„Ferike” nem is igazi pápa? – a csíksomlyói látogatás elé

2019. május 31. 14:42

Koronkai Zoltán SJ
Válasz Online
Ha valóban hallgatunk Benedekre, akkor ő Ferenchez vezet minket.

„»Ferike« nem is igazi pápa, Benedek volt az – hallani gyakorta még hazai katolikus körökben is. Koronkai Zoltán szerint azonban hamis dilemma, hogy választani kell a német »konzervatív filozófuspápa« és az olasz-argentin »liberális reformer« között. A jezsuita rend tartományfőnökének sociusa (segítője) Ferenc csíksomlyói látogatása elé írt nagyszabású pápaelemzésében kimutatja: lényegi kérdésekben (menekültügy, egyházi reformok, gyerekmolesztálások, Európa) azt képviselte már Benedek is, amiért ma Ferencet gyakran támadni szokták. 

A küszöbön álló csíksomlyói pápalátogatás előtti fejlemények is megmutatták: keresztény körökben sokakat megoszt a »Ferenc vagy Benedek«-kérdés. Vannak, akik az égbe magasztalják a jelenlegi pápát és lesajnálóan nyilatkoznak XVI. Benedekről. Egy neves teológusnő például így dicséri a jezsuita pápát: »Ferenc az első pápa, aki nem csupán egyéni bűnökről beszél, hanem strukturális bűnökről is«. Csakhogy erről már Szent II. János Pál is beszélt, olyannyira, hogy a Katolikus Egyház Katekizmusába is bekerült a fogalom (vö. 1869 pont). Mások – és Magyarországon ez a nézet elterjedtebb – Benedeket tartják az igazi vonatkoztatási pontnak, szerintük »Ferike« – ahogy egyes körökben emlegetik – nem is igazi pápa. A különféle összeesküvés-elméletek is termékeny talajra hullanak nálunk.

Vagy-vagy. Ferenc vagy Benedek. Elszomorít ez a megosztottság, bármelyik oldalra tekintek is: a Ferencet magasztaló és Benedeket lesajnáló, de a fordított nézőpontok egyikével sem tudok egyetérteni. Persze világos, hogy Joseph Ratzinger és Jorge Mario Bergoglio más világból jöttek, más tapasztalatokkal, más temperamentummal – a csíksomlyói történelmi látogatás előestéjén mégis szeretnék néhány szempontot hozni, amelyek segíthetnek, hogy ne egymás ellenében, hanem egymást kiegészítve értelmezzük a két pápát.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Benedek 80%-ban mást mond, mint Ferenc, akit tekintsünk 100-osnak, ami a migránsokat illeti.
Benedek "legmigránsabb megnyilatkozása ez:
"„Mindnyájan egyetlen család tagjai vagyunk, a migránsok és az őket befogadó helyi lakosság, és mindnyájunknak jogunk van ahhoz, hogy használjuk a Föld javait, amelyek mindenkit megilletnek egyetemlegesen."
Ez azt jelentené, hogy a Földközi-tenger, a Balkán népvándorlási kiemelt útvonal legyen?
Nem.
Szerintem annyit, hogy a javak igazságos elosztása történjen meg mindenkinek a szülőhelyén.

Okosnak tartom Ferenc pápát. Ezért nem értem, miért akarja felszámolni az európai kereszténységet? Talán azért, hogy a Vatikán dél Amerikába költözzön?

Egymás mellé helyezhetjük II. János Pált, Benedek és Ferenc pápát, az utóbbi időszakunk pápáit és Jézust. Szerencsések a katolikusok, keresztények és az emberiség, hogy Jézusnak ilyen hiteles képviselői vezették és vezetik Krisztus Egyházát. Pápák, más-más emberek, maguk is halandó, gyarló emberek, ugyanakkor mindannyian testvérként Jézusban, egymást is erősítve, az evangélium hiteles megélésére törekedtek és törekszenek, felismerve egyben szolgálatuk felelősségét is. Maguk is kősziklák. Jézus hiteles képviseletére törekedtek és törekszenek, nem kevésszer keresztényt is meglepő módon, Jézushoz meglepően közel húzódva, prófétai megnyilvánulások mellett, sokak örömére, vezetve az Egyházat, egyben egységét képviselve. Rengeteg követendő Jézus mintát szolgáltattak és szolgáltatnak az emberiség felé. Köszönet Nekik azért is, mert vezetőként hiteles mintát mutattak és mutatnak azzal is, hogy a saját egójukat csökkentve, valóban Jézus vezetését keresték és keresik, elsődlegesen már nem az ember, hanem a Szentlélek vezetésére törekedve. Megnyilvánulásaikkal folyamatosan Jézus irányába mutatva, ami mindenki számára hozadékot képezhet, függetlenül attól, hogy valaki keresztény vagy sem.

Válaszok:
hhonor | 2019. június 1. 13:17

Apostolként Jézust képviselik, az emberiség üdvözítőjét, a keresztények közös nevezőjét, képviselve egyben a kereszténység egységét, olyan morális, Jézusi mintákat felmutatva, amelyek a keresztény vallást nem gyakorlók sokasága számára is építők, amelyek sokszor fix fogódzókat képeznek számukra is, legyenek bármilyenek a körülmények. Jézus is így cselekedett, minden körülmények között, még a keresztfán is Isten szándékait követve.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés