te úgy tudod, hogy amit a svédek eddig megtettek a globális felmelegedés ellen Svédországban, az Gréta hatására jött létre?
Nem!
Akkor meg miről beszélsz?

Ne írd azt, hogy beteg gyerek, mert még kapsz a botmixeres Cseh Katalintól és hasonszőrű társaitól, mint Szél Bernadett.

Te nem olvasol ezzel kapcsolatban szakirodalmat? Nem nézed a dokumentumfilmeket? Nem olvasod a tudósok beszédeit? A konferenciákat nem kíséred figyelemmel? Nem olvasod a médiát? Miről beszélsz te tulajdonképpen?
Te nem tudod, hogy a 24 óra utolsó perceiben vagyunk?
Most jössz ide okoskodni, amikor már a csapból is ez folyik?

A beteg gyermek elég jó hasznot termel a szüleinek, meg jó néhány haszonlesőnek.
És mond valamit? Semmit sem mond. Vagyunk itt jó páran, akik tudjuk, hogy nem a nemzetek vezetői, hanem a multinacionalista vállalaltok pénzéhsége a fő ok. A globalizmus. és erről egy szó sem esik. Mellébeszéltek és ugyanazt csináljátok, mint eddig, megeszitek, amit elétek rak a globalizmus. Éppen most Grétát. Jó étvágyat hozzá.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés