Hiába kérette be Szijjártó a román nagykövetet, nem ment el

2019. június 7. 11:56
Központi utasításra hivatkozott, Magyar Levente államtitkár a gyalázatos eset hiteles magyarázatát várja Romániától.

Bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba az úzvölgyi események miatt a budapesti román nagykövetet, de ő a diplomáciában példátlan módon megtagadta a párbeszédet – mondta Magyar Levente, a KKM parlamenti államtitkára pénteken Budapesten.

Az államtitkár kiemelte: miután csütörtök este román szélsőségesek feldúlták a magyar katonai temetőt, magyarellenes provokáció történt, tiltakozó jegyzéket küldtek és bekérették a román nagykövetet, aki „minden udvariasságon és barátságon túlmenően”, központi utasításra hivatkozva megtagadta ezt. Románia elállt a párbeszéd lehetőségétől – jelentette ki.

Magyar Levente hangsúlyozta: Magyarországnak továbbra is elsődleges érdeke a korrekt és jó viszony Romániával, hogy magyarok és románok békében élhessenek Erdélyben. Ennek érdekében az elmúlt időben komoly kompromisszumokat kötöttünk, amit az vezérelt, hogy mi szolgálja leginkább az erdélyi magyarság boldogulását a szülőföldjükön – mutatott rá.

Hiába a pápalátogatás és az EU-elnökség

Az államtitkár szerint most felmerül a kérdés: hogyan tovább, megkérdőjeleződik Románia szándéka a jó kapcsolatok építése mellett. A román rendvédelmi erők passzívan szemlélték a sírgyalázást, azt, ahogy felingerelt román támadók ütlegelik a békés magyar tiltakozókat – közölte. Hozzátette: egyelőre három-négy könnyebb sérültről tudnak. Emlékeztetett: mindez abban az országban történt, amely jelenleg az EU soros elnöke, és ahova néhány napja a pápa látogatott el.

Magyar Levente kiemelte: Magyarország azt várja Romániától, hogy alaposan vizsgálja ki ezt a „gyalázatos esetet” és adjon hiteles magyarázatot arra, hogyan kerülhetett sor a történtekre.

Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy a közeli Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki és emlékművet állított az úzvölgyi első világháborús magyar sírkertben. Csütörtökön több ezer román megemlékező érkezett a temetőhöz, hogy részt vegyen az emlékmű felszentelésén. A helyi magyarok élőlánccal próbálták megakadályozni ezt, de a román résztvevők erőszakkal benyomultak a sírkertbe.

Csütörtökön Magyar Levente arról tájékoztatott, hogy a magyar kormány tiltakozó jegyzéket adott át a román kabinetnek az úzvölgyi katonai temetőben történtek miatt.

(MTI)

Összesen 261 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gondolom, akkor most jön a kiutasítás.

Nyilván neked ilyenkor is az jut az eszedbe, hogy "óóóbánahibás". Végül is, csak egy troll vagy a sok között, írhatsz, amit akarsz.

Válaszok:
pollip | 2019. június 7. 12:14

Az pont eléggé durva volt, hogy a kormányuk beáll egy etnikai támadás mögé, a nagykövetük pedig figyelmen kívül hagyja az ország bekérését.

Válaszok:
pollip | 2019. június 7. 12:18

Nem számít nekik, miről van szó, nem tudnak átlépni a saját gyulolkodesukon még ilyenkor sem.

Válaszok:
Karvaly | 2019. június 7. 12:19

Segítek, mert látom, a tegnapi után ma is tovább hazudsz:
"Ortodoxok gyakorolják az unortodox diplomáciát. Stay tuned."

Honnan is jön ez unortodox szöveg, miért is emlegetitek folyton?
Részemről végeztem veled, azt hittem, hogy képes vagy túllépni egy átlag troll szintjén, valós adatokra hivatkozol, és nem mindenről Orbán jut az eszedbe. Be kell látnom, hogy tévedtem.
X

Viszont azt is az erdélyi magyarságon verték volna le.

Ez a legnagyobb baj. El akarják mismasolni, szemet hunynak felette, ezzel lehetővé teszik a következő támadásokat, hiszen lehet, nem lesz következménye.

Fantasztikus.

Kedves orbángyűlölő honfitársak, jól figyeljétek meg, hogyan bánik a franciák kedvence, románia, kisebbségeivel, szomszédjával.
Teheti, mert tudja, hogy Európaban SENKI nem védi meg a magyart. Ahogy a románok az úzvölgyi temetőben, úgy bánnak el velünk Brüsszelben. És ha csúszik-mászik is előttük a ballib ellenzék: nem lesz könyörület.

Így van. Mindig annak szurkolnak, ami a magyarságnak rossz.
Aztán meg sírnak, hogy milyen megosztott az ország, meg az árokásók...

Válaszok:
pollip | 2019. június 7. 12:22

Nemzetközi botrányt kell csinálni, nincs más eszköz. A merjünk kicsik lenni is több százezer határon túl élő magyar eltűnéséhez vezetett.

Kösz szépen a szolidáris hozzáállást.
Bámulatos az elít-kritikád és a "kispályás" iránti szimpátiád.

"Kispályásokkal nem tárgyal a román nagykövet."

Örvendezhetsz, Dobrev Klárával annál inkább fog.

A tegnap történtek miatt egy normális ellenzékkel egy vélemény kellett volna, hogy kialakuljon itthon. Képtelenek erre, nem érzik, hogy magyarok.

Válaszok:
Karvaly | 2019. június 7. 12:25

Lehet ugyanaz, hogy Dobrevet ki akarják nevezni az EP alelnökének.
A magyarországi jobboldal áll ki a leghangosabban nemzetek Európájáért, és úgy tűnik, ez eléggé csípi a németek-franciák szemét.

Így van, én is így érzem.
Még ilyen egyértelmű esetben is csak a kárörvendezés, meg a beszólogatás megy.
A jobbik esetben szimpla trollok, de azon se lepődnék meg, ha amolyan Bőtös Botond-féle magyarul beszélő magyargyűlölők.

Válaszok:
pollip | 2019. június 7. 12:53

Ráadásul a kormánya utasítására, szóval ők pontosan tudnak mindenről, és most lapítani próbálnak.

Kár vele szóba állni, csak idővesztegetés.

Viszont az simán elképzelhető, hogy a román belpolitika most úgy érzi, szabad a vásár. Lementek az EU választások, elment a pápa, és a formálódó EU parlament nem fog kiállni a magyar érdekek védelmében.

Föl kell vásárolni kilora Erdélyt, addig, amíg van EU.

Sőt, magyar állampolgárok is szépszámmal!

Komolyan.....
Olvasgattak a hvg-S hozzászólásokat. Nagyon durvák.

Kollégával mi is erre gondoltunk. Csak annyit csinálni, mint az osztrákok, hogy ha bármi _jogos_ probléma van, azonnal kivonatni a forgalomból, és onnan már csak tréleren hagyhatja el az országot a legközelebbi határátkelőnél.

Ki kell utasítani.

Teljes tévedésben vagy, amikor összemosod:
a nagykövet bekéretése
nem azonos
a kulturált beszédmód/megszólítás hiányával.
Szíjjártó minden esetben a helyzethez adekvát módon szólal meg.
Inkább a keménységet hiányolom.

"És Putyint megkérdeztük már, akar asztalt borogatni Európa Erős Embere kedvéért?"

Ez a te logikád. Nem Európa Erős Embere kedvéért kellene tenni valamit, hanem azért mert egy népet 100 éve aláznak, semmibe véve a nemzetközi szerződéseket.
Talán hallottál Trianonról.

Ja...hogy te nem tudsz különbséget tenni bizonyos dolgok között.
Mondhatom, nagyon egyszerű kis gondolkodásod van. Tudsz róla?

* 1918-ban a kb. 2,8 millió magyarországi románnak 2043 iskolája volt. Több, mint az akkori kb. 7 milliós románságnak (!) a Román Királyságban.

A provokáció időpontja nem véletlen.
Megvárták, míg a pápa kitakarodik Romániából, a román az emberiség legszemetebb népsége - és nem népe, olyan, hogy román nép: NINCS.
A magyar kormány kötelessége a létező összes diplomáciai fórum beindítása, meghatározott rendszerességgel regisztrálva a Román Államnak a Trianoni szerződés szellemével ÖSSZEEGYEZTETHETETLEN LÉPÉSEIT.
Eme szerződés erkölcsi-jogalapja: "Magyarországon a román nemzetiség elnyomásnak van kitéve". Ezzel szemben, tény:

* Forrai Miklós háportoni nemes volt az első, aki 1564-ben saját pénzén evangéliumi magyarázatokat jelentetett meg román nyelven, amelynek „Talcul Evanghelior” a címe.
* János Zsigmond (1559–1571) első erdélyi fejedelem uralkodása alatt vezették be a román ortodox egyházakba a szláv helyett a román nyelvet. Ez nagymértékben hozzájárult a román nemzeti nyelvű irodalom kialakulásához.
* A tordai országgyűlésen 1568-ban először mondták ki Európában – s talán a földkerekségen is – a vallásszabadságot! A katolikus mellett a reformátust, az evangélikust és az unitáriust teljesen egyenrangúnak nyilvánították, a román ortodox vallást pedig tolerálták.
* Kolozsváron, Heltai Gáspár nyomdájában 1570 körül jelent meg az első(!) latin betűs román nyelvű nyomtatvány, amely Szegedi György Zsoltároskönyvének román fordítása.
* Tordási Mihály érsek karánsebesi és lugosi prédikátorokkal románra fordíttatta az Ótestamentumot és a dévai várkapitány Geszti Ferenc pénzbeli támogatásával 1582-ben Szászvárosban kinyomtatta (Paliia de la Orăştie).
* Bethlen Gábor (1613–1629), Erdély legnagyobb fejedelme Gyulafehérváron az erdélyi románság számára egy cirill betűs nyomdát állíttatott föl – a románok 1875-ig cirill betűket használtak – és szorgalmazta az Újtestamentum románra fordítását.
* I. Rákóczi György erdélyi fejedelem (1630–1648) tovább folytatta e nemes szándékot, és 1640 körül a fejedelmi udvar papja, Geleji-Katona István ötletére, Csulay György egyházi főfelügyelő költségein román nyelven kiadták a Kálvinista katekizmust.
* Az erdélyi románság kultúrtörténetében azonban a legnagyobb jelentőségű az ún. Rákóczi-biblia, amely a teljes Újtestamentum román nyelvre fordítva. A munkát 1648-ban fejezték be, és I. Rákóczi György erdélyi fejedelem költségein a gyulafehérvári nyomdában nyomtatták ki. Ez a román nyelvű biblia 40 (!) évvel előzte meg a Bukarestben kinyomtatott román bibliát.
* Amikor a török 1658-ban Erdélyt dúlta, a gyulafehérvári nyomdát is megsemmisítette. Erdély utolsó fejedelme, Apafi Mihály (1661–1690) azonban ismét helyreállíttatta. Az 1685–89-es évek között kiadott román nyelvű nyomtatványok az ő támogatásának köszönhetik megjelenésüket.
* Az első román nyelvű tankönyv szintén az erdélyi fejedelmek által létrehozott gyulafehérvári nyomdában jelent meg 1699-ben (Bucovina ce are în sine deprinderea învăţăturii copiilor la carte).
* 1918-ban a kb. 2,8 millió magyarországi románnak 2043 iskolája volt. Több, mint az akkori kb. 7 milliós románságnak (!) a Román Királyságban.
(Szék-helyek.ro)
FENTI TÖREDÉKEK ALAPJÁN A TRIANONI SZERZŐDÉS ROMÁN KLAUZULÁJA/megállapítása, előírásai:
JUSTIZMORD.
ÚJRATÁRGYALÁS, Súlyos bírói tévedés a vádlott rovására.
Az egész magyar-román ítéletet ÚJRA KELL TÁRGYALNI!
Ez legyen a magyar állam Alapszerződésbe írt kötelessége.
Dokumentum-összeállítást a USA, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Japán kormányának rendszerességgel megküldeni.
Mindezt mindaddig, míg ki nem mozdul a Trianoni szerződés a revízió felé!
Ki, ha nem Magyarország?
Mikor, ha nem most!

Az a "demokratikus ellenzék" elődeinek volt szokása a probléma megoldására. Mint ahogy jelenleg is külföldről várják a "segítséget".

Öregem, te tényleg nem vagy százas... :))))

Na, még te hiányoztál, szélsőballib neo-Jobbikos...

Már csak az ilyen erdélyi, partiumi magyarokat románozó, "román belügyező" ballib gyökerek maradtak a neo-Jobbiknál... nem érdekes... 3 év múlva szépen megtérnek a DK-(MSZP-Momentum) kebelére.

Csak óvatosan jegyezném meg, hogy nekünk a román külüggyel kialakult konfliktusban igen csekély esélyünk van. Legyen Románia bármilyen elmaradott, rossz gazdasági helyzetű roncsország, a diplomáciájuk tradícionálisan első osztályú, más ligában játszik, mint a magyar az európai porondon. Sokáig csak legendának véltem a fentieket, aztán pár éve a lányom egy müncheni egyetemre jelentkezett. A jelentkezést elutasították, azzal az indokkal, hogy nem emelt matek érettségit tett. Eme előírás csak a magyar jelentkezőkre vonatkozott, a felvételi iroda azt csak utólag, egy tök indifferens site eldugott pdf anyagának negyvenedik oldalán találhatókkal igazolta. Ráadásul a lányom érettségijét, bizonyítványát és minden anyagát hiteles német fordításban kellett leadni. A román diákok román nyelvű anyagait viszont a bajor hivatalok államközi egyezmény alapján fordítás nélkül, eredetiben fogadják el. Gondoljunk bele: Gizella, meg ezer éves bajor-magyar kapcsolat és a szőröstalpúak praktikusan fényévekkel előttünk járnak. A külügytől olvas valaki mandinert? Szégyelljék magukat, pancserek...

Európa utolsó parasztfelkelése abban az országban volt 1905-ben, a 90-s évek elején a hatalom (Iliescuék) a megvezetett bányászokat hívták be Bukarestbe, hogy megfélemlítsék az ellenzéket (verés, gyújtogatás) Sajna ezen sem szabad csodálkoznunk, sok arrafelé az alultájékozott, könnyen félrevezethető ember. A vezetők meg szorgalmasan hazudoznak...

Igaz, de mindkét csoport hülyíthető, ha elég cujkát ivott.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés