Tanácsokat is adott

Salvini: A Sea-Watch 3 kapitánya háborús bűnös

2019. július 1. 11:34
Háborús bűnösnek nevezte a Sea-Watch 3 civilhajó kapitányát és letartóztatását szorgalmazta Matteo Salvini olasz belügyminiszter.

Háborús bűnösnek nevezte a Sea-Watch 3 civilhajó kapitányát, és letartóztatását szorgalmazta Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a kormányon lévő jobboldali Liga párt vezetője vasárnap este, miközben az olasz kormány migrációs intézkedéseit bíráló francia és német politikusoknak is válaszolt. Matteo Salvini a Liga Comói-tónál rendezett fesztiválján beszélt a Sea-Watch 3 szombaton őrizetbe vett kapitányáról. Szavai szerint a civilhajó kapitánya háborús bűncselekményt követett el, amikor a hatóságok tiltása ellenére olasz vizekre lépett, és itt áttört az olasz hadihajók blokádján. „A háborús bűnösöknek börtönben a helyük”– tette hozzá Salvini. Hangsúlyozta, reméli, hogy az ügyben határozó vizsgálóbíró órákon belül elrendeli a német állampolgárságú kapitány, Carola Rackete letartóztatását. „Remélem, lesz olyan bíró, aki igazságot szolgáltat az olasz pénzügyőröknek és 60 millió olasznak, aki belefáradt, hogy Európa migránslerakata legyen”– jelentette ki a miniszter.

„Fehér, gazdag és német vagy? Ha nem tudsz mit csinálni, kirándulj egyet a Comói-tavon, dolgozzál önkéntesként az idősekkel vagy fogyatékosokkal (...), de ne a Földközi-tengeren töltsd feleslegesen az időt, nekinyomva az olasz pénzügyőröket az olasz kikötők dokkjának”– mondta az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) koalícióban kormányzó Liga vezetője. Megjegyezte: Olaszország bebizonyította, hogy nem hajlandó változtatni migrációs politikáján. Ha egy civilszervezet nem engedelmeskedik az olasz törvényeknek, „megbírságoljuk, lefoglaljuk a hajót, és a fedélzeten levő migránsok negyedórát sem maradnak Olaszországban”– hangoztatta Matteo Salvini. Leszögezte, hogy ez vár a jelenleg Olaszország partjai fele tartó két másik civilszervezet, a spanyol Open Arms és a német Sea-Eye hajóira is.

Salvini ezt megelőzően közleményben üzent Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnöknek, aki úgy nyilatkozott, hogy az életmentőket nem lehet bűnözőként kezelni. Arra kérte a német államfőt, hogy a németországi történésekkel foglalkozzon, és kérje meg honfitársait, hogy ne szegjék meg az olasz törvényeket, az olasz fegyveres erők katonáinak életét kockáztatva. A Sea-Watch ügyének kezelését szintén bíráló francia kormánynak Matteo Salvini azt üzente, hogy a következő hajókat Róma Marseille-be küldi. A német nem kormányzati szervezet (NGO) Sea-Watch holland felségjelzésű hajójának kapitánya szombattól Lampedusa szigetén házi őrizetben van egy, az NGO-tól bérelt lakóépületben. A 31 éves Carola Racketét az illetékes vizsgálóbíró hétfőn hallgatja meg a szicíliai Agrigentóban, miután az agrigentói ügyész a kapitány letartóztatását indítványozta.

A kapitány korábban bocsánatot kért, amiért Lampedusa kikötőjében majdnem nekihajtott az olasz pénzügyőrség egyik hajójának. A kapitány ezt manőverezési hibának nevezte. Ügyvédje vasárnap közölte, hogy az olasz hadihajó szándékosan úgy helyezkedett, hogy a Sea-Watch 3 kapitánya majdnem nekihajtson. A Sea-Watch – amely Líbiánál 53 embert vett fedélzetére – 17 napig állt a nyílt tengeren, miután Olaszország nem engedélyezte, hogy kikössön. A kapitánnyal szemben illegális bevándorlás elősegítése, olasz hadihajóval szemben tanúsított ellenállás, valamint hajószerencsétlenség okozásának szándéka címén indult vizsgálat.

(MTI)

Összesen 99 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezek az embercsempészek miért nem a németekhez, a hollandokhoz, vagy más migránsbarát rezsimhez viszik a portékát? Miért mindig Olaszország a célpont?

Provokálnak. Miért nem mennek spanyol kikötőbe? Ott kilora átveszik az összes migránst.

Azért emlegetem ezeket az országokat (német, francia, holland), mert egyrészt az ő zászlójuk alatt hajóznak ezek a csempészek, másrészt ezek a kormányok ugatnak arról, hogy az olaszok miért nem akarnak még több négert befogadni.

Remélem most megkönnyebbültél, hogy ez kijött belőled:)))))

Tudod, a régi mondás szerint nem azt kell nézni, hogy mit mond, hanem azt, hogy ki mondja.
Szóval nem igazán hozott lázba kedves megjegyzésed, mivel tudom, hogy nagy a Jó Isten állatkertje és nincs rajta kerítés...

Közben a képmutatás meg nem ismer határokat.

Ez azért elképesztő, hogy évek teltek el, és a németeknek van bőr a képükön számonkérni az olaszokat, hogy mé' nem fogadnak be még többet a "fekete aranyból".

Mivel bántott meg ennyire?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés