Budapest az úzvölgyi sírgyalázás felszámolását tekinti alapnak

2019. június 11. 13:47
Egyetért a magyar kormány az RMDSZ-el a párbeszédet illetően.

Szijjártó Péter egy napirend előtti felszólalásra válaszolva elmondta: a kormány egyetért a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ), amely valós párbeszédet, valamint a törvényesség, azaz a sírkert eredeti állapotának helyreállítását akarja. „Mi ezt tekintjük az egyetlenegy elfogadható döntésnek, fejleménynek” – fogalmazott.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Szijjártó Péter megerősítette: a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja a múlt heti úzvölgyi történéseket, valamint azt a folyamatot, ami a történtekhez vezetett. Elfogadhatatlan a sírgyalázás, a kegyeletsértés, a történelmi tények tudatos meghamisítása és a temetőben magyar emberekkel szemben alkalmazott erőszak – jelentette ki. Hozzátette: a román hatóságoktól elvárják, hogy kivizsgálja az erőszakos eseményeket, az elkövetőket pedig büntessék meg, illetve akadályozzák meg, hogy a jövőben ilyen előfordulhasson.

A miniszter azt mondta, az ügyben a jogi, a ténybeli és a morális igazság is Magyarország oldalán van.

Többségében magyar nemzetiségű katonák nyughelyei

Közölte: a katonai temetőben alapvetően és többségében magyar katonák nyugszanak, minden releváns dokumentum ezt támasztja alá. Ezt mindenkinek tudomásul kell vennie – mondta. Szijjártó Péter felidézte a román hatóságok ügyben hozott döntéseit: az RMDSZ-es képviselők beadványai nyomán május 9-én a román állami építkezési felügyelőség megállapította, hogy a dormánfalvi polgármesteri hivatal olyan dokumentáció alapján állította ki a temető román parcellájának létrehozásához szükséges engedélyt, amléy nem bizonyította egyértelműen a terület feletti tulajdonjogát. Azaz a dormánfalvi városháza törvénytelenül állította a ki az építési engedélyt – összegzett.

Elmondta, május 10-én a román kulturális minisztérium is megállapította, hogy jogellenesen állították fel a betonkereszteket a magyar katonák síremlékeire. A román nemzetvédelmi minisztérium május 31-i állásfoglalása szerint az idegen háborús emlékhelyek átalakítása a minisztériumnak alárendelt Hősök emléke hivatal előzetes engedélyével végezhető el – idézte fel a miniszter, hozzátéve: a hivatal nem adott ki ilyen hozzájárulást.

A külügyminiszter azt mondta, Magyarország folyamatosan kereste a kommunikáció lehetőségét: a magyar katonai emlékezet és hadisírgondozó igazgatóság nevében számtalanszor keresték meg a román nemzetvédelmi minisztériumot, de mindannyiszor elutasították őket. Hozzátette: a miniszterelnökök személyesen beszéltek a kérdésről és ő is többször tárgyalt a román külügyminiszterrel.

Az alapállapot visszaállítása a cél

Szijjártó Péter közölte, hétfőn is kaptak telefonon tájékoztatást, amely után egyeztettek az RMDSZ vezetőivel és egyetértettek annak álláspontjával. Elvárjuk Romániától azt, hogy a kétoldalú kötelezettségeket és a nemzetközi szerződéseket betartva állítsák helyre az eredeti állapotot, a kegyeletsértés és a sírgyalázás felszámolását várjuk el a román hatóságoktól – mondta.

A miniszter Harrach Péter (KDNP) napirend előtti felszólalására válaszolt. A kormánypárti politikus úgy értékelt: június 6-án a katonatemetőben egy szűk soviniszta csoport akcióját lehetett látni; az ő céljuk az, hogy eltöröljék Erdélyből a magyar múltat és ezzel a magyar jelent is. Joggal várjuk el a román hatóságoktól, hogy megakadályozzák a további hasonló eseményeket – hangoztatta.

(MTI)

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kő sokadszor eldobatott a románság által, annyiszor eltaláltak bennünket, ami most már a létünket veszélyezteti, az önazonosságunk felmorzsolásával.
Márpedig: jogos önvédelem, nem lehetőség: parancs!!!
Ha a románoknak volt 100 évük Trianon előtt és azóta újabb 100, hogy elbirtokoljanak bennünket, legyilkoljanak Erdélyen keresztül, nekünk is van többször száz, inkább ezer év, hogy nekilássunk... Éspedig VISSZAVONHATATLANUL, ERDÉLY STÁTUSÁT, A PARTIUM STÁTUSÁT NEMZETKÖZI DÖNTŐBÍRÓSÁG ELÉ KELL VINNI!

Mottó: 1918-ban a kb. 2,8 millió magyarországi románnak 2043 iskolája volt. Több, mint az akkori kb. 7 milliós románságnak (!) a Román Királyságban...

Amit lehet, nem ez a jó szó, amit kell:
Trianon újratárgyalása - elérni, hogy ezt nemzetközi bíróság elvégezze.
Az ismert Trianoni "békeszerződés" román-magyar pontjai ugyanis teljes egészében semmis, minden létező törvényi értelmezés szerint.
1. A döntést meghozókat tudatosan, kitervelten a román fél FÉLREVEZETTE , az ítélet a román tárgyalócsoport HAMIS ADATAIN alapult.
2. A döntést meghozók a vádlott magyar felet MEG SEM HALLGATTÁK, nem védekezhetett.
3. E két tényező külön-külön is új perújrafelvételért kiált, együttesen pedig igazolja: a Trianoni békeszerződés JOGELLENES, JUSTIZMORD, ártatlan vádlott elítélése hamis tények, állítások, hanyag, elfogult, részrehajló ítélkezés nyomán.
A Föld összes fórumát, kormányát, szervezetét, médiáját tájékoztatni, elárasztani a Trianoni gyalázat dokumentumaival - ez a magyar jogászok, társadalomtudósok, az MTA-t nem említem, mert az a magyarral szemben mindig a nem magyar mellett áll ki (Társadalomtudományi Tagozat estébé).
Máté 7:7 „Kérjetek, és kaptok! Keressetek, és találtok! Zörgessetek, és az ajtó kinyílik előttetek!
Máté 7:8 Mert mindenki, aki kér, kap. Aki keres, talál, és aki zörget, annak ajtót nyitnak."

Ez egy kárörvendő comment volt. Mégis mit gondolsz, ki az a magyar politikus, aki hatni tudna a románokra?
Eddig egy se tudott.
Nehogy már Szijjártó legyen a hibás a románok embertelenségéért!

Nem vagyunk az USA, hogy megfenyegessük az ellenfeleinket.

Fejezd már be ezt a vergődést. Kérdeztelek, arra válaszoljál!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés