Az EU-ban 2021-től tiltják az eldobható műanyag termékeket

2019. május 21. 16:13
Az új szabályok megtiltják egyes olyan eldobható műanyagtermékek használatát, amelyek alternatív termékekkel helyettesíthetők

Az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa a műanyagszennyezéssel szembeni fellépés jegyében tilalmat fogadott el bizonyos egyszer használatos műanyagokra vonatkozóan – közölte az uniós tanács kedden.

A tájékoztatás szerint az egyszer használatos műanyagokról szóló irányelv szigorú szabályokat ír elő azokra a termék- és csomagolástípusokra, amelyek megtalálhatók az európai partokat szennyező, tíz leggyakrabban előforduló hulladék között. Az új szabályok megtiltják egyes olyan eldobható műanyagtermékek használatát, amelyek alternatív termékekkel helyettesíthetők. Ezenfelül konkrét intézkedéseket vezet be a leggyakrabban hulladékká váló műanyagtermékek használatának visszaszorítása érdekében.

Az irányelv értelmében 2021-től tilos lesz az egyszer használatos műanyag tányérok, evőeszközök, szívószálak, lufipálcák és fültisztító pálcikák használata.

A tagállamok megállapodtak abban, hogy 2029-re elérik a műanyag palackok begyűjtésére meghatározott 90 százalékos célértéket, továbbá arról is, hogy a műanyag palackoknak legkésőbb 2025-ig legalább 25 százalékban, 2030-ig pedig 30 százalékban újrahasznosított anyagból kell készülniük majd.

Az új szabályok hivatalos elfogadása az eljárás utolsó lépését jelenti.

(MTI)

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A cimkén volt egy nem hamisítható jelölés, hogy Németországban vásárolta és a rendszer része ( fizetett érte), amikor visszaadta kellett kapnia vagy 50 centet. ( Egy automata a visszaváltónál ezt leolvasta...) Egyébként pokoli bonyolult rendszert építettek ki,a jelölés azért kell, hogy idegen üveg/palack ne kerüljön be pl. a lengyelektől.

Összehasonlíthatatlanul könnyebb és olcsóbb uretán vagy PVC alapú műbőrt készíteni, mint a valódi bőr kikészítése. Egy Rollsban az utóbbi van....A cipőknél azért maradt meg a valódi bőr, mert "lélegzik" ( mégsem ázik be), amit a műbőrnél nehéz elérni.

Hozzájárulhat a megoldáshoz. Az eljárás arra való, hogy más módon ( pl. újrafeldolgozás) nem hasznosítható kevert műanyag hulladékot szuperkritikus állapotú vízzel és katalizátorral kezelve lebontsa és valamilyen üzemanyagot állítson elő. ( Erre különben a pirolitikus eljárások használhatók, de ez legalább nem tűzveszélyes)

Azokat tiltják be első lépésben, amelynek van reális alternatívája. A lufinak nincsen ( nem készíthető papírból, az ugyanis lampion, de ritkán repül)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés