„Biztos egy hableány volt” – Egy szexuális zaklatás vádjának és bocsánatkérésének margójára

2019. július 29. 11:25

Mérő Vera
WMN
Ez bizony egy olyan ország, ahol egy fenékre csapásért a többség nemhogy feljelentést nem intézne a támadója ellen, de szóvá sem merné tenni.

„Kenderesi Tamás megnyilvánulása az eset után a korszellem maga, de ezért vajon mennyire hibáztatható, és célt érünk-e, ha az ügy kapcsán a személyét vesszük elő? Tegyük fel, hogy az eset valóban kimerült a Kenderesi által elmondottakban: a mellékhelyiségből kifelé, nyilatkozata alapján nem véletlenül, »hozzáért« (jelentsen ez bármit) a sértett alfeléhez. Ez úgy tűnik, szerinte amúgy rendben van, csupán a »helyi értékrend« az, amit megsértett, nem valami univerzális erkölcsiség. Magyarul: egy kőszegi kocsmában elmenne ez a viselkedés. Vagy egy pesti sztriptízbárban. (Amúgy a sztriptízbár pont az a hely, ahonnan világszerte kidobnak, ha a munkavállalókhoz érsz. Nem érsz hozzájuk, pont.)

Túl azon, hogy – amennyiben az eset valóban ennyi volt, amennyiről Kenderesi és a hírek szólnak – az úszót csakugyan nem kéne megkövezni, eltiltani, érmeit visszavenni, és főleg nem kéne a nemi erőszakért elítélt Kiss Lászlóhoz hasonlítani, azért akad itt némi elgondolkodnivaló. Először is adja magát a kérdés: miért gondolja Kenderesi, hogy létezik olyan pontja a világnak, ahol egy bár alkalmazottjának meg lehet fogni a fenekét? Egyszerű.

Azért gondolja ezt, mert jó eséllyel soha senki nem magyarázta el neki, hogy nem így van. Hogy senki sem egy tárgy, és hogy csak és kizárólag konszenzuális alapon csapkodjuk egymás bármijét.

Azért gondolja úgy, ahogy, mert egy olyan országban szocializálódott, ahol az ilyesmit még nem tanultuk meg komolyan venni.

Ez a férfi egy olyan országban nevelkedett, ahol a többség nem érti, hogy a füttyögés, a fenékre csapás, a másik alkoholos állapotának kihasználása és a nyolc napon túl gyógyuló sérülésekkel járó nemi erőszak bizonyos értelemben egyazon skála egymástól igen távol eső pontjai. Ez bizony egy olyan ország, ahol egy fenékre csapásért a többség nemhogy feljelentést nem intézne a támadója ellen, de szóvá sem merné tenni.

Sőt, mifelénk (de egy friss kutatás szerint még Dániában is) sokszor a skála csúnyábbik végét, a konkrét nemi erőszakot sem jelentik, hiszen már a rendőr is lebeszél erről, merő jó szándékból. Mert kinek kell az a nyűg a hatósági eljárással? Főleg, ha a feljelentőn miniszoknya van. A döntő többség önként eláll a feljelentéstől. Különösen akkor, ha úgynevezett erőszak nem történt, olyan legalábbis, amit egy orvosi vizsgálat meg tud állapítani. Már ha éppen hajlandó az orvos felvenni a látleletet, sokszor ez sem magától értetődő. Vajon ezek után kérdés, hogy miért is engedik el sokan az erőszak vádat, miért nem teszik szóvá, ha például »csak« fogdosás volt?

Ha sokan a skála súlyosabbik végét is vitatják, mire számítson az, akit »csak« megfogdostak? Jobban jár, ha elengedi.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na, kirajzik az összes mítús döglégy.

Ha lenne velekorú lányom, nyugodt szívvel elengedném Kenderesivel egy szórakozóhelyre. Én nem tudom mi zsibbadt az agyatokra, de tényleg... Igen, ez még egy NORMÁLIS ország, ahol nem hurcolunk meg hatóságilag egy fiatal srácot, mert megfogta valakinek a fenekét. Behúzunk neki egyet, azt igen. Ugyanis ez az arányos következmény. Basszus, ha az én lányommal esne meg ilyesmi, másnap kék lenne a szeme alatt a srácnak, az tuti, de biztos, hogy normális ember nem alarná a karrierét is tönkretenni... De egy dolgot megígérek itt és most: ha az én családomból egy férfit megpróbál megmetoozni egy nő, na annak én mutatom majd meg, hogy hol lakik a magyarok istene!

Te nem érted. Olyan nehéz megérteni, hogy egy fenékfogdosás ellenértéke egy pofon, nem pedig egy élet munkájának lerombolása + nagy nyilvánosság előtti meghurcolás!? Baz+, nem akarjátok rögtön felakasztani?!

"itt a kutya sem emlegeti a magyar úszó dolgát,

mondjuk nem is igen tudnak róla, lévén egyik híradás sem említi, csak szalaghír, ott is úgy szerepel, hogy a külföldi versenyző".

Arról, hogy miért nem említik az ottani híradások Kenderesi Tamás nemzetiségét, azt írta, az ottani szokások nem engedik, hogy egy országot egy-egy ilyen esemény mentén ítéljenek meg.

https://infostart.hu/sport/201..

Szerencsétlen srác. Elérte, hogy több szó esik róla, mint úszóink aranyérmeiről.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés