Bukarest szerint magyarországi fociultrák is részt vettek az úzvölgyi történésekben

2019. június 11. 08:27

Carmen Dan belügyminiszter nem mindennapi magyarázatott adott a június 6-i eseményekre.

A Főtér romániai hírportál szemlészte a román belügyminiszter hétfő esti nyilatkozatát az úzvölgyi katonatemetőben történt június 6-i incidensről, ahol arról beszélt, hogy csak egyetlen kérdés maradt megválaszolatlan: „Teljeskörű tájékoztatást kértem arról, mi történt június 6-án. Megítélésem szerint a rendőrség és a csendőrség képviselői elérték a küldetésük célját: elkerülték, hogy erőszakos cselekmények történjenek a románok és a magyar etnikumúak között, még ha egyik és másik oldal is mozgósította az ultráit. Senki nem sérült meg, senkit nem ütöttek meg. Nem történt rongálás vagy gyújtogatás, ami sírgyalázást jelenthetett volna. Egyetlen kérdés maradt: hogyan törhették be a temetőkaput.”

A Főtér szerint arról is beszélt Carmen, hogy Sebastian Cucoş, a csendőrség legfőbb operatív irányítója azért volt ott, hogy két megye hatóságait koordinálja. Ez pedig nem volt egyszerű a kockázatok szempontjából sem. A minisztérium részéről az akciót a közrendért felelős államtitkár szervezte.

Carmen Dan tovább nyilatkozatában arról is beszélt, hogy a történések közvetlenül a választások előtt zajlottak, arra következtetett, hogy a homályos jogi helyzetet kihasználva személyek vagy csoportok olyan feszültséget keltettek, amely bizonyos érdekeket szolgált – de ennél több konkrétumot nem említett.

Megjegyezte, hogy a vita a temető hovatartozásáról a két megye között régi probléma, utoljára 2012-ben rendeztek erről találkozót, azóta a hatóságok bírósági megoldásra várnak – számolt be a Főtér a hétfői nyilatkozatról.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/149850

Ajánljuk még a témában