Kazah lőszerrobbanás: Arisz lakhatatlan

2019. június 26. 9:37
A várostól kétszáz méterre volt az a katonai bázis, ahol hatalmas mennyiségű lőszer robbant fel, még nem tudni, hogy milyen okból.

Három ember halt meg a dél-kazahsztáni Arisz lőszerraktáraiban történt robbanásokban, a város két nappal a katasztrófa után egyelőre lakhatatlan, tűzszerészek hatástalanítják a településen szanaszét heverő, fel nem robbant lövedékeket. Nurszultan Nurahmetov, a kazah belügyminisztérium rendkívül helyzetekkel foglalkozó bizottságának vezetője szerdán összegezte a hétfői katasztrófa következményeit. Újságíróknak elmondta, hogy három halálos áldozata van a robbanásoknak, hetven ember fordult orvosi segítségért, és 45 szorult kórházi ápolásra.

A hadsereg ariszi alakulatának lőszerraktárában hétfőn tűz ütött ki, majd nagy erejű robbanások történtek, lövedékek szóródtak szanaszét a város utcáin. A helyi lakók fejvesztve menekültek, a kazah kormány pedig elrendelte Arisz teljes kiürítését. A tüzet csak kedd délután kezdték oltani, de szerda reggel is három helyen volt még parázsló gócpont a raktárak területén. A hadsereg 14 tűzszerészegysége – összesen 145 ember – szedi össze a város utcáin, az épületekben, a vasútpálya mentén és az ottani laktanyában a fel nem robbant lövedékeket.

(A bázis és a mellette lévő város. MTI/AP Fotó)

Szaken Kalkamanov, Turkesztán tartomány kormányzója arról tájékoztatott szerdán Facebook-oldalán, hogy a tűzszerészek eddig 70 fel nem robbant lövedéket szedtek össze a 44 ezres város 16 utcájáról, és sokat közülük lakóházakban találtak meg. A város egyelőre lakhatatlan, és Kalkamanov arra figyelmeztetett, hogy „még a személyi okmányaikért” se merészkedjen senki hazamenni.

A hatóságok szerdai összesítése szerint Arisz területén 52 helyen keletkezett tűz, 24 lakóház, tíz ipari létesítmény, egy kévéző és 17 helyen a növényzet égett, de mindenütt eloltották a tüzet. Számos épületben súlyos károk keletkeztek. A turkesztáni rendőrség és a nemzeti gárda fegyveresei körülzárták a kiürített várost, és járőröznek az utcáin.

Egyelőre nem tudni, hogy miért ütött ki a tűz az ariszi lőszerraktárakban, amelyek kétszáz méterre voltak a város peremétől, miközben az előírások szerint nem lehetnek közelebb három kilométernél. Murat Bektanov, a kazah hadsereg vezérkari főnöke azt mondta, hogy a hadsereg többször kérvényezte a lőszerraktárok áthelyezését a várostól tíz kilométerre, de pénz hiányában ezt nem tudta megoldani.

(MTI)

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés